Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo C

Došli smo i do slova C… Polako, ali sigurno.

Pronašli smo što smo mogli više rešenja, kako bismo vam igru Zanimljiva geografija olakšali.

Na vama sada ostaje samo da ih naučite i da to svoje znanje podelite sa vašim protivnicima.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-c

Država na slovo C

Jedina država za koju mi znamo, a čiji naziv počinje slovom C jeste Crna Gora.

Nalazi se na jugu Evrope, a leži na obalama Jadranskog mora. Susedne države su Srbije, Hrvatska, Bosna, Albanija i Italija. Crna Gora je nastala od nekadašnje Duklje i Zete. Glavni i najveći grad CG je Podgorica, zatim drugi grad po veličini je Nikšić, a treći Pljevlja. Ima nekoliko nacionalnih parkova: Durmitor, Lovćen i Prokletije su najpoznatiji. U CG možete videti i Skadarsko jezero, kao i kanjon reke Tare.

Grad na slovo C

Lep i veliki grad – Cirih.

Nalazi se u severnom delu Švajcarske, i njen je najveći grad. Osim što je najveći, značajan je i po tome što je saobraćajno i ekonomsko središte Švajcarske. Takodje, veoma je bankarski važan. U ovom gradu možete naći razne znamenitosti, a neke od najpopularnijih su: Crkva Svetog Petra, Crkva Grosminster, Kuća kulture, Švajcarski narodni muzej, kao i Haus Konstruktiv.

Ostali gradovi na slovo C su: Cetinje, Celje

Planina na slovo C

Poznata planina u našem regionu – Cer.

Ova planina nalazi se u Srbiji, tačnije u njenom severozapadnom delu, blizu Šapca. Njena visina iznosi 689 metara, a dugačka je oko 15 kilometara. Naziv je dobila po drveću koje se takodje naziva Cer i kojeg ima dosta na ovoj planini. Osim ovog, poseduje mnogo drugih drveća što proizvodi svež vazduh. Nije naseljena. Poznata je i po Cerskoj bitki koja se odigrala u I Svetskom ratu.

Ostale planine na slovo C su: Crnoljeva, Crni vrh, Crkvena

Reka na slovo C

Značajna reka na slovo C jeste Cetina.

Njen tok protiče kroz državu Hrvatsku, tačnije kroz centralnu Dalmaciju. Dužina toka iznosi 105 kilometara. Izvire ispod planine Dinare, sa nadmorske visine od 385 metara. Njen tok se dalje uliva u Jadransko more. Cetina je bogata i vodopadima, a najpoznatiji i najveći je Velika Gubavica.

Ostale reke na slovo C su: Crnica

Životinja na slovo C

Zanimljiva životinja koju retko možemo da vidimo – Cvrčak.

Cvrčak je krilati insekt, a pripada porodici Cicididae. Različite su veličine, poseduju krila koja su membranozna, kao i usta uz pomoć kojih isisavaju sok iz biljaka. Time se i hrane. Pomoću aparata koji ispušta cvrkut možeo ih čuti. Najčešće nastanjuju šume.

Ostale životinje na slovo C su: Cipal, Civet mačka, Crv

Biljka na slovo C

Jedna od najzdravijih biljaka na svetu – Cvekla.

Karakteristične je boje, jarko crvene. Pripada porodici Loboda. Bogata je raznim mineralima, vitaminima, belančevinama, kao i hidratima. Obiluje vitaminom B12 koji je izuzetno važan za naš ogranizam. Najčešće se koristi u lečenju anemije, takodje izuzetno pozitivno utiče na nerve, želudac i mozak.

Ostale biljke na slovo C su: Celer, Cer, Cimet

Sponzorisani tekstovi:

Loading...