Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo B

Ako niste sigurni za neki od pojmova na slovo B, zavirite u naš tekst i saznajte ono što vas zanima.

Iako postoji dosta gradova, država, reka, itd, upravo na slovo B, često se desi da u trenutku kada nam je to neophodno ne možemo da se setimo.

Zato vam mi nudimo najbrže rešenje sa odredjenim asocijacijama koje će učiniti da lakše zapamtite pojam.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-b

Država na slovo B

Jedna od država na slovo B jeste Belgija.

Belgija se vodi kao kraljevina, a smeštena je u zapadnoj Evropi. U Beligiji živi oko 11 miliona ljudi. Komšije su joj Holandija, Nemačka, Luksemburg i Francuska. Severno more joj zauzima zapadni deo. Ona pripada osnivačima Evropske unije, Ujedninjenih nacija, a takodje i NATO-a. U belgiji se priča uglavnom holandskim jezikom, dok poneki pričaju i nemačkim.

Ostale države na slovo B su: Belorusija, Bangladeš, Barbados, Bolivija, Belize

Grad na slovo B

Nikako nismo želeli da izbegnemo naš glavni grad –  Beograd. Eto prilike da oni koji ne žive u njemu saznaju nešto o ovom gradu, a da se oni koji imaju prilike da žive podsete nekih zanimljivosti.

Kao što smo već pomenuli, Beograd je glavni grad države Srbije. On spada u jedne od najstarijih gradova u celoj Evropi. Beograd zauzima centralni deo Srbije, i leži na ušću dve poznate reke, Dunava i Save. Bogat je raznim znamenitostima, od kojih su najpoznatiji Kalemegdan, Hram Svetog Save, Skadarlija, Beogradjanka, i tako dalje. Svako ko želi da upozna Beograd mora doći i osetiti sve što on pruža. Od dnevnih lepih i mirnih šetnji, do ludog noćnog provoda.

Drugi gradovi na slovo B su: Bukurešt, Bor, Berlin, Bar

Planina na slovo B

Planina koju bi svakako trebalo posetiti jeste Bukulja.

Ona se nalazi u Šumadiji, nadomak Bukovačke banje kod Arandjelovca. Najviši vrh Bukulje iznosi 696 metara. Bogata je granitnim stenama, što znači da ima vulkansko poreklo. Obode joj krasi Garaško jezero, koje je veoma lepo. Jedna od značajnijih stvari koja se vezuje za Bukulju jeste izvor prirodne gazirane vode – Knjaz Miloš.

Ostali gradovi na slovo B su: Bukovik, Bjelasica, Bobija

Reka na slovo B

Veoma poznata reka na slobo B jeste Begej.

Reka Begej izvire u Karpatima, tačnije u planinama koje se nazivaju Pojana Ruska, a protiče kroz dve države, Srbiju i Rumuniju. Uliva se u reku Tisu. Dužina ove reke iznosi 254 kilometara, a kroz Srbiju protiče njenih 75 kilometara kroz sela Novi i Srpski Tebej, zatim Žitište, Torak do Zrenjanina, i dalje kroz selo Perlez, Ečka i Stajićevo.

Druge reke na slovo B su: Bojana, Bosna, Bistrica

Životinja na slovo B

Od velikog izbora životinja na slovo B mi smo odabrali bumbar.

Bumbar je insekt koji pripada grupi opnokrilaca, porodice pčela. Ima čak 200 vrsta bumbara, a razlikuju se po tome gde i kako prave gnezdo. Poznato je da kod pčela matice napuštaju dom, dok kod bumbara ona ostaje da čuva kućicu sve dok ne dodje zimski san.

Ostale životinje na slovo B su: Bizon, Bik, Babun, Bogomoljka

Biljka na slovo B

Jedna od veoma zastupljenih i izuzetno lekovitih biljaka jeste bokvica.

Ona pripada zeljastim biljkama, a koristi se u zdravstvene svrhe od davnina. Najčešće za ublažavanje modrica i otoka. Postoji oko 200 vrsti bokvica, koje se razlikuju uglavnom u veličini. Neke vrste bokvica mogu da dostignu i visinu od 60 centimetara.

Druge biljke na slovo B su: Bob, bunika, Burjan

Sponzorisani tekstovi:

Loading...