Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo N

Zanimljiva geografija je zaista jedna veoma zanimljiva igra, a naročito kada vam u ponudi bude slovo N.

S obzirom na to da ima dosta rešenja za svaki pojam, sve što je potrebno jeste da ih naučite a onda brzo popunite polja i odnesete pobedu!

Zavirite u naša rešenja…

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-n

Država na slovo N

Čarobna država u kojoj bi svi rado živeli jeste Novi Zeland.

Ova ostrvska država se nalazi u Tihom okeanu, tačnije u Okeaniji. Podeljena je na dva dela, to jest dva ostrva, severno i južno. Njih razdvaja Kukov prolaz.  Ima i nekoliko manjih ostrva. Glavni grad se zove Okland. Novi Zeland je potpuno izlovan od ostatka sveta, a najbliža susedna država mu je na 1500 kilometara, Australija. Upravo zbog te izolovanosti, Novi Zeland je najmanje naseljena zemlja. A upravo zbog toga što je najmanje naseljena, veoma je bogata florom i faunom. Nacionalna ptica Novog Zelanda je kivi, dok je nacionalna biljka srebrna paprat.

Ostale države na slovo N su: Norveška, Nemačka, Niger, Nigerija, Nikaragva

Grad na slovo N

Veoma lep grad u našoj okolini jeste Novi Sad.

Nalazi se u Srbiji, tačnije u Vojvodini, i najveći je grad u tom regionu. Zapravo, on je drugi po veličini odmah nakon Beograda. Dugi niz godina bio je središte kulturnih dešavanja, pa je iz tog razloga dobio naziv “Srpska Atina”. Znamenitost  ovog grada po kojoj je i najpoznatiji jeste Petrovoradinska tvrdjava, na kojoj se svake godine održava veliki Exit festival. Osim toga poznate su i  Sinagoga, zgrada Matice Srpske, Saborna crkva, katolička crkva, kao i most Slobode.

Ostali gradovi na slovo N su: Negotin, Niš, Novi Pazar, Nevesinje, Novska

Planina na slovo N

Ne tako poznata, ali veoma zanimljiva jeste Nimba.

Nalazi se u Africi, a prostire se u čak tri države i to: Liberiji, Gvineji i Obali Slonovače. Najviši vrh ove planine naziva se takodje Nimba a iznosi visinu od 1.752 metara. Ova planina izuzetno je bogata šumama, raznim vrstama biljaka i životinja. Proglašena je za nacionalni park.

Ostale planine na slovo N su: Ninaja,Nidjže, Nemrut

Reka na slovo N

Reka koja nam je poznata po jednom istorijskom dogadjaju – Neretva.

Njen tok protiče od Bosne, preko Hrvatske do Jadranskog mora. Dužina toka je 225 kilometara. Na ovoj reci se nalazi nekoliko gradova, a najpoznatiji je Mostar. Istorijski dogadjaj poznat kao Bitka na Neretvi je nešto po čemu je najčešće prepoznajemo.

Ostale reke na slovo N su: Neva, Nera, Nerodimka

Životinja na slovo N

Za malo detaljniji opis odabrali smo jednu veoma interesantnu životinju – Noj.

Noj je ptica trkačica, sa afričkih prostora. Sa izuzetno dugim nogama može dostići bzinu od 65 km/h. Smatraju se najvećom pticom na svetu, sa visinom od čak 3 metara. Ne može da leti zbog veličine, tačnije težine svoga tela, oko 150 kilograma. Najpoznatije su po svom dugačkom vratu, kojeg zabadaju u pesak. Druželjubive su životinje pa se iz tog razloga stalno kreću u grupama. Njihova ishrana bazira se na insektima, gmizavcima, semenkama i voćem. Zanimljivo je to da ih privlači sve što ima odsjaj pa tako mogu pojesti i neki metal, i to će njihov želudac lako prevariti.

Ostaleživotinje na slovo N su: Nosorog, Nilski Konj

Biljka na slovo N

Zbog svog lepog izgleda zaslužio je i lep opis – Nar.

Drugačiji naziv ove biljke jeste mogranj. Ova biljka je veoma lepog ukusa, crvene jarke boje. Kora podseća na koru jabuke, ali kada se otvori unutra se nalaze male crvene loptice koje su spojene jedna uz drugu. Nar je izvor vitamina C, kalijuma kao i antioksidantne polifenole. Kao takav veoma efikasno deluje protiv bolesti kardiovaskularnog sistema.

Ostale biljke na slovo N su: Noni, Neven, Nana

Sponzorisani tekstovi:

Loading...