Da li treba kupiti kineski mobilni telefon?

U poslednje vreme sve su popularniji kineski mobilni telefoni najviše zbog povoljne cene ovih uređaja. Kineska industrija je u povoju, pa ne čudi što je sve više kineskih brendova koji ostajaju svet. Zato potrošači sve češće postavljaju pitanje da li se isplati kupovati kineske mobilne telefone i koliko su oni kvalitetni.

Svi već znate za najpopularnije kineske kompanije kao što su Lenovo ili Huawei. A jeste li čuli za Xiaomi, Meizu ili OnePlus? Dok su svima poznati brendovi odavno učvrstili vodeće pozicije na tržištu, manje poznati proizvođači mobilnih telefona tek treba da se dokazuju i da grade svoj imidž u ovoj industriji.

A kako će dolazak novih modela kineskih telefona uticati na druge proizvođače i hoće li prodaja mobilnih telefona u Beogradu u tom slučaju porasti, ostaje da vidimo. Jedno je sigurno, uvek je interesantno ono što je novo i nepoznato.

Mi vam dajemo odgovore na nekoliko osnovnih pitanja koji su u vezi sa manje poznatim kineskim brendovima.

# 1 Koliko manje poznati kineski telefoni koštaju?

Ako ste bili zainteresovani za kupovinu novog telefona, onda ste već imali priliku da čujete kako je na tržište stigao novi “Kinez”. Njegova cena je bila primamljiva, ali mnogi su odmah posumnjali u kvalitet. U ovom slučaju ne važi ona narodna ako ne znaš šta je dobro, onda bar znaš šta je skupo. Stručnjaci tvrde da su hardveri kineskih telefona odlični i umesto što se vodite parolom da kvalitetan telefon mora da košta preko 300 evra, razmislite o razlozima zbog kojih je cena tako povoljna.

Naime, u Kini je niska cena rada i zbog toga su cene kineskih telefona niže. Jeste li znali da se iPhone sklapa u Kini? Da, da, čuvni iPhone se sklapa u najmnogoljudnijoj zemlji upravo zbog jeftine radne snage u suprotnom on bi na tržištu košta i preko 3000 evra.

# 2 Da li su kineski telefoni kvalitetni?

Nisu svi brendovi kineskih pametnih telefona isti, ali jedno im je zajedničko. Na papiru je označeno da se odličan hardver dobija za male pare. E sada, papir sve trpi, ali da li ćete odoleti modelu koji ima mnogo više RAM memorije, koji na kameri ima veći broj megapiksela i koji ima mnogo više prostora za čuvanje podataka, to zavisi od vas.

U svakom slučaju, pažljivo razmotrite sve karakteristike, nemojte da se prevarite prilikom odabira procesora, jer ništa vam neće značiti da izaberete model koji se brzo zagreva. Svakako, oprezno birajte!

# 3 A kakav je operativni sistem kod kineskih telefona?

E u tom grmu leži zec. Operativni sistem zapravo i jeste najveća boljka mnogih kineskih brendova. Iako se korisnici teže navikavaju na ove nove operativne sisteme, ipak i dalje ih ne bije baš dobar glas. Određeni modeli telefona isključivo se mogu naći sa kineskim operativnim sistemom, pa su mogući problem već nakon nekoliko minuta korišćenja. Dešava se i da sistem usporava mnogo nepotrebnog softvera, a često tokom korišćenja određenih aplikacija kreću da iskaču oglasi sa Gugla.

Problem nastaje u situacijama kada se umest kineskog instalira globalni ROM, ali ne brinite nije to nerešiv problem. Ipak, sad već poznatiji kineski Xiaomi može se na našem tržištu pronaći i u prodavnicama, drugih kineskih manje poznatih brondova još uvek zvanično nema, te se jedino mogu nabaviti online. A vi sami odlučite šta vam se više isplati.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...