Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo Č

Još jedno u nizu slova koje vam može biti ponudjeno u igri Zanimljiva geografija, jeste slovo Č.

Nekima je teško, nekima lako… A nama je, paa, nešto izmedju. Pronašli smo poneko rešenje, i u nastavku teksta ćemo ih predstaviti. Pročitajte:

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-c

Država na slovo Č

Veoma lepa zemlja čiji naziv počinje ovim slovom jeste Čile.

Ona se nalazi u Južnoj Americi, tačnije, prostire se od Tihog okeana do Anda. Susedne države su Peru, Bolivija i Argentina, a ima izlaz in a Pacifik. Glavni grad ove države zove se Santjago de Čile. Država Čile je veoma lepa, ima dosta znamenitosti i lepe prirode. Najpoznatije je jezero Čungara, kao i jezero generala Karere, to je ujedno i najveće jezero na planeti. Neki od poznatih državljana su Pablo Neruda, Izabela Aljende, Mišel Bašle i Fernando Gozales.

Ostale države na slovo Č su: Češka, Čad

Grad na slovo Č

Jedan od najvećih gradova sveta – Čikago.

Grad se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, i u toj zemlji je najveći grad. Treći je grad po veličini u svetu. Ovaj grad se nalazi u Državi Ilinois, a leži na obalama poznatog jezera Mičigen. U Čikagu je najzastupljenija Hrišćanska religija. Neke od znamenitosti ovog grada su: Historic Water Tower, Chicago Skyline, Marina city, kao i Rockefeller Memorial Chapel.

Ostali gradovi na slovo Č su: Čačak, Černobilj, Češenik

Planina na slovo Č

Jedna od planina na slovo Č jeste Čemernik.

Nalazi se na jugoistoku Srbije, u blizini Grdeličke klisure, tačnije na desnoj obali Južne Morave. Najviši vrh ove planine naziva se Veliki Čemernik a njegova visina iznosi 1638 metara. Drugi vrh iznosi 1622 a zove se Kula, dok treći vrh iznosi 1569 a zove se Mali Čemernik. Ova planina pripada Rodopskim planinama. Čemernik je obogaćen vodom, kao i šumama, što njegovu prirodu čine i lepom i veoma zdravom i svežom. Na ovoj planini se mogu naći neke retke vrste biljaka kao što su rosulja, mlečnica, maljava i bela breza.

Ostale planine na slovo Č su: Čemernica, Čvrsnica

Reka na slovo Č

Mala i mnogima nepoznata reka, ali evo prilike da saznate nešto više o njoj – Čabranka.

Tok ove reke čini prirodnu granicu izmedju Slovenije i Hrvatske. Njen tok dugačak je tek 17.5 kilometara. Izvorište joj je u planini Veliki Obrh, a uliva se u reku Kupu, gde postaje njena leva pritoka.

Ostale reke na slovo Č su: Čemernica, Čik

Životinja na slovo Č

Možete ga sresti u šumi – Čvorak.

Čvorak je ptica pevačica. Potiče iz Evroazije, odakle se vremenom proširio i na ostale kontinente. Dostiže dužinu od 20 centimetara, i težinu oko 80 grama. Perje mu je uglavnom crne boje, sa beličatim tačkama. Može da ima zeleni ili ljubičasti sjaj. Kljun im je žute boje, izdužen je i oštar na vrhu. Njihova ishrana bazira se isključivo na insektima. Kreću se u jatima.

Ostale životinje na slovo Č su: Čavka, Češalj

Biljka na slovo Č

Biljka koja ima zanimljiv naziv – Čuvarkuća.

Ona je višegodišnja biljka, a pripada rodu Sempervivum. Može da dostigne visinu od10-30 centimetara. Prepoznaćete je po rozikastim listovima, koji su crepastog oblika i crveni na vrhu. Uglavnom raste na zidovima, stenama ili krovovima, a čuva se i kao ukrasna biljka. Njeno održavanje nije naporno. Čuvarkuća je pogodna za lečenje upale grla, opekotina ili čireva.

Ostale biljke na slovo Č su: Čubar, Čičak, Čempres

Sponzorisani tekstovi:

Loading...