Crni slez – lekovitost, upotreba biljke i čaj

Crni slez, biljka čija je postojbina Severna Afrika i istočni Mediteran, danas se može naći i na našim prostorima. U narodu je poznat i kao planinski slez, ćureća trava, velika slezovača. Reč je o vrlo lekovitoj biljci, lepih ružičastih ili ljubičastih cvetova, tamno zelenih listova bubrežastog ili ovalno – srcastog oblika, diskolikog ploda, koja može da naraste do 150 cm u visinu. Kao mesto za svoj rast uglavnom bira vlažno zemljište, tako da se može naći blizu reka, kanala, ali isto tako možete je naći kraj puteva ili uzgajati u svojoj bašti. Ono što je zanimljivo, a vezano je za ovu biljku, jeste to da crni slez raste na mestima gde su se nekada nalazile kuće i domaćinstva, a takođe je i medonosna biljka, te je stoga pčele vole.

Ono po čemu je ova biljka posebno interesanta jeste to da je jestiva. Njeni jestivi delovi jesu sočni tamno zeleni listovi, a od ove biljke jedu se i plodovi i to nezreli okrugli koji se nazivaju pogača. Plodovi crnog sleza su orašastog ukusa, a jedan od jestivih delova ove biljke jesu i ružičasti ili ljubičasti cvetovi koji mogu biti fin dodatak salatama.

Crni slez – sastav, čaj, upotreba biljke i lekovita svojstva

Lekovitost

Crni slez je vrlo lekovita biljka. U narodnoj medicini on ima široku primenu. Koristi se za otklanjanje prehlade, poželjno je ispirati usta i grlo čajem od crnog sleza, protiv kašlja, promuklosti, ukoliko patite od bronhitisa, za lečenje čira na želucu, ukoliko imate bolove u rukama i nogama, kod preloma, upale vena, za otklanjaje opekotina, kao laksativ. Dojiljama se preporučuje da piju čaj od crnog sleza, zato što upotrebom ovog čaja mogu da proizvedu više mleka.

Upotreba biljke

Već smo rekli da su listovi, plodovi i cvetovi crnog sleza jestivi. Od cvetova i od listova ove biljke kuva se čaj koji ima višestruku primenu. Ono što je bitno jeste kada brati cvetove crnog sleza. Oni se beru kada su u punom cvatu, ne berite ih po vlažnom vremenu, recimo nakon kiše, već isključivo po suvom vremenu, a zatim ih sušite. Kada se osuše spremni su sa kuvanje čaja. Listovi se mogu brati kako u proleće, tako i u leto, a od sredine leta oni više nisu jestivi. Najbolje ih je brati s proleća zato što su tada bogati C vitaminom, kalcijumom i gvožđem.

Čaj od crnog sleza

Postoji više načina za spremanje čaja od crnog sleza. On se može kuvati kako sam, tako u kombinaciji sa drugim biljkama.

Jedan od najjednostavnijih načina za pripremu ovog čaja jeste taj da jednu kašičicu čaja od crnog sleza ostavite u vodi da prenoći. Ujutro vodu zagrejte i pijte čaj. Kada kuvate čaj od crnog sleza trudite se da voda ne proključa, da biljka ne bi izgubila lekovita svojstva.

Rekli smo da je crni slez dobar u borbi protiv prehlade. Biljna mešavina crnog sleza, zove i kamilice odlična je u borbi protiv povišene temperature. Ona se priprema tako što sitno iseckate i izmešate 2 supene kašike cveta zove i kamilice, i cveta i lista crnog sleza. Biljnu mešavinu prelijete sa 1, 4 l proključale vode i ostavite da odstoji poklopljeno 90 minuta. Zatim procedite i pijete zaslađeno medom. Pijte po jednu šolju čaja, pre i posle jela, tri puta dnevno.

Ako imate otvorenu ranu možete je isprati čajem od crnog sleza, a ako nakon toga na ranu stavite bokvicu rezultati će biti još bolji.

Ukoliko patite od čira na želudcu i ukoliko imate problema sa pojavom sekreta usled oboljenja od bronhitisa, možete napraviti čorbu od crnog sleza i ječma. Sve što je potrebno jeste da skuvate čorbu i u nju naseckate lišće crnog sleza.

Pored čaja, od crnog sleza mogu se praviti razne obloge i ekstrakti. Ako vas bole zglobovi možete na njih stavljati oblogu od crnog sleza koja se jednostavno priprema. Kada skuvate čaj, ne prosipajte talog, nego ga pomešajte sa brašnom od ječma, natopite tkaninu ovim sastojkom i stavite na bolno mesto.

Za negu isušene kože oko očiju možete napraviti ekstrakt od crnog sleza. Usitnite 5 grama cvetova i pet grama listova crnog sleza te ih potopite u sojinom ulju i stavite u tamnu flašu. Dobro zatvorite flašu i ostavite je da stoji na toplom mestu 2 nedelje uz povremeno mućkanje. Nakon toga procedite kroz lanenu tkaninu. Ekstrakt se pre upotrebe treba promešati sa vodom ili jajetom i koristiti.

Ukoliko već nemate ovu biljku u svojoj bašti, zasadite je, berite list i cvetove, kuvajte čaj i rezultati će biti vidljivi.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...