Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo I

Slovo I nam nije zadalo poteškoće jer smo  lako došli do rešenja za skoro sve pojmove.

U nastavku teksta pročitajte naša rešenja pa budite vredni i naučite ih, kao i male opise ukoliko vas neko pita šta znate o tome.

Sem što ćete odneti pobedu u igri zanimljiva geografija, bićete i bogatiji znanjem.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-i

Država na slovo I

Postoji zaista mnogo država na slovo I koje su izuzetno važne i zanimljive. Na nama je bio težak zadatak da odaberemo jednu, ali smo ipak uspeli – Island.

Island se nalazi u severnom Atlantiku, a vodi se kao ostvrska država. Tačnije, ona nema kopnene granice. Okružuju je Grenland, Norveška i Britanija. Glavni grad Islanda se zove Rekjevik. Površina iznosi svega 103.125 kilometara2, a na Islandu živi nešto više od 300.000 ljudi. Island je jedna od zemlji raja, tamo biste se sigurno osećali bezbedno i sigurno, zbog toga što su im obrazovanje, zdravstvo i životni uslovi inače na visokom nivou. Na ovom ostrvu postoje aktivni vulkani a najpoznatiji je Hekla. Sa druge strane, Island je 10% pokriven ledom. Time možete zaključiti kakvi se prelepi prizori mogu videti ovde. Takodje, bogat je gejzirima, jezerima, vodopadima kao i termalnim izvorima.

Druge države na slovo I su: Italija, Indija, Irak, Irska, Indonezija, Izrael, Iran

Grad na slovo I

Jedan veoma zanimljiv grad o kojem smo rešili da napišemo par rečenica jeste Istanbul.

Sem ovog naziva, priznati nazivi za ovaj grad su Carigrad i Konstantinopolj. Nalazi se u državi Turskoj, preciznije na Bosforskom moreuzu. Ovaj grad je bio prestonica čak 3 carstava: Vizantijskog, Rimskog i Osmanskog. Iako nije glavni grad Turske, on je najveći (medju najvećima u celom svetu) i najposećeniji. Jedan od razloga zbog čega je tako posećen jeste taj što se prostire na dva kontinenta: Aziji i Evropi. Osim toga, brojne značajne i veoma poznate znamenitosti se nalazi u ovom gradu. Neke od njih su: Topkapi dvor, Aja Sofija, Galata kula, Muzej mozaika, Stadion Ataturk, i mnoge druge.

Ostali gradovi na slovo I su: Igalo, Indjija, Ivanjica

Planina na slovo I

Za ovu planinu ste verovatno čuli – Igman.

Ona se nalazi u centralnom delu Bosne i Hercegovine. Okružuje Bjelašicu, koja je takodje planina, i deo grada Ilidža.  Deo je dinarskih planina, a njen najviši vrh iznosi 1.502 metara. Ako ste ljubitelj skijanja i planinarenja onda je ova planina pravi izbor. Igman je najpoznatiji po Igmanskom maršu koji se dogodio 1924 godine izmedju 27. I 28. Januara, po noći. Najniža temperature u regionu je zabeležena upravo na ovoj planina a iznosila je -43 stepeni celzijusa.

Druge planine na slovo I su: Ivanšica, Iverak

Reka na slovo I

Reka o kojoj su se i pesme pisale – Ibar.

Ibar izvire severnom stranom planine Hajla. Dalje teče od istoka Crne Gore do zapada Srbije, gde se uliva u poznatu Zapadnu Moravu. Dužina ove reke iznosi 276 kilometara a površina sliva 13.059 kilometara2. Nije plovna reka. Na ovoj reci se nalazi čak deset hidroelektrana, kao i jezero Gazivode. Na obalama ove reke nalaze se i rude uglja, magnezita, zatim olova, srebra i cinka.

Ostale reke na slovo I su: Iravadi, Ind

Životinja na slovo I

Nekoliko rečenica odvojićemo za veoma retku vrstu – Irvas.

Irvasi pripadaju potporodici jelena, i oni su jedini predstavnici nje u Severnoj americi, Grenlandu i Evroaziji. Kod ove vrste i mužjaci i ženke imaju rogove što ih takodje čini jedinstvenom vrstom. Možda vam je poznato da se irvasi vezuju za Skandinaviju, a to je zbog toga što se jedino u tom delu smatraju kao domaće životinje. Takodje i u Rusiji. Divlji irvasi se najčešće nalaze u Norveškoj, na Islandu i u Severnoj Americi. Prijaju im hladniji krajevi jer su toplokrvne životinje, imaju debelo krzno i prilagodjena kopita za sneg i led. Biljojedi su. Težina ženki irvasa iznosi od 60-170 kilograma, a mužjaci mogu dostići težinu od čak 300 kilograma. Životni vek im je uglavnom oko 4 godine, a najstarijii irvas doživeo je 13 godina.

Druge životinje na slovo I su: Impala, Iguana ..

Biljka na slovo I

Jedna vrsta veoma lepe i nežne biljke – Iris.

Popularniji naziv ove biljke je perunika. Ova biljka dostiže visinu od 30-100 centimetara. Prepoznaćete je po sabljastim listovima, zatim po krupnim cvetovima jarkoljubičaste boje. Uglavnom se može naći a sunčanim predelima, a može se gajiti i kao ukrasna biljka. Nekada se rizom upotrebljavao za lek, a sada se koristi isključivo za mirise.

Druge biljke na slovo I su: Iva, Imela, Idjirot

Sponzorisani tekstovi:

Loading...