Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo D

Još jedno u nizu slova koje vam može biti ponudjeno u igri zanimljiva geografija, jeste slovo D.

Ono se ne smatra teškim zbog toga što ima po nekoliko rešenja za svaki pojam, koja su pritom laka.

Mi ćemo vam u nastavku teksta ispisati rešenja, kao i male opise kako biste ih lakše zapamtili.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-d

Država na slovo D

Država koju smo odabrali i koju smatramo veoma zanimljivom, tako da je možete lako zapamtiti, jeste Danska.

Nalazi se u severnom delu Evrope, i najmanja je država na Skandinaviji. Glavni grad Danske je Kopenhagen. Dansku krase divna ostrva, od kojih su poznati Seland, Fin i Bornholm. Takodje i poluostrvo Jiland. Komšije Danske su Nemačka, Švedska, Norveška, Grenland i Franska ostrva, a izlazi na Severno more i Baltičko more. Danska je članica EU. U Danskoj se govori isključivo danskim jezikom, a zastupljeni su takodje nemački i engleski.

Druge države na slovo D: Dominikana

Grad na slovo D

Verovatno vama poznat – Dubrovnik.

Dubrovnik je smešten u južnom delu Hrvatske, na Jadranskom moru. Poznat je kao veoma turističko mesto sa puno zadovoljnih turista koji mu se redovno vraćaju. U starom gradu se mogu videti razni kulturni spomenici. Dubrovnik je veoma naseljen grad sa oko28.000 stanovnika.

Ostali gradovi na slovo D su: Doha, Drvar, Dubrovnik

Planina na slovo D

Jedna od najpoznatijih planina jeste Durmitor.

Ova planina proglašena je za nacionalni park zbog neokrnjenosti njene prirode, a nalazi se u Crnoj Goru. Najviši vrh iznosi 2523 metara, a zove se Bobotov kuk. Ova planina naziv je dobila od keltskih reči, dru mi tore ,što u prevodu znači planina puna vode. Durmitor je visoka planina, a u dolini se nalaze kanjoni koji samo upotpunjuju efekat lepote. Na visini od 1500 metara, nalaze se lednička jezera, poznata kao Gorske oči,kao i poznato Crno jezero. Osim vodenih površina, Durmitor krase i prostrani šumski predeli. Svako ko je ljubitelj prirode i bogate flore, ovde će naći utočište.

Druge planine na slovo D su: Dinara, Dukat,Devica

Reka na grad D

Svakako najpopularnija reka jeste Dunav.

Dunav je po dužini druga reka u Evropi, a zauzima prvo mesto po popularnosti. Dužina Dunava iznosi 2850 kilometara, izvorište je u Švarcvaldu, tačnije u gradu Donaušeningenu, odakle i potiče naziv. Tok reke ide duž par centralnih gradova u Evropi sve do Crnog mora u koje se uliva. A protiče kroz sledećih 10 država: Ukrajinu, Bugarsku, Srbiju, Madjarsku, Austriju, Moldaviju, Rumuniju, Hrvatsku, Slovačku i Nemačku.

Druge države na slovo D su: Don, Drina, Drava

Životinja na slovo D

Životinja koju smo odabrali zaslužila je da joj se posveti više pažnje, a saznaćete zašto – Delfin.

Verovatno vam je poznato koliko su delfini vezani za ljude. Oni su izuzetno inteligentne i osećajne životinje, šire radost i ljubav. Kako su vezani za ljude, tako su povezani i medjusobno, pa se zbpg toga stalno drže u zajednici, tačnije u jatu. Još jedna zanimljivost je ta, da se u plodnim danima, pare isključivo zbog ljubavi i prvrženosti, a ne samo zbog razmnožavanja. Delfini spadaju u red sisara, a sličnu si kitovima. Ima oko 40ak vrsta delfina, najveći može dostići težinu od čak 10 tona, dok najmanji može imati do 40 kilograma. Delfini su mesojedi a love isključivo lignje i ribe.

Ostale životinje na slovo D su: Detlić, Dabar, Daždevnjak

Biljka na slovo D

Mnogima omiljena – Dunja.

U rodu Cydonia dunja je jedina vrsta. Drvo dunje se najčešće može sresti u Evropi i Aziji. Prepoznaćete je po njenim belo-ružičastim cvetovima u proleću. Kasnije, kada se razvije, dunja podseća na jabuku i krušku. Pogoduju joj topliji predeli. Dunja predstavlja simbol ljubavi , pameti, plodnosti, sreće, lepote i neprolaznosti. Obiluje vitaminom C, a takodje i mineralima poput kalijuma, gvoždja, bakra, itd. Od dunje možete praviti preukusno slatko, kompot ili sok.

Ostale biljke na slovo D su: Duvan, Dud, Dren

Sponzorisani tekstovi:

Loading...