Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo Lj

Slovo Lj nije baš inspirativno iz razloga što nismo pronašli puno rešenja. Ali, uprkos tome što nije zanimljivo, mi smo našli poneko rešenje i par zanimljivosti.

Sada ostaje na vama samo da ih naučite, i da ih do sledeće partije zanimljive geografije ne zaboravite.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-lj

Država na slovo Lj

Nažalost, država na slovo Lj ne postoji, barem ne još uvek, ili mi nismo čuli za nju. Tako da će ovo polje ostati prazno.

Grad na slovo Lj

Grad naše susedne države – Ljubljana.

Glavni je grad Slovenije, a nalazi se u njenom centralnom delu. Tačnije, nalazi se na reci Ljubljanici, izmedju Jadranskog mora i Alpa. Sa razlogom je glavni grad, jer su u njemu svi bitni centri Slovenije, ekonomski, kulturni, obrazovni i tako dalje. Od znamenitosti najznačajnije su Opera, Dvorac Tivoli i Prešernov trg.

Ostali gradovi na slovo Lj su: Ljig, Ljubiški, Ljubovija

Planina na slovo Lj

Ne tako poznata planina, ali ipak vredna pomena jeste Ljubišnja.

Nalazi se na severu Crne Gore. Najviši vrh ove planine iznosi 2.238 metara, a zove se Dernečište. Deo ove planine se nalazi i u Republici Srpskoj. Put do Foče vodi kroz ovu planinu. Na Ljubišnji se nalaze rudnik cinka i rudnik zlata. Bogata je četinarima, kao i raznim vrstama biljaka od kojih su neke endemske vrste. S obzirom da se nalazi na većoj nadmorskoj visini, sneg ume biti prisutan i leti, a zimi može napadati i nekoliko metara.

Druga planina na slovo Lj su: Ljubić

Reka na slovo Lj

Ova reka se naziva kao i mesto kroz koje prolazi duži deo njenog toka– Ljig.

Ljig je desna pritoka malo poznatije reke Kolubare. Izvorište joj je u pećini Suvobor, a uliva se na otprilike 30 kilometara u reku Kolubaru kod Ćelija. Ljig je pritoka koja je najvodonosnija.

Ostale reke na slovo Lj su: Ljutica, Ljubljanica

Životinja na slovo Lj

Verovatno ne tako poznata životinja većini – Ljuskavac.

Pripada redu sisara, a karakterišu ga ljuske koje ima po celom telu koje može dostići dužinu od 30-90 centimetara. Težina im iznosi od 2-33 kilograma. Najčešće žive u Africi i Aziji, i to u šumskim predelima. Odredjene vrste ljuskavaca žive pod zemljom dok druge žive na drvetu. Hrane se isključivo mravima i termitima.

Druge životinje na slovo Lj su: Ljiljci, Ljiljak

Biljka na slovo Lj

Mnogima omiljena biljka, a neki se i zovu po njoj – Ljiljan.

Ljiljani potiču iz Evrope, Azije i Severne Amerike. Postoje u čak 90 vrsta. Ljiljane možete prepoznati po njihovoj boji, koje se kreću od bele, preko žute, narandžaste i crvene. Na Balkanu semogu naći i u crnoj i ljubičastoj boji. Smatra se za jedan od najlepših cvetova.

Ostale biljke na slovo Lj su: Ljutić, Ljupčac

Sponzorisani tekstovi:

Loading...