30.Nedelja trudnoće i sve što bi trebalo da znate o njoj

Trudnoća i majčinstvo su, slobodno možemo reći, najvažniji period i pravi blagoslov u životu svake žene. Osećaj da će uskoro na svet doneti novo maleno biće, ispunjava svaku ženu ljubavlju i posebnim osećanjima koja su nezamenjiva i neponovljiva i razlikuju se od svih ostalih osećanja koja su žene ikada doživele.

Doživljaj trudnoće ipak je za svaku majku individualan. Dok neke uživaju u njoj osećajući se nikada lepše i poželjnije, druge pak vode borbu sa prevelikom količinom kilograma, jutarnjim ili pak celodnevnim mučninama, otocima i razdražljivošću.

30.nedelja 

Do vašeg porođaja ostalo je još samo 10ak nedelja i uskoro vi postajete buduća mama.

Kako su već uveliko zagazile u treće tromesečje ili trimestar trudnoće, mame polako počinju da se pre svega psihički pripremaju za porođaj. Međutim, ostaje da vidimo šta se to događa sa njihovim telom, a  i kako beba izgleda, reaguje i ponaša se u ovoj 30. nedelji.

30-nedelja-trudnoce-i-sve-sto-bi-trebalo-da-znate-o-njoj

Mama 

San 

Stomak je i te kako porastao, pa je budućim mamama verovatno nešto teže naći odgovarajuči položaj za odmor i spavanje. Kako beba pritiska sa svih strana, javiće se i učestaliji bolovi u preponama. Čak i sam ležeći položaj, a pritisak bebe na trbušne organe, mogu dovesti do vraćanja kiseline u jednjak i gorušice koja će vam izuzetno smetati. Iako pokušate da malo odspavate, hormoni i rad mozga mogu dovesti do pojave brojnih živopisnih snova, koji vam ni malo neće prijati.

Savet stručnjaka jeste da u ovom periodu mame pokušaju da se što više odmaraju, kada god za to imaju prilike, a ako je san slabiji noću, neka to bude više dnevnih odmora i popodnevnih dremki.

Hormonske promene i otoci

Ovo je period kada se hormoni i te kako pojačano luče, te stoga dovode do brojnih promena u vašem organizmu. Neke od tih promena jesu i zadržavanje tečnosti u organizmu, te stoga mame imaju otoke, osobito na nogama koje trpe veliku težinu.

Sa druge strane, tetive i zglobovi takođe trpe veliko opterećenje, pa može doći do njihovog opuštanja i rastezanja. Postoji velika verovatnoća da će vam biti potrebna obuća većeg broja. Upravo zbog ovakvog stanja mnoge majke hrle ka anatomskim papučama, patikama i cipelama udobnog, anatomskog đona, koje će im maksimalno olakšati svakodnevicu.

Emocionalno stanje u 30. nedelji

Postoji mogućnost da ćete više nego inače biti nespretniji, a čak i emotivno nestabilniji, da ne kažemo labilniji. Opterećeni ste porođajem, brigom za zdravlje bebe, pripremama za njen dolazak, a na sve to tu su i hormoni koji „divljaju“ i otežavaju vam posao. Povremeno osećate početak laganih kontrakcija materice, koji označavaju da se beba pomera u vašem stomaku, i, iako to ne predstavlja nikakvu opasnost, ipak vas i tako nešto zna zabrinuti, osobito jer je beba najaktivnija tokom vašeg dnevnog odmora ili pred spavanje.

Vaš trenutni izgled, velika odeća koju nosite, umor, nedostatak sna i globalno stanje u kome se nalazite koje vas tera da delujete sporije, a da vi na to niste navikli, učiniće da se osećate razdražljivo, nervozno, pa čak možda i depresivno. U tom slučaju najbolje rešenje je razgovor sa svojim izabranim lekarom, ginekologom.

