Dizajnerske tajne: kako da dizajnirate ambalažu koja će prodati svaki proizvod?

Dizajn je svuda oko nas, uočićete ga kada pogledate omiljeni auto koji prolazi pored vas na ulici, kada se u prodavnici dvoumite između dve čokolade ili dok skrolujete po najčitanijem lifestyle sajtu.

Prodaja određenog proizvoda zavisi od mnogo faktora: proizvođača, brenda, distributera ali vrlo značajnu ulogu u ovom procesu ima i grafički dizajner koji kreira izgled ambalaže.

Kako se odlučujemo između dve čokolade u prodavnici, dva pakovanja parfema ili nekoliko različitih kutija keksa? Da li nam je pakovanje bitno ili više vodimo računa o sadržaju? To su dva pitanja na koja svaki brend pre kreiranja izgleda ambalaže treba da odgovori.

Dobro dizajnirana ambalaža, sa kojom kupci mogu da povežu pozitivne emocije, može da bude jedna od ključnih stvari za prodaju proizvoda.

A šta u stvari podrazumeva dizajn ambalaže? Ova vrsta dizajna se odnosi na kreiranje spoljašnjeg izgleda proizvoda, koji uključuje sve od odabira materijala, forme, boja pa do fontova. Svi ovi elementi mogu biti primenjeni na kutiji, flaši, konzervi ili bilo kojoj drugoj vrsti pakovanja.

Dobar dizajn treba da ispriča priču o brendu. Na prvi dodir, zvuk ili pogled a ponekad i miris, već znamo da li nam se nešto dopada.

Svi ovi detalji i osećaj koji stvore kod nas u prvih nekoliko sekundi, imaće uticaj na donošenje odluke o kupovini.

Važno je da već na prvi pogled i tokom prvog kontakta sa kupcem brend ostavi snažan utisak i da bude zapamćen. To objašnjava zbog čega nas sa polica doziva proizvod koji je lepo dizajniran, ima jarke boje i autentičan dizajn, mnogo više nego neki koji je neutralnih boja i u neuglednom pakovanju.

Pre nego što dizajner počne da se bavi konkretnim zadatkom i kreiranjem pakovanja proizvoda, važno je da nađe odgovore na sledeća tri pitanja:

  • Šta je proizvod?
  • Ko je kupac?
  • Gde se prodaje proizvod?

U nastavku pročitajte koja pravila treba poštovati kada je kreiranje efektivnog i efikasnog dizajna ambalaže u pitanju i kako dati odgovore na ova pitanja.

#1 Istaknite jasno svoj proizvod i brend

Koliko vremena prosečan kupac posvećuje svakom pojedinačnom proizvodu na polici? Samo 4 sekunde – toliko vremena imate da privučete njegovu pažnju. To je treptaj oka koji može promeniti nečiju odluku. Zbog toga je važno da kupac na prvi pogled može da shvati šta proizvođač prodaje i koja je svrha tog proizvoda, kao i to da mu logo proizvođača bude u fokusu i da može da ga zapamti.

Neki proizvodi imaju istaknute sve prednosti zbog kojih baš taj proizvod treba da bude vaš izbor, ali nigde jasno ne možemo da vidimo brend. Ima i onih proizvoda čije će vas pakovanje oduševiti ali vam ipak neće biti jasno šta je suština tog proizvoda i čemu služi. Zbog svega toga, budite uvereni da kupac neće kupiti proizvod ako ne može jasno da odredi sadržaj ambalaže, čemu služi proizvod ili koji je brend u pitanju.

#2 Odredite ko su vaši potrošači

Da li proizvod koriste žene, muškarci ili je za oba pola? Da li je za decu ili odrasle? Da li proizvod treba da bude ponuđen kupcima koji vode računa o životnoj sredini? Da li proizvod u cenovnoj kategoriji jeftinijih ili se nudi kupcima sa mnogo više sredstava?

Ovo je samo jedan deo pitanja koje treba postaviti vlasniku brenda ili kolegama iz marketinga pre nego što počne proces kreiranja ambalaže. Odgovori su važni kako biste stvorili sliku idealnog kupca ili u marketingu popularne – buyer persone, na osnovu čijih karakteristika i interesovanja možete dalje graditi strategiju. Svaki detalj (godine, šta jede, sluša, gde izlazi, omiljena odeća, želje) može biti važan za inspiraciju dizajna i povezivanje sa vašim idealnim kupcem.

