Čaj od peršuna – lekovito dejstvo i kako se priprema

Peršun se masovno koristi kao začin za poboljšanje ukusa raznih jela. Međutim, od ove lekovite biljke može se  pripremiti i čaj koji ima brojna blagotvorna dejstva na ljudski organizam.

Šta je peršun?

Peršun (lat. Petroselinum crispum) je dvogodišnja biljka, koja vodi poreklo iz Evrope i istočnog Mediterana. Ima  beo, tanak i dugačak koren, listove zelene boje različitog nazubljenog oblika i sitne bele cvetove u grozdovima. Može dostići visinu od 30 cm. Listovi mogu biti ravni ili kovrdžavi. Beru se u proleće i u jesen.

Koje vrste peršuna postoje?

Poznato je nekoliko vrsta peršuna: kovrdžavi peršun, koji se najviše upotrebljava, zatim, peršun sa ravnim listovima i italijanski peršun. Bolje je da koristite kovrdžavi peršun kad god ste u prilici jer je peršun sa ravnim listovima dosta sličan nekim drugim biljkama koje su otrovne, pa ga možete lako pomešati s njima.

Hemijski sastav peršuna

Iako nema visoku kalorijsku vrednost, peršun je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, zbog čega spada u visokokvalitetne namirnice s lekovitim svojstvima. Peršun sadrži vitamin A, vitamine B grupe (naročito vitamin B12) i vitamine C i E. Što se tiče minerala, sadrži visoku koncentraciju kalijuma, zatim gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum i bakar. Takođe je bogat antioksidansima i flavonoidima.

Već smo pomenuli da peršun ima brojne zdravstvene prednosti, o čemu možete pročitati u nastavku teksta.

Koje su zdravstvene prednosti čaja od peršuna peršuna?

Pomaže u lečenju reumatizma i artritisa. Čaj od peršuna može olakšati tegobe kod reumatizma i artritisa jer smanjuje upalu u zahvaćenim delovima tela i čisti ih od toksina.

Odličan je za čišćenje organizma. Zahvaljujući bogatstvu vitaminima A, C i E i mineralima, čaj od peršuna efikasno oslobađa organizam od toksina.

Ima diuretička svojstva.  S obzirom na to da sprečava zadržavanje vode u telu, čaj od peršuna može da vam pomogne ako imate problema s bubrezima.

Snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Ukoliko patite od visokog krvnog pritiska i imate visok nivo lošeg holesterola u krvi, čaj od peršuna vam može biti od velike pomoći.

Pospešuje mršavljenje. Ako želite da skinete kilograme i celulit, čaj od peršuna je odličan izbor.

Reguliše bolne i neredovne menstruacije. Ako ste i vi među ženama koje imaju ovakve probleme, pokušajte da ih rešite pijenjem čaja od peršuna, budući da ovaj čaj izaziva pojavu menstruacije.

Otklanja fizičku iscrpljenost. Vitamini i minerali prisutni u ovom čaju uspešno otklanjaju fizičku iscrpljenost.

Bori se protiv anemije. Zahvaljujući visokom sadržaju gvožđa, čaj od peršuna se može koristiti za lečenje anemije.

Blagotvorno deluje na digestivni trakt. Ovaj čaj otklanja nadutost prirodnim putem i popravlja loš zadah iz usta.

Ublažava upalu bešike. Ako imate ovaj problem, probajte da pijete čaj od peršuna.

Bori se protiv raka. S obzirom na njegova antioksidativna svojstva, čaj od peršuna zaustavlja rast malignog tumora.

Koje su spoljašnje upotrebe čaja od peršuna?

Pored unutrašnje, čaj od peršuna se može koristiti i za spoljašnju upotrebu.

Čaj od peršuna se može koristiti kod manjih rana, kao što su, na primer, ubodi insekata, kao i za čišćenje kože i lečenje kožnih čireva. U kulinarstvu, ovim čajem se mogu začiniti razna jela, naročito jela od mesa i povrća.

Kako se priprema čaj od peršuna?

Čaj od peršuna možete pripremiti od svežih ili sušenih listova peršuna ili od korena.

Evo jednog od recepata za pripremu ovog čaja: 30g listova peršuna prelijte sa 1l ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i pijte 3 puta dnevno pre obroka. Ako za pripremu koristite koren, smanjite količinu peršuna na pola.

Ako koristite ovaj čaj kao diuretik, postupak pripreme je sledeći: operite peršun i osušite ga utapkavanjem. Iseckajte ga ili ga ostavite celog i prelijte sa 1l ključale vode. Ostavite da odstoji 5-10 minuta, procedite i popijte.

Čaj od peršuna je zelene boje, a ukus mu je jak i gorak, u zavisnosti od vremena natapanja. Što duže ostavite čaj da odstoji, ukus mu je jači i gorči.

Ako ne želite da dodajete šećer ili med u vaš čaj, isprobajte različita vremena stajanja i različite količine peršuna, sve dok ne dobijete željeni ukus. Na taj način nećete morati da mu dodajete nepotrebne kalorije i moći ćete da uživate u vašem čaju bez griže savesti.

Nemojte koristiti iste listove peršuna za pripremu više doza čaja.

Ako želite sami da gajite peršun u bašti ili saksiji, treba da znate da on cveta samo u drugoj godini, budući da je dvogodišnja biljka. Sadite ga u vlažnoj zemlji i često ga zalivajte kako bi brže klijao.

Svež peršun takođe možete naći u prodavnici mešovite robe.

Koji su neželjeni efekti čaja od peršuna?

Uprkos brojnim blagodetima, čaj od peršuna ima i neke neželjene efekte.

Ako ste trudni, izbegavajte ovaj čaj, jer njegova upotreba povećava rizik od pobačaja.

Ovaj čaj se ne preporučuje ni u periodu dojenja.

Zbog sadržaja oksalne kiseline koja može pospešiti stvaranje kamena u bubregu, čaj od peršuna treba da izbegavaju osobe koje pate od inflamatorne bolesti bubrega.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...