Dan bez mobilnog telefona – da li je to moguće?

Da li možete da zamislite jedan dan bez svog mobilng telefona? Kako bi on izgledao? Jeste li sigurni da biste mogli da se odvojite od svog smartfona?

Mi nismo sigurni kako bi naš dan bez mobilnog telefona izgledao, ali istraživanja su pokazala sledeće.

Evropska naučna studija potvrdila je da je sve veći broj mladih koji su zavisni od upotrebe mobilnog telefona.

Prema istraživanjima skoro tri sata dnevno svako od nas provede koristeći mobilni, pretražujući po Internetu, koristeći društvene mreže i pregledajući različiti sadržaj koji je na samo klik dostupan.

Da li vas to plaši?

Ili ipak ni za šta ne biste menjali svoj telefon? A da li vam se desilo da vas se mezimče pokvari?

Kako biste preživeli da morate da čekate da servis mobilnih telefona reši nastali problem, a da vi nemate aparat koji bi trenutno mogao da zameni vaš uređaj.

Mnoge studije su potvrdile da su pametni telefoni danas manje potreba nego što se očekivalo. Mnogi, pogotovu mladi, sve više vremena provode listajući sadržaje dostupne na telefonu nego što se predvišalo da će tako biti na početku modernog doba. Ali, čini se da napredak tehnologije usporava napredak civilizacije ili ga otežava.

Naime, preterana upotreba mobilnih telefona mođe da dovede do zavisnosti, a mnogi amaerički stručnjaci navode da je u pitanju moderna bolest.

A evo i zašto.

Zašto ste zavisni od svojih mobilnih telefona?

Postoji nkoliko osnovnih razloga zbog kojih ste, svesno ili nesvesno, postali zavisni od svojih mobilnih telefona.

#1 Pametni telefoni i slot mašine imaju nešto zajedničko

Da li ste i vi nestrpljivi kada očekujete neki poziv, a da pritom ni ne znate da li će tog poziva uopšte biti? Da li ćete dobiti informaciju o novom poslu ili će vam partner ili devojka javiti da je vreme da ozbiljno porazgovarate?

Koji god da je razlog u pitanju, psiholozi smatraju da upravo taj neodoljivi osećaj nepredvidivosti dovodi do zavisnosti. A koji aparati još mogu takvo ponašanje da izazovu? Pa upravo slot mašine.

Jeste li svesni da u džepu imate zapravo skrivene slot mašine koje podstiču zavisničko ponašanje?

#2 Telefoni menjaju naš mozak!

Da li vam se dešavalo da osećate kao da ne možete da se koncentrišete? Da li je vaše pamćenje određenih stvari postalo slabije od onoga trenutka kada ste počeli stalno da čitate sadržaje dostupne na mreži? Prema mišljenjima psihologa, kada čitamo sadržaj na digitalnim medijima koji se sastoji od brojnih linkova, oglasa i kratkih tekstova sa strane nama se pažnja rasipa na sve strane.

Upravo takvo stanje stručnjaci su nazvali intenzivno fokusirano stanje odvlačenja pažnje.

Iako se ovakvo stanje čini privremenim, njeni efekti su dugotrajni pri čemu se i stvaraju dugotraje promene u našem mozgu.

#3 Aplikacije prodaju najvredniju stvar koju imamo

Da, da, društveni mediji su veoma zabavni. Ali, zapamtite sledeće, te aplikacije su mnogo više od deljenja selfi fotografija. Jeste li se nekada zapitali zašto su sve aplikacije za društvene mreže besplatne? Upravo zašto što mi nismo kupci tih aplikacija, a društvene mreže i nisu pravi proizvod. Kupci su zapravo oglašivači. A proizvod koji se prodaje jeste naša pažnja. A to nije mala stvar, jer naša pažnja je i te kako vredna.

Zato je važno da na vreme obratite pažnju i donesete pravu odliku na šta ćete trošiti i svoje vreme i svoju pažnju kako ne biste kasnije žalili za vremenom koje je prošlo.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...