Organske promene

Grudi vam postaju osetljivije na dodir. Na njima se zbog povećanog obima mogu pojaviti izražene vene, a ponekada i strije i svakako da će vam biti potreban  veš za broj veći. Može se zbog povećanja obima i rastezanja kože javiti svrab, te stoga nemojte da vas to plaši.

Nadalje, pojava kolostruma kod nekih trudnica kao i česti odlasci u toalet jesu takođe nešto što vam i te kako može ići na živce. Vaš probavni sistem je nešto sporiji nego inače, što je svakako i normalno, te stoga mu morate pomoći tako što ćete izbegavati obimne obroke, kiselu hranu, ljutu hranu, ležanje odmah nakon obroka. Pokušajte da sebi taj novi posao maksimalno olakšate, i ne primajte sve tek tako k srcu. Pomislite na lepše dane koji dolaze, kada ćete uživati u društvu sa svojim novim malim prijateljem.

Ponekad je moguća i pojava vaginalnog iscedka koja se da videti na vašem vešu, ali to takođe ne mora mnogo da vas brine. Naravno, ukoliko se on pojavi, slobodno se konsultujte sa svojim lekarom.

Beba 

Organske promene 

Beba je sada dugačka oko 39-40cm, i teška oko 1200-1400 grama. Polako sa njenog tela nestaju čuvene lanugo dlake koje su ranije postojale. Kožni nabori se postepeno brišu i njena koža postaje ravnija i glatka. U te svrhe doprinosi i povećanje masnog tkiva ispod kože, te beba dobija na svojoj težini.

Mozak raste, formira se, a samim tim raste i lobanja, koja dobija na svom obliku i formi. Kosa počinje intenzivnije da raste. Pored kose, beleži se i intenzivniji rast noktiju na rukama i nogama. Bebin vid je takođe u fazi intenzivnijeg razvoja. Dužica dobija svoju boju, a zenica počinje da reaguje na svetlost. Dakle, beba počinje da zapaža dešavanja oko sebe, tj u svojoj okolini.

Nadalje, postepeno se i bebina pluća razvijaju i počinje njihovo sazrevanje zahvaljujući surfaktantu koji se proizvodi. Beba počinje da imitira pokrete grudnog koša, a ukoliko progutana plodova vode ode u disajne puteve, može doći i do štucanja bebe.

Ono što je bitno da napomenemo jeste da se svaka beba razvija u stomaku individualno, što u prevodu znači da ne mora svaka beba da ispunjava navedene proporcije i razvoj koji smo opisali. Razvoj, veličina i težina bebe uslovljeni su brojnim faktorima, kako spoljašnjim, tako i unutrašnjim, hormonskim, kako majčinim, tako i bebinim, te stoga ne mora da znači da se nužno radi o patološkom stanju ukoliko je beba malo naprednija ili kasni sa rastom. Možda samo ima roditelje koji su manje visine ili koji su pak nešto krupniji.

Položaj bebe u stomaku

Upravo u ovoj nedelji, većina beba polako počinje svoju rotaciju, gde biva okrenuta glavom prema dole, tj prema izlazu, gde bi trebalo i da ostane do porođaja, no, još uvek ništa nije izvesno, je se beba može okrenuti u stomaku za vreme preostalih nedelja do porođaja. Beba takođe zauzima onaj pravi „stav bebe“ u kome drži ruke i noge prekrštene.

Dakle, u ovom sedmom mesecu, beba sve više popunjava prostor materice. Kako ima sve manje plodove vode (kako beba raste, količina plodove vode se postepeno smanjuje i sada je ima oko 700 ml), na stomaku se mogu nazirati ponekad glavica bebe, ponekad njen ud.

Beba sada takođe počinje sa svojim ciklusima sna. Ponekad je ona budna i veselo se vrti baš kada se vama spava, dok će se u drugim trenucima ona umiriti i utonuti u san. Dakle, kako smo već i pomenuli, javljaju se lažni trudovi, tj Braxton – Hicksove kontrakcije koje vas polako pripremaju na ono što sledi.

