Pio je samo vodu mesec dana – rezultate treba svako da čuje

Šta bi se desilo kada biste nastavili da se hranite potpuno isto, ali umesto kafe, čaja, sokova, piva, vina i drugih napitaka pili samo i isključivo vodu? Da li bi to zaista imalo nekog efekta? Bloger i pisac Kris Bejli je probao i kaže da je za mesec dana, koliko je proveo pijući samo vodu, shvatio deset jako važnih stvari.

Kris inače pije kafu, alkohol i slatke sokove, ali je rešio da vidi šta će se desiti ako sve to zameni najobičnijom vodom. Njegov eksperiment je trajao tačno mesec dana i izvukao je deset najvažnijih zaključaka.

1. Svakodnevno popijete 400 kalorija

Prosečan čovek kroz alkohol, sokove, kafu i čaj sa šećerom i druge napitke unese 400 kalorija tokom dana. Ukoliko sve to zamenite vodom, unosićete kalorija manje pa ćete veoma lako moći i da skinete koji kilogram viška.

pio-vodu

2. Postoji osam okidača za piće

Ne pijete sokove i kafu samo kad ste žedni, već postoji sam okidača zbog kojih, ponekad čak i nesvesno, posežete za napitkom koji donosi i kalorije.

To su:

– Društvo (kad sednete s nekim u kafić)

– Energija (kofein pre odlaska u teretanu)

– Uživanje (hladno pivo posle napornog dana)

– Osveženje (voda kad ste žedni)

– Zdravlje (proteinski šejk posle teretane)

– Zavisnost (kofein i slatki napici)

– Zadovoljstvo (lepa flaša vina na poseban datum)

– Opuštanje (šolja čaja pred spavanje)

Ukoliko želite da manje pijete kalorične napitke, potrebno je da shvatite koji su vaši okidati i da ih izbegavate.

3. Kofein poboljšava atletske performanse

Drugim rečima, ako popijete šolju kafe pre teretane, imaćete više energije u teretani. Kris, koji inače uvek pije kafu pre vežbanja, kaže da je tokom ovih mesc dana defintivno slabije vežbao i da se osećao da ne može da postigne sve ono što je ranije mogao.

4. Ono što pijete jako utiče na nivo energije

Možda toga niste svesni jer svakodnevno pijete kafu i sokove, ali sve to i te kako utiče na vašu energiju. Kris kaže da je, nakon što je potpuno izbacio sve osim vode, primetio da mu je nivo energije mnogo stabilniji tokom dana i da se oseća kreativnije.

5. Ono što jedete takođe mnogo utiče na energiju

Ovo ne možete da primetite sve dok u potpunosti ne odustanete od kafe i sokova, kaže Kris, ali ono što jedete i način na koji jedete može mnogo da utiče na to koliko se energično osećate. Na primer, ako posle obroka popijete pivo ili dva, osetićete se opušteno i tromo i onda ćete to pripisati pivu, a možda je baš taj obrok koji ste pojeli doveo do tog osećaja. Zato bi trebalo da malo više obratite pažnju na to šta jedete i kako se posle toga osećate, nevezano za piće.

6. Kafa i čaj hidriraju telo podjednako dobro kao i voda

Tokom svog eksperimenta, Kris je proveo dosta vremena istražujući to kako kafa, čaj i drugi napici utiči na telo u odnosu na vodu i shvatio je da su podjednako hidratantni kao i sama voda! Sve, izuzev alkohola, koji zaista dehidrira i treba da se pije u kombinaciji sa puno vode. Kafa ima efekat diuretika, pa se tečnosti brže izbacuje iz tela, ali to ne remeti proces hidratacije.

7. Postanete zahvalni na onome što imate

Kris nije pratio samo fizičke, već i mentalne promene – tako je shvatio da je tokom 30 dana osećao veliki osećaj zahvalnosti za ono što ima. Iako mu je u početku bilo jako teško da ne pije kafu ili sokove, ubrzo je shvatio da ima privilegiju da živi u svetu u kom ima vode koliko hoće, ima struju, ima internet, ima mnoog toga što drugi nemaju. I zato je, umesto da čezne za onim što ne može da ima, razvio osećaj zahvalnosti za ono što mu je dato.

8. Voda je bolja od svega

Pored toga što je najzdraviji napitak na svetu, voda je ujedno i besplatna (ili jako jeftina, barem u našem svetu), pomaže vam da bolje razmišljate, smanjuje rizik od mnogih bolesti, utiče na bolji izgled lica i cele kože i ubrzava metabolizam. Još uvek ne verujete da je bolja od svega?

9. Kafa treba da se pije strateški

Ako vam je kafa potrebna na regularnom nivou kako biste bili produktivni, nešto radite pogrešno, kaže Kris. Naime, ukoliko svakodnevno pijete po dve, tri kafe, vaš organizam će se na to navići i onda kafa neće imati podjednako jak uticaj kao i kada, na primer, ne biste unosili kofein dva dana, a onda popili šoljicu jakog espresa. Zato je njegov savet da kafu pijemo strateški, onda kad nam treba “boost”, a ne zato što smo navikli da je pijemo.

10. Kofein pojačava fokus, ali smanjuje kreativnost

Kofein zaista pojačava fokus, zbog čega možete da budete produktivniji, ali smanjuje kreativnost. Kako? Tako što je za kreativnost potrebno da pustite um da malo luta, a kofein vas tera da se fokusirate. Ovaj čudan odnos kafe prema produktivnosti ne smeta ljudima koji se ne bave kreativnim poslom, ali ljudima poput Krisa, koji je pisac, i te kako može da zasmeta. Dok nije pio kafu, bio je dosta kreativniji, ali mu je bilo teže da zadrži fokus i bude produktivan (tačnije, da sve te kreativne ideje zapravo i sprovede u delo).

izvor: 24sata

Pio je samo vodu mesec dana – rezultate treba svako da čuje 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Sponzorisani tekstovi: