Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo H

Prilično lako slovo, za koje smo uspeli da pronadjemo rešenja. Poznata, i manje poznata.

Naučite nova, i podsetite se starih pa odnesite pobedu u igri Zanimljiva geografija!

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-h

Država na slovo H

Zanimljiva država čiji naziv počinje ovim slovom jeste Honduras.

Honduras se nalazi u srednjem delu Amerike, a susedne države su Gvatemala, Salvador i Nikaragva. Ima izlaz na Tihi okean, kao i na Karipsko more. Nekada je ova država bila sedište indijskih kultura, tačnije naroda Maja. Naziv joj je dao Kristofer Kolumbo, a u prevodu znači dubina. Jedna je od najsiromašnijih zemalja latinske Amerike. Stanovnici ove države fokusiraju se na poljoprivredu, tačnije na uzgoj kafe.

Druge države na slovo H su: Hrvatska, Haiti, Havaji

Grad na slovo H

Veliki i poznat grad – Hamburg.

Nalazi se na severu Nemačke, u kojoj zauzima titulu drugog grada po broju stanovnika. Poznat je po mostovima, zbog čega se naziva “Grad mostova”. Ima ih preko 2000. Grad zapljuskuju talasi Severnog mora. Leži na ušću reka Uslter, Bile i Elbu.

Drugi gradovi na slovo H su: Hvar, Hanover, Hag

Planina na slovo H

Najpoznatija planina na svetu – Himalaji.

Osim što je najpoznatija, ona je i najveća. Smeštena je u Aziji, a prostire se od zapada ka istoku, dužinom od 2500 kilometara, i to kroz države: Indiju, Kinu, Pakistan, Nepal i Butan. Naziv Himalaji u prevodu znači “Snežno boravište”. Bogata je glečerima i jezerima, a neki od najpoznatijih su: Sjačen glečer, Gangotri i Jamunotri, zatim jezero Pangong Co. Tri najveća vrha su: Mont Everest, K2 i Kančendžunga.

Druge planine na slovo H su: Hajla, Hermon, Hum

Reka na slovo H

Jedna od reka na slovo H jeste Hadson.

Tok over eke protiče na istoku države Njujorka. Prirodna je granica Njujorka i Nju džerzija. Dužina toka Hadsona iznosi 507 kilometara. Naziv je dobila po Henriju Hadsonu, istraživaču. Poznati gradovi kroz koje protiče su: Njujork, Džerzi Siti i Olbani.

Druge reke na slovo H su: Hamza, Hron

Životinja na slovo H

Zanimljiva životinja koja se može videti u okeanima – Hobotnica.

Hobotnica je mekušac i pripada redu Octopod. Naseljava različite delove okeana. Ima ih preko 250 vrsta. Izgled joj je specifičan, ima 8 pipaka po kojima je i prepoznatljiva. Uglavnom lovi ali ume da bude i plen, a brani se njenim mastilom kojim zbuni one koji žele da je ulove. Mozak im je izuzetno razvijen što znači da su veoma inteligentne životinje. Hrane se isključivo rakovima i drugim mekušcima.

Druge životinje na slovo H su: Hijena, Hidra, Hrčak, Hrt

Biljka na slovo H

Izuzetno lepa, al ii zdrava biljka – Hibiskus.

Pripada porodici slezova, a najčešće se uzgaja u tropskim predelima jer joj prijaju umerene i povišene temperature. Potiče iz Kine i Indije. Dostiže visinu od oko 150 centimetara. Sazreva najčešće u proleće. Gaji se kao ukrasna biljka, ali se može koristiti i za čaj.

Druge biljke na slovo H su: Hmelj, Hrast, Heljda

Sponzorisani tekstovi:

Loading...