Da li je paradajz voće ili povrće?

Paradajz je biljka koja poreklo vodi iz Južne Amerike . Iz južne amerike je preneta u Meksiko, tačno vreme nije poznato, ali je bilo vrlo davno. U  evropu je donet zahvaljujući španskim osvajačima  još u šesnaestom veku.

Paradajz je višegodišnja biljka, ali u uslovima umerenie  klime se gaji kao jednogodišnja.

Stablo je zelene boje prekriveno sitnim dlakama, raste visoko od 1 m do 3 m., ima tanku stabljiku pa se uspinje uz druge biljke.

Da li je paradajz voće ili povrće

Cvet mu je žute boje a plod u početku zelene a kasnije, kako raste tako dobija tamno crvenu boju. U svetu su poznate oko 15 vrste paradajza. Iako spada u voće, u stvari, zbog svojih plodova spada u bobice, kako nije sladak kao što smo navikli da voće bude slatko, u kulinarstvu se koristi kao povrće.

Bilo kako bilo, veliki je izvor vitamina i trebamo ga jesti bio on povrće ili voće. U  njemu se nalaze vitamin C, karoten, vitamin B1, vitamin E. Pored vitamina ima i značajnu količinu minerala i to mangana, gvoždja, bakra a najviše kalijuma.

Paradaj se može konzumirati kao svež a može i u kuvanom obliku. Zahvaljujući svojim vrednostima stekao je veliku primenu  u kulinarstvu pa se koristi kao svež, kao pasta za razne sosovo, kao salata, kao sok.

Sok od paradajza obiluje kalijumom koji je odličan u snižavanju krvnog pritiska i ima odlično dejstvo na srčani mišić.

Pored toga, povećava izlučivanje želudačnih i crevnih sokova pa ujedno ubrzava varenje što dovodi do ubrzanja metabolizma. Zbog toga  se može koristiti u raznim dijetama, kako u sirovom tako i u kuvanom obliku.

Velika lekovitost paradajza je i u tome što sadrži velike količine likopena, jedne od najsnažnijih prirodnih antioksidanta. Antioksidanti sprečavaju nastanak slobodnih radikala u organizmu što sprečava nastanak mnogih bolesti pa čak i raka.

Neke od studija su pokazale da likopen, naročito u kuvanom stanju,  pomaže u borbi protiv raka prostate.

Sok od paradajza, zahvaljujući niacinu smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi a povećava nivo dobrog holesterola.

Vlakna u paradajzu daju osećaj sitosti pa se veoma preporučuje kod držanja dijete.

Paradajz pomaže radu bubrega i jetre i samim tim čisti organizam od toksina.

Redovnim uzimanjem u letnjem periodu uspećete da dobijete lep i preplanuo ten zahvaljujući karotenu koji se nalazi u paradajzu.

Pored toga što pomaže kada se unosi u organizmu, paradajz je odličan za ten. Sok od paradajza nanesen na lice pomoćiće vam da se rešite akni i proširenih pora.

Znači prihvatili ga kao voće ili povrće je naj manje bitno, bitno je uneti ga u organizam i nahraniti svoje telo.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...