Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo F

Slovo koje mnogima zadaje probleme. Da li i vama?

Pročitajte naša rešenja i naučite ih, pa ubuduće budite spremni kada vam slovo F stane na crtu!

Takodje, saznajte nešto više o odredjenoj državi, gradu, planini… pa iznenadite svoje protivnike vašim dobrim znanjem.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-f

Država na slovo F

Mnogima omiljena – Francuska.

Ova država nalazi se na zapadu Evrope, a susedne države su: Belgija, Luksemburg, Andora, Španija, Nemačka, Italija, Švajcarska i Monako. Ima izlaz na Sredozemno more, kao i na Atlanski okean. Francuska je 42. država na svetu po veličini, dok u Evropi zauzima treće mesto, odmah nakon Rusije i Ukrajine. Glavni grad Francuske je Pariz, a ujedno i najveći. Ostali važni gradovi su Nica,Lion, Marselj i Strazbur. Francuska se smatra laičkom državom, što znači da prihvata sve religije. U ovoj državi govori se francuskim jezikom, i jedini je koji se koristi u svim područjima.

Druge države na slovo F su: Finska, Filipini

Grad na slovo F

Jedan od najlepših gradova po mišljenju mnogih – Firenca.

Nalazi se u centralnom delu Italije, i glavni je grad okruga Toskana. Ovaj grad važno je kulturno, ekonomsko i istorijsko središte. Zbog toga se naziva i “Italijanska Atina”. Firenca je bogata gradjevinama iz Renesansnih vremena, što joj daje na značaju. Jedna je od poznatijih i najposećenijih gradova na svetu.

Drugi gradovi na slovo F su: Frankfurt, Foča

Planina na slovo F

Jedna od veoma visokih planina jeste Fudži.

Planina Fudži (Fudji) nalazi se u Japanu, i najviša je planina u ovoj državi. Njena visina izosi čak 3.776 metara. Ova planina je zapravo vulkan, koji je erupciju imao davne 1707 godine, ali se i dalje smatra kao aktivan. Naziv planine u prevodu znali “večni život”. Fudži je simbol Japana, i njegovi stanovnici je često posećuju i gaje veliko poštovanje prema njoj.

Druga planina na slovo F su: Fruška Gora

Reka na slovo F

Jedina reka za koju mi znamo, a čiji naziv počinje slovom F jeste Fulda.

Reka Folda protiče kroz Nemačku, tačnije kroz pokrajinu Hesen. Njen tok dugačak je 220 kilometara. Izvorište joj je u planini Ren, koja pripada Hesenu. Dalje teče do reke Vere i sa njom čini reku Vezer.

Životinja na slovo F

Veoma lepa, ali divlja životinja – Fazan.

Pripada redu koka i veoma je rasprostranjena ptica. Fazani potiču iz Azije, ali se trenutno najviše njih nalazi u Evropi. Njihovo stanište su najčešće šume i livade. Fazani imaju izuzetno lepo perje. Najčešće su braon boje sa plavom ili zelenom bojom u predelu glave. Mogu dostići dužinu do 90 centimetara. Ženke su brojnije jer se mužjaci love. Ne mogu dugo da lete ali zato mogu brzo da trče po zemlji.

Druga životinja na slovo F je: Foka

Biljka na slovo F

Poznata biljka na slovo F – Fikus.

Fikus je rasprostranjena biljka koja ima čak 850 vrsta. Može biti u vidu žbuna, drveta, epifita i lijana. Pripada porodici duda. Najčešće raste u tropskim predelima. Mnoge vrste gaje se kao ukrasne, a pojedine su obožavane i značajne.

Druga biljka na slovo F je: Filadendron

Sponzorisani tekstovi:

Loading...