Didermal mast – upotreba, dejstvo i iskustva

Koža je najveći organ ljudskog tela. Njena osnovna uloga jeste da štiti unutrašnjost organizma, da održava homeostazu tela i termoregulaciju.  Kao glavni spoljašnji omotač, direktno je izložena brojnim negativnim uticajima iz spoljašnje sredine – uticajima UV zraka sunca, raznim toksinima i prljavštini iz vazduha, mikroorganizmima kakvi su brojni virusi i bakterije i drugim ne manje važnim štetnostima.

Onda kada naš imunski sistem popusti, kada o svom opštem zdravlju, ali i zdravlju svoje kože ne vodimo dovoljno računa, ona će pretrpeti određeni stres i to manifestovati kroz razne bolesti i promene.

Didermal mast - upotreba, dejstvo i iskustva

Sastav Didermal masti

Više puta smo se do sada susretali sa različitim vrstama ospe, alergijama i drugim ovalnim, okruglim, jasno ili nejasno ograničenim pečatima. U konsultaciji sa svojim lekarom dobili smo odgovor  o njihovom poreklu, uzroku, jasnoj ili manje jasnoj etiologiji. Po pravilu dobili smo i određenu vrstu masti za tretiranje istih. Danas su sve više zastupljene masti koje u sebi sadrže kombinaciju kortikosteroidnog preparata i određene vrste antibiotika. Jedan od takvih preparata jeste i Didermal.

U sastav ove masti ulaze dve supstance, jedna je kako smo već pomenuli pripadnik kortikosteroidne grupe preparata, i naziva se betametazon , a druga je antibiotik za koji smo verovatno svi čuli, a to je gentamicin. U Didermal masti betametazon i gentamicin nalaze se u svoja dva aktivna oblika koja se nazivaju betametazondipropionat i gentamicin-sulfat. 1g ove masti koja je inače homogene strukture, skoro bele boje, sadrži 0.5mg betametazona i 1 mg gentamicina.

Upotreba Didermal masti

Osnovne indikacije za upotrebu ove masti predstavljaju brojne promene na koži, kakve su razne vrste ekcema kod dece (starije od 2 godine) i odraslih, razne vrste pruritusa (svrab) koji dovode do promena na koži, zatim razne neurodermatoze, lichen simplex, potom lichen planus, psorijaza i brojne druge dermatoze. Ova terapija podrazumeva lokalnu kortikosteroidnu terapiju,  dakle mast se nanosi isključivo i samo na promenu koja je zahvatila određeni deo tela. Bilo da je to reakcija na ubod insekta, seboroični dermatitis, razne vrste intertriga ili kakve alergijske reakcije, svako od ovih oboljenja nosi rizik i od sekundarne bakterijske infekcije. Tada na scenu nastupaju komponente Didermala.

Kortikosteroid betametazon deluje brzo, jako i dugotrajno. Ima antiinflamatorno, antialergijsko i vazokonstriktorno dejstvo i deluje protiv svraba. Gentamicin deluje tako što ubija bakterije, dakle baktericidno, i to uglavnom one koje imaju veliki afinitet za kožu. Didermal na koži gradi takozvani emolijentni film i razmekšava hiperkeratotične naslage. Lek prodire u sve delove kože i ona postaje elastičnija i mobilnija.

Ova mast se koristi uglavnom do smirenja ili pak potpunog prolaska suvih i ljuspastih lezija na telu. Kod odraslih to se obično svodi na period od oko 7 dana, dok se kod dece primenjuje najkraći mogući period, a to je maksimalno 5 dana. Mast se uoptrebljava tako što se u tankom sloju nanosi na izmenjene delove kože, dva do tri puta u toku dana, do smirenja simptoma, kada se terapija postepeno obustavlja i mast koristi samo jednom dnevno. Svakako se o upotrebi  preparata, koji se prevashodno izdaje na recept, moramo detaljno informisati kod svog odabranog lekara, jer je veoma važno da ukoliko su nam se na telu pojavile ma kakve promene , iste prikažemo stučnom licu, radi utvrđivanja uzroka i određivanja adekvatne terapije.

Takođe , postoje određena stanja i bolesti u čijem lečenju  ne bismo smeli da koristimo Didermal. To su rozacea, akne, gljivice kože, tuberkuloza kože, ali ni kod dece mlađe od 2 godine, kao ni u slučaju alergije i preosetljivosti na lek.

Iskustva sa Didermal-om

Uvek kada govorimo o kortikosteroidnim preparatima, bilo da je njihova primena lokalna ili sistemska, moramo strogo voditi računa o jačini ovih lekova i štetnim posledicama do kojih oni mogu dovesti ukoliko se ne pridržavamo pravila o korišćenju. Ono što je veoma važno kod upotrebe kortikosteroida, jeste da se oni iz terapije povlače postepeno. Šta to znači? To znači da ne smemo naglo prestati sa upotrebom kortikosteroida , već da vremenom dozu postepeno smanjujemo da bismo na kraju u potpunosti prestali da ih koristimo. Strogo se mora povesti računa o upotrebi masti kod dece i odraslih osoba, jer se oni razlikuju fiziološki od zdravog, mladog čoveka u punoj snazi.

Mast se nanosi samo na leziju, i posebno se obraća pažnja ukoliko je lezija zahvatila neki osetljiviji deo tela kakvo je na primer lice ili pregibi. Izbegavati predeo oko očiju, usta, jer je mast prejaka za ove regione i posledice mogu biti jako opasne. Nije poznata preosetljivost trudnica i  dojilja na upotrebu leka, ali se svakako moraju kosultovati sa svojim ginekologom.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...