Kako najlakše proći kroz 30. nedelju – saveti 

Psihička i fizička relaksacija 

Ukoliko ste umorni, veličina stomaka vam ne omogućava adekvatnu udobnost, a samim ti ni adekvatan i kvalitetan san, postarajte se da obezbedite sebi što više dnevnih odmora. To mogu, a i ne moraju biti manje popodnevne dremke, jednostavno je bitno da se makar ispružite na svom udobnom krevetu kako biste odmorili noge i poboljšali protok krvi kroz iste i malo umanjili otoke.

Pred spavanje, a i tokom dana kada vam odgovara, popijte šolju toplog mleka. Istuširajte se toplom kupkom, neka vam neko izmasira stopala, ruke ili lice. Ove tehnike relaksacije i te kako mogu pomoći da se opustite i makar malo umirite svoj nervni sistem i pri tom umanjite nastalu razdražljivost i napetost.

Pored psihičke relaksacije, dozvolite sebi i fizičku. Napravite sebi ambijent kakav vam najviše odgovara. Lezite na svoj udobni krevet, postavite jastuke u najbolji položaj za vas, ako je potrebno osamite se, slušajte muziku ili pak uživajte u tišini, u dnevnom suncu ili prijatnom mraku.

Vežbe za trudnice i priprema za porođaj

Takođe, sada je pravo vreme da krenete na vežbe za trudnice i počnete da se polagano pripremate za porođaj. Krenite takođe da se postepeno informišete o metodama porođaja, o načinu na koji možete da umanjite bolove, da sebi olakšate sam taj čin, tj da se što bolje psihički pripremite.

Takođe pripremite sebe i na prve dane nakon porođaja. Čitajte ili se raspitajte o tome šta vas očekuje, a isto tako umanjite mogućnost nastanka postporođajne depresije.

Ishrana 

Veoma je važno da svoju ishranu kompletno prilagodite novonastalom stanju, i to od početka trudnoće, pa i sada u 30. nedelji ne bi trebalo da dođe do nekih promena. Dozvoljeno povećanje telesne mase u trudnoći jeste od 10-12 kg, što znači da, ako ste se pravilno hranili i unosili sve ono što je dozvoljeno, ne bi trebalo da bude problema niti odstupanja od dozvoljenog.

Naravno, u trudnoći u prvi plan dolaze zdrave namirnice, što više kvalitetnog voća i povrća, dinstanog, pečenog, ne prženog. Salate obogaćene maslinovim uljima, što više vode, čaja, supe, dakle tečnosti je neophodno unositi. Zaboravite na proste šećere, na slatkiše, na testa. To je dozvoljeno ponekad, kada vas baš želja ponese. Pridržavajte se pravilnika o ishrani kako biste i vi a i vaše telo što lakše podneli ovaj period, a isto tako kako biste što lakše kasnije skinuli novonastali višak kilograma.

Ostale pripreme

Ukoliko to još niste, mada je već odavno bilo vreme da počnete, krenite sa masiranjem kože grudi, stomaka i glutealne regije, bokova, nekom od hranljivih krema ili pak nekim od ulja kakva su kokosovo ili maslinovo. Masirajte navedene predele kružnim pokretima. Obezbedite elastičnost vašoj koži kako bi ona mogla što lakše da podnese novonastale promene. Što više hidratacije morate obezbediti vašoj koži jer ona za tren upija sve što joj nanesete. Isto tako veoma je važan unos što većih količina vode, što smo gore i pomenuli.

Plivajte, voda će vas opustiti. Nemojte se uvlačiti u vrećastu odeću. Naravno možete, ako vam to prija, ali postoji i garderoba u kojoj takođe i tokom trudnoće možete biti privlačni, te ćete se tako i sami bolje osećati. Počnite da smišljate ime za bebu ako to već niste učinili i uživajte u preostalih par nedelja do porođaja koje su pred vama.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...