Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo M

Još jedno u nizu veoma lakih slova sa dosta rešenja. Potrudite se da ih naučite što je više moguće kako biste svaki put imali drugačije rešenje.

Iznenadite svoje protivnike vašim znanjem i brzinom rešavanja, pa odnesite pobedu.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-m

Država na slovo M

Pronašli smo čak 13 država na slovo M, a ona koja nam se učinila najzanimljivijom jeste Meksiko.

Ona se nalazi u Severnoj Americi. Susedi Meksika su Sjedinjene Američke Države, Gvatemala, Belize, zatim Tihi okean, Meksički zaliv i Karipsko more. Glavni grad ove države se takodje zove Meksiko. Ova država se vodi kao 13ta država sveta, sa površinom skoro 2 miliona kilometara2. Osim toga što je jedna od većih država, ona je takodje i jedna od najposećenijih. Na toj listi zauzima visoko deseto mesto. Neke od najznačajnijih znamenitosti koje možete posetiti u Meksiku su Kueva de la Olja pećina, i piramida u Čičen Ici.

Ostale države na slovo M su: Madagaskar, Makedonija, Maldivi, Mali, Maroko, Moldavija, Mongolija, Madjarska, Malavi, Malezija, Malta, Monako

Grad na slovo M

Dobro poznati grad u jednoj dalekoj zemlji – Moskva.

Nalazi se u Rusiji, i njen je glavni grad. Osim što je glavni on je i najveći grad u Rusiji, sa preko 11.5 miliona stanovnika, i to ga čini i najnaseljenijim gradom u Evropi. Moskva je grad u kojoj temperature mogu biti i sibirske, a najniža temperatura koja je zabeležena bila je -42. Znamenitosti Moskve zbog kojih razni turisti dolaze su Borodinski most, Crkva Svetog Vasilija Blaženog, kao i Spaska kula na crvenom trgu.

Drugi gradovi na slovo M su: Minhen, Madrid, Maribor, Malme, Mostar, Mladenovac

Planina na slovo M

Ne tako posećena ali svakako veoma lepa planina jeste Maljen.

Nalazi se u Srbiji, kod grada Valjeva, a poznata je po mestu Divčibare koje se nalazi na nadmorskoj visini od 980 metara. Bogata je šumama i raznim vrstama biljaka, a s obzirom da nema toliko puno posetioca čini je jednom od zdravijih planina zbog nezagadjenosti. Malobrojni smeštaj možete naći u vidu apartmana.

Druge planine na slovo M su: Maglić, Mučnaj, Medvednik

Reka na slovo M

Jedna od najdužih reka jeste reka Misisipi.

Tok ove poznate reke prolazi kroz centralni i juguistočni deo Sjedinjenih Američkih Država. Dužina Misisipija iznosi 3.544 kilometara, i zbog toga je najduža reka Severne Amerike, i četvrta najduža reka na svetu. Izvorište joj je u jezeru Itaska, a uliva se u Meksički zaliv.

Ostale reke na slovo M su: Mekong, Marica, Mlava, Morača

Životinja na slovo M

Veoma zanimljiva životinja koju u našim krajevima možemo sresti samo u ZOO vrtu – Medved.

Pripada redu zveri, tačnije sisarima. Medvedi se mogu naći u raznim delovima sveta, od tropskih do polarnih, a sve u zavisnosti od toga šta jede. Isključivo se hrane bobicama, korenjem i ribom, a poznati su po tome što vole da jedu med, po kojem su i dobili naziv. Životni vek medveda iznosi od 25-40 godina. Mužjaci su teži i veći od ženki. Samotnjaci su, ali se ponekada mogu videti mužjak i ženka na isto mestu.

Druge životinje na slovo M su: Muflon, Merkat, Mungos, Miš, Mačka

Biljka na slovo M

Izuzetno lekovita biljka – Matičnjak.

Pripada porodici usnatica, aromatična je i lekovita biljka. Višegodišnja je biljka, sa zelenim listovima i belim cvetovima (mogu biti i žuti ili svetloljubičasti). Miris ove biljke podseća na miris limuna, i veoma je često obilaze pčele. Koristi se za neurološke probleme, kao i za probleme sa varenjem i reumom.

Ostale životinje na slovo M su: Maslačak, Mak, Mlečika

Sponzorisani tekstovi:

Loading...