Čemu služe mreže za senčenje?

Mreže za senčenje nisu isto što i protivgradne mreže. Često ih ljudi mešaju i stavljaju znak jednakosti, jer slično izgledaju, ali treba da napomenemo da je reč o različitim proizvodima.

Naime, mreže za senčenje napravljene su od materijala koji dobro podnosi UV zrake, svetlost i toplotu, jer su sunčevoj svetlosti mreže za senčenje i te kako izložene.

Iako je reč o mreži za zasenu, ona služi da se količina svetlosti smanji, ali i temperatura i intenzitet UV zraka da bude niža u plasteniku.

Ako se u plastenicima tokom letnjih meseci postave mreže, one mogu značajno da utiču na razvoj povrća u ključnim letnjim mesecima.

Kakvih karakteristika su mreže za senčenje?

Mreže se na tržištu mogu pronaći u različitim širinama, a uz ivice imaju rupe koje su raspoređene na svakih 4 ili 5 cm i služe da se preko plastenika pravilno zategnu. Uglavnom su spakovane u rolne od 25 ili 50 metara.

Ako ste manji poljoprivredni proizvođač, onda je povoljnije da se mreže za senčenje nabavljaju u poljoprivrednim apotekama, jer se kod njih mogu kupiti mreže prema dužini samog plastenika na metar.

Takođe, važno je napomenuti da mreže imaju različiti srepen propuštanja svetlosti, pa ima onih koje propuštaju 25% svetlosti, 30%, 50% i 80%. Oznaka se odnosi na stepen svetlosti koji je blokiran.

U zavisnosti od biljaka koje se gaje u plasteniku trebalo bi izabrati i odgovarajuću mrežu kako bi bila idealna gustina svetlosti koju mreža propušta. Iako su najčešće tamno zelene boje, mogu se na tržištu pronaći i tamno smeđe ili plave mreže.

Kako se mreže za senčenje upotrebljavaju?

Montiranje mreža za senčenje nije mnogo komplikovano. Osnovna montaža podrazumeva prebacivanje mreže preko plastenika, a mreže se mogu koristiti i kada na plasteniku ima folije i kada je nema.

Mogu poslužiti i za pokrivanje otvorenih zasada, a na našim prostorima one se najviše koriste u malinjacima. U takvim slučajevima preporučljivo je da se naprave manji nagibi između redova u malinjacima, jer se u takvim prilikama lakše možež manipulisati pri velikoj vlažnosti. Samim tim dolazi i do mnogo lakššeg isparavanja viška vlage iz samog zemljišta.

Poljoprivredni stručnjaci savetuju da se mreže za senčenje koriste u zavisnosti od vremenskih prilika.

Naime, ako se na pravilan način koriste, onda se biljkama omogućavaju optimalni uslovi za razvoj i rast, a to znači i da će se duže upotrebljavati mreža za sunce i imaće duži rok trajanja. A da bi se takve situacije pratile, treba pravovremeno obratiti pažnju na temperaturu u plasteniku.

Kada se tačna temperatura  vidi na termometru, onda je lako doneti odluku o postavljanju ili skidanju mreža.

Zato je najbolje da se na osnovu tačnih podataka donese odluka o skidanju mreže, jer često poljoprivrednici mogu na osnovu sopstvenih osećaja da pogreše i tako se biljkama nanese šteta koja je nepopravljiva.

Zato je savet poljoprivrednih stručnjaka da se prate jasni pokazatelji i tek kada se utvrdi da je temperatura u plasteniku pogodna za skidanje mreže, onda je tek tada treba ukloniti.

S obzirom na to da se već preko tri decenije mreže za senčenje razvijaju, do danas su nastala brojna zanimljiva tehnička rešenja, pa tako se zahvaljujuži ovim mreža mogu napraviti i hladovina za kućne ljubimce i stoku.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...