Izbor materijala je važan ako radite za luksuzan ili premium brend, tu će kupci očekivati da na sam dodir osete o kakvom brendu je reč. Zatim, ukoliko pravite proizvod za starije, obratite pažnju na fontove i birajte što jednostavnije i što veće, kako bi ih kupci dobro uočili i što lakše pročitali.

#3 Gde se prodaje proizvod?

Da li se prodaje u supermarketu ili velikom tržnom centru? Možda u maloj lokalnoj prodavnici ili multribrend konceptu? Online?

Morate unapred znati gde će se proizvod prodavati, kako biste razmislili o pakovanju i njegovoj strukturi. Morate voditi računa o transportu, da se proizvod unutar pakovanja ne bi prosuo ili ošetito na neki način. Sasvim drugačija pravila važe za proizvod koji se pravi, distribuira i izlaže na policama jedne zemlje bez izvoza a potpuno druga za online prodaju koja obično znači prevoz avionom ili brodom, prolazak kroz više graničnih prelaza, carina, iz ruke u ruku i to ne baš pažljivih radnika pošte ili kurirske službe.

Sada kada smo odgovorili na osnovna pitanja, da se pozabavimo još nekim važnim principima.

#4 Iskrenost

Ovo je najvažniji princip koga treba da se drže svi učesnici procesa kreiranja kampanje za jedan brend, pa i dizajner koji osmišljava kako će proizvod biti spakovan. Često se dešava da manji brendovi imaju potrebu za ulepšavanjem stvarnosti, pa od dizajnera traže da im napravi pakovanje na kom će proizvod izgledati znatno drugačije nego što je to slučaj kada se otvori ambalaža.

Verovatno ste nekada videli u prodavnici pakovanje čokoladnog keksa koji na ambalaži izgleda kao da je napravljen od 3 sloja belgijske čokolade najmanje a kada ga otvorite imate utisak da ste prevareni jer se pred vama ukazala ‘domaćica’. Iako će takav proizvod privući kupce na prvi pogled, to će verovatno značiti i poslednju kupovinu njihovog proizvoda jer će se osećati prevarenim.

Slika o brendu, njegova reputacija i sve pozitivne asocijacije koje smo do tada imali u odnosu na neki brend, promeniće se u sekundi ukoliko se sadržaj i ono što je na pakovanju mnogo razlikuju. Razočarenje u brend je neminovno a prodaja će se verovatno znatno umanjiti.

#5 Autentičnost

Originalnost, autentičnost i prepoznatljivost dizajna su ključni elementi bez kojih ni jedna ambalaža neće biti dobro prihvaćena od strane kupaca. Postoje na stotine proizvoda koji se međusobno takmiče za pažnju kupaca, zbog čega je jedina formula za pobedu upravo originalan dizajn.

Sigurni smo da ćete se složiti da neke domaće brendove koji potiču još iz vremena Jugoslavije, pamtimo upravo po prepoznatljivom pakovanju koje se tokom godina menjalo, redizajnirano je više puta ali su nam ipak neke starije ambalaže draže od ovih novih. Odličan primer je prepoznatljivo trouglasto pakovanje jogurta Imlek, koje je pre tridesetak godina bilo popularno a onda je proizvođač odlučio da ga ponovo vrati na tržište i to ponovo uz veliki uspeh.

Za originalnost je potrebna i velika doza kreatvnosti, drugačijeg razmišljanja i potrebe da se izađe iz ustaljenih okvira. Ukoliko svi koriste vodoravan raspored elemenata na proizvodu, zašto vi ne probate da rasporedite slova recimo vertikalno? Budite hrabri pri kreiranju vašeg jedinstvenog dizajna i kupci će prepoznati to.

Ukoliko želite da se vaš brend istakne autentičnim dizajnom proizvoda, onda prepustite kreiranje ambalaže profesionalcima. Zapamtite – često je ambalaža prvi ali i poslednji kontakt koji imate sa kupcem. Njime govorite sve, sa malo reči i mnogo ljubavi koju ste uložili u svoj brend.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...