Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo O

Stigli smo i do slova O, koje ne bi trebalo da predstavlja komplikacije.

Pronašli smo rešenja za svaki pojam i prilično su lagana, tako da verujemo da ćete ih brzo naučiti i odneti pobedu u ovoj zanimljivoj igri.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-o

Država na slovo O

Jedna od država na slovo O jeste Oman.

Nalazi se na jugozapadu Azije, tačnije na jugu Arabijskog poluostrva. Susedne države su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Jemen. Ima izlaz na Arabijsko more i na Omanski zaliv. Glavni grad države Oman jeste Maskat. Oman je pretežno pustinja, sa planinskim lancima samo na severu. Privreda ove države zavisi isključivo od nafte.

Druga država na slovo O jeste: Obala Slonovače

Grad na slovo O

Veoma lep i grad koji je svakako vredan pomena jeste Oslo.

Oslo je glavni a ujedno i najveći grad države Norveške. Kao takav on predstavlja njen centar dešavanja – kulturni, ekonomski i obrazovni. Oslo se smatra gradom sa najvećim standardom života, ali isto tako, smatra se najskupljim gradom u svetu. Neke od znamenitosti koje možete posetiti u ovom gradu su Kraljevski dvorac, Saborna crkva Hrista spasitelja, zatim pozorište Kristijanije, kao i Holmekolen skakaonica.

Drugi gradovi na slovo O su: Ohrid, Oksford, Osijek

Planina na slovo O

Ova planina smatra se najvećom u Grčkoj. Njen najviši vrh zove se Mitikas a visok je čak 2917 metara, i kao takav zauzima drugo mesto po visini na Balkanu. Naziv Olimp u prevodu znači svetao, a nazivaju je još i kućom olimpijskih bogova. Na ovoj planini flora je izuzetno bogata, možete naći razne vrste biljaka.

Druge planine na slovo O su: Ozren, Ovčar

Reka na slovo O

Reka koja se lako pamti, kako zbog imena tako i zbog značaja jeste reka Ob.

Tok ove popularne reke teče kroz azijski deo Rusije. Njena dužina iznosi čak 5410 kilometara, a podeljena je na tri toka: gronji, srednji i donji. U gradu Pjeregrebnoje deli se na dva rukavca: Mali i veliki Ob. Pritoke reke Ob su Irtiš, Basijugan, zatim Tom, Čulim i Vah. Reka je pretežno prekrivena ledom, oko 220 dana. U donjem toku reke Ob postoje iskopišta gasa i nafte.

Druge reke na slovo O su: Orinoko, Ohajo, Odra

Životinja na slovo O

Ova životinja nije toliko poznata ali je veoma zanimljiva – Okapi.

Okapi je sisar a pripada porodici Giraffidae. Toj porodici pripadaju i žirafe. Živi u prašumama Konga. Možete ga prepoznati po šarenim nogama, nalik zebri, i tamno braon dlaci po ostatku tela. Dosta su niži od žirafa. Visina im iznosi do 2 metara, a težina do 200 kilograma. Biljojedi si a hrane se isključivo lišćem i cvetovima sa grana.

Druge životinje na slovo O su: Orao, Osa, Oposum, Oslić

Biljka na slovo O

Bez njega pica, ne bi bila pica – Origano.

Origano je začinska biljka koja ima dosta naziva. Možete često čuti da ga nazivaