Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo L

Igra zanimljiva geografija je zaista veoma zanimljiva, iz razloga što uvek možete da saznate nešto novo.

Ovoga puta pisaćemo rešenja za pojmove na slovo L, koje je prilično lako i ima dosta rešenja.

U nastavku teksta pogledajte koja su, pa naučite neko od ponudjenih i odnesite pobedu u ovoj gori.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-l

Država na slovo L

Jedna zanimljiva država o kojoj vredi saznati par informacija jeste Luksemburg.

Ona pripada zapadnoj Evropi, a glavni grad ove države se takodje zove Luksemburg. Susedne države su Nemačka, Belgija i Francuska. Grad je naziv dobio po tvrdjavi Lucilinburhuk, oko koje se i nalazi. Luksemburg je jedina država koja je zvanično Vojvodstvo, i to jedino veliko u celom svetu. Smatra se najmanjom državom u Evropi sa površinom od svega 2.586 kilometara2. Luksemburgom upravlja Vojvoda Henri, zbog toga što je državno uredjenje parlamentarna monarhija.

Druge države na slovo L su: Letonija, Laos, Libija, Liban, Letonija, Liberija, Lesoto

Grad na slovo L

Popularan grad za koji ste sigurno čuli – London.

London je glavni,a ujedno i po površini najveći grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i Engleskoj. Smatra se kao jedan od bitnijih gradova sveta, i to u raznim oblastima; U politici, kulturi, obrazovanju, zatim sportskim i modnim oblastima. A svakako je najbitniji finansijski centar na planeti. U Londonu se mogu videti neke od veoma važnih znamenitosti, od kojih su najpopularniji London Tauer, Vestminsterska palata kao i Kju botanička bašta, zatim Trafalgar Skver. Kroz ovaj grad protiče poznata reka Temza.

Ostali gradovi na slovo L su: Lil, Leskovac, Loznica, Lazarevac

Planina na slovo L

Jedna od poznatijih planina u našem okrugu jeste planina Lovćen.

Nalazi se na jugozapadu Crne Gore do obale Jadranskog mora.Najviši vrh ove planine se zove Štirovnik a njegova visina iznosi 1.749 metara. Sledeći po visini je Jereski vrh sa visinom od 1.657 metara. Upravo na Jezerskom vrhu smešten je Njegošev mauzolej. Takodje, na ovoj Lovćenu se nalazi i Nacionalni park koji se naziva isto tako. Ovde možete sresti preko 100 različitih vrsta biljaka, a čak četiri endemske vrste.

Druge planine na slovo L su: Lučevik, Langa, Lisina, Leotar

Reka na slovo L

Reka koja je takodje iz našeg okruga – Lim.

Njen tok prolazi kroz Srbiju, Bosnu i Crnu goru, a dužine je 220 kilometara. Izvorište je u Crnoj Gori, tačnije od Plavskog jezera, a uliva se u Drinu. Na njoj se nalaze dve hidroelektrane: Bistrica i Potpeć. Oblast oko reke Lim se naziva Polimlje, na kojem se nalaze poznati manastiri Mileševa, Davidovica i Djurdjevi Stupovi. Takodje, nad kanjonom se nalazi Jerinin grad.

Ostale reke na slovo L su: Lepenica, Laba, Lena

Životinja na slovo L

Za malo detaljniji opis odabrali smo kralja životinja – Lav.

On pripada porodici mačaka, tačnije rodu Phantera. Lavovi su sisari – mesojedi, a hrane se drugim krupnijim sisarima. Najčešće love noću, i to ženke jer su brže i spretnije, dok mužjaci ostaju da čuvaju teritoriju. Mužjak lava je prepoznatljiv po svojoj gustoj grivi. Mužjak može da teži od 200-260 kilograma, dok su ženke lakše i do 100 kilograma. Najčešće nastanjuju Afriku i Evroaziju, mada su nekada nastanjivali i Evropi i Indiju, ali poslednjih godina izumiru. Njihov životni vek iznosi oko 10 godina u divljini, a u zatočeništvu čak i do 20.

Druge životinje na slovo L su: Lasta, Leptir, Leopard, Losos, Lama

Biljka na slovo L

Mirišljava i veoma prijatna biljka – Lavanda.

Pripada porodici usnatica. Može da poraste od 50-80 centimetara u vidu žbuna. Raste u obliku više stabiljki, koje su četvorougane sa puno dlačica. Listovi su jako ljubičaste boje, po kojoj je i ova biljka prepoznatljiva. Ima izuzetno lep miris, pa se zbog toga koristi za izradu kozmetike i parfema.

Ostale biljke na slovo L su: Limun, Lubenica, Lan, Lantana

Sponzorisani tekstovi:

Loading...