Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo J

Polako ali sigurno stigli smo i do slova J. Ono je jedno od najlakših slova, a uverićete se i zašto.

Potrudili smo se da nadjemo što više rešenja, i da vam damo kratke opise kako biste odredjeno rešenje lakše zapamtili i naučili nešto više o njemu.

U nastavku teksta pročitajte…

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-j

Država na slovo J

Medju najpoznatijima jeste svakako država Japan.

Japan se nalazi na Dalekom istoku. Njegovi susedi su Rusija, Severna i Južna Koreja na zapadu, a granica izmedju ovih država i Japana jeste Japansko more. Zatim Kina na jugozapadu sa granicom Istočnokineskim morem. Na istoku ga zapljuskuje poznati Tihi okean. Njegova površina iznosi 377.873 kilometara2, i time zauzima 63. mesto na listi najvećih država. Medjutim, nije prepoznaljiv samo po ovom podatku, već i po tome da je 10ta najmnogoljudnija zemlja sa više od 120 miliona stanovnika. Glavni grad je Tokio. Japan krasei brojna ostrva, čak preko 6.000, a neki od najpoznatijih su: Hokaido, Honšu, Šikoku i Kjušu. Reč Japan zapravo znači “zemlja izlazećeg sunca”.

Druge države na slovo J su: Jamajka, Jordan, Jemen

Grad na slovo J

Ovaj grad je od izuzetnog značaja, i svakako je vredan pomena – Jerusalim.

On je glavni grad Izraela, a osim toga drevni je grad Bliskog istoka. Delom pripada Palestinskoj regiji. Jerusalim se, preciznije rečeno, nalazi u brdima Judeje, izmedju dva mora – Mrtvog mora i Sredozemnog mora. Ovaj grad je poznat i kao biblijski sveti grad koji je veoma značajan za tri religije: Islam, Judeizam i Hrišćanstvo. Poznat je po tome da je Isus Hrist razapet upravo u ovom gradu, gde je i vaskrsao. Iz tog razloga u Jerusalimu se nalaze neki verski obeležji koji su od velikog značaja. Neki od njih su: Zid plača, Hram Vaskrsenja Hristovog, Hramovna gora, Kupola na steni i Al-Aksa.

Ostali gradovi na slovo J su: Jajce, Jagodina, Jedrene, Jerihon

Planina na slovo J

Za malo detaljniji opis odabarali smo planinu Jastrebac.

Nalazi se u centralnom delu Srbije, a sastoji se od Malog i Velikog Jastrebca koji spadaju u masive. Deo je rodopskih planina. Najviši vrh ove planine zove se Velika Djulica a visina iznosi 1592 metara. Sledeći je vrh Pogled sa 1481 metrom, zatimZmajevac sa 1313 metara, i Bela Stena sa 1257 metara. Jastrebac je bogat listopadnim i četinarskim šumama, koje čine da vazduh na ovoj planini bude veoma čist. Planinu odlikuju bele breze, kao i potoci, izvori i tokovi vode koji je čine veoma lepom i vrednom. Svi oni koji se hrane sirovom biljnom hranom ovde bi mogli da nadju utočište jer obiluje jagodama, malinama, maslačkom, kruškama, jabukama kao i pojedinim jestivim gljivama.

Ostale planine na slovo J su: Juhor, Jadovnik, Jelica

Reka na slovo J

Velika i veoma poznata reka kojoj ćemo posvetiti par rečenica jeste Jordan.

Reka Jordan nalazi se na Arabijskom poluostrvu. Tok reke dugačak je 320 kilometara, a prolazi kroz istoimenu državu Jordan, zatim kroz Izrael i Palestinu. Izvorište joj je u planini Hermon. Kako protiče kroz svete zemlje i ona se smatra svetom rekom. Izuzev toga, najpoznatija je po tome što se Isus Hrist upravo krstio u njoj. Iz tog razloga ima česte posetioce, a neki od njih su se takodje krstili na istom mestu.

Druge reke na slovo J su: Jerma, Jadar, Jablanica

Životinja na slovo J

Životinja koju smo odabrali, i to sa velikim razlogom, jeste Jelen.

Ova divna životinja zaista je vredna pomena. Jelen spade u vitoroge preživare i šumska je životinja. Hrani se biljkama i to najčešće travom, rastinjem, zatim jabukom i kruškom, kukuruzom, zobom, i kestenom. Najčešće se može naću u Evropi, i to obično u šumskim delovima većih reka kao što su Dunav ili Sava. Takodje i u planinskim predelima Nemačke, Slovačke, Hrvatske, Madjarske… zatim Rusije, Francuske, Španije, i tako dalje. Oni se leti sele u hladnije predele, dok se zimi sele u toplije. Jeleni su noćne životinje, tada su najviše u pokretu, a odgovaraju im i dani kada sunce nije jako, to jest kada nema puno svetlosti. Jelenov životni vek je oko 20 godina, najčešće 15.

Druge životinje na slovo J su: Jež, Jazavac, Jaguar

Biljka na slovo J

Biljka specifičnog oblika koja je veoma prepoznatljiva jeste Jablan.

Jablan je drvo koje možete prepoznati po vrloj uskoj krošnji. Osim toga, možete ga prepoznati po ispucaloj kori, tankim granama koje su priljubljene uz stablo. Dostiše visinu od 30 metara i upravo zbog nje jeste najpoznatiji. Možete ga videti na šetalištima, u parkovima i pored puteva. U poslednje vreme se veoma često koristi za izradu finog nameštaja.

Ostale biljke na slovo J su: Jabuka, Javor, Jasmin

Sponzorisani tekstovi:

Loading...