Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo Nj

Nažalost, slovo Nj nije toliko inspirativno, niti je jedno od omiljenih kada je u pitanju Zanimljiva Geografija.

Ipak, mi smo se potrudili da izvučemo njegov maksimum. Pročitajte u nastavku teksta rešenja koja smo uspeli da pronadjemo…

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-nj

Država na slovo Nj i Grad na slovo Nj

Ova dva pojma spojili smo iz razloga što smo želeli da vam ukratko opišemo državu Njujork, kao i njen glavni grad koji se takodje zove Njujork.

Država Njujork nalazi se na severu Sjedinjenih Američkih Država. Leži na takozvanim Velikim jezerima, tačnije na Ontario i Iri. Susedi ove države su Vermont, Masačeusets, Konektikat, zatim Nju Džerzi Pensilvanija.Vodenu granicu ima sa Roud Ajlandom. Ono što ovu državu čini popularnom i urbanom jeste upravo njen glavni grad.

Grad Njujork se u Americi češće naziva New York City, kako bi bilo lakše razlikovati na šta se tačno odnosi naziv. Njujork pripada najvećim gradovima sveta, i kao takav sedište je mnogih organizacija, zatim kroporacija i berzi. Njegove najpoznatije četvrti su Menhetn, Bruklin i Bronks. U ovom gradu se mogu naći razne poznate gradjevine, od galerija, muzeja, pozorišta, pa sve do restorana. Najpoznatije su Vol Strit, Kip slobode, Bruklinski most, zgrada Krajsler, Empajer stejt bilding, Tajm skver i Brodvej. U Njujorku se govori na čak 800 jezika, što ga definitivno stavlja na listu gradova u kojem se govori mnoštvo jezika.

Ostale države na slovo Nj su: Nju Džerzi, Nju Hempšir

Ostali gradovi na slovo Nj su: Nju Delhi, Nju Orleans, Njukasl

Planina na slovo Nj

Manje poznata planina, ali svakako veoma lepa i vredna pomena – Njegoš.

Nalazi se u Crnoj Gori, a prostire se dinarskom pravcu. Najviši vrh ove planine jeste Planinica sa 1520 metara, zatim vrh koji se zove po planini, Njegoš, sa visinom od 1725 metara, potom Koplje sa 1407 metara, i Ciganka i cigan sa 1400 metara. Veliki deo ove planine prekriven je šumama i raznim vrstama biljaka. Čuvena dinastija Njegoš po ovoj planini je dobila naziv.

Ostale planine na slovo Nj su: Nismo uspeli da pronadjemo nijednu drugu planinu.

Reka na slovo Nj

Divna reka čiji naziv počinje slovom Nj jeste Njemen.

Njen tok dugačak je 937 kilometara, a prolazi kroz Belorusiju i Litvaniju. Izvire u blizini Minska a uliva se u Baltičko more. Njene najveće i najznačajnije pritoke su Šešupe, Neris i Ščara.

Ostale reke na slovo Nj su: Ovo je takodje jedina reka za koju znamo na slovo Nj.

Životinja na slovo Nj

Zanimljiva životinja sa zanimljivim nazivom – Njorka.

Ova vrsta životinja je ptica, a jedini je pripadnik roda Alca. Perje joj je crno odozgo i belo odozdo, ima crni debeli i tupi kljun. Ima šiljati rep. Isključivo se hrane ribama, a takodje i morskim crvima i rakovima. Njen prosečni životni vek je 13 godina. Najčešće se mogu naći na Atlantiku, zatim u Americi, Rusiji, Francuskoj i Evroaziji.

Ostale životinje na slovo Nj su: Nismo uspeli da saznamo za više životinja na slovo Nj.

Biljka na Nj

Nažalost, nismo uspeli da pronadjemo ni biljku na slovo Nj, tako da ovo polje ostaje nepopunjeno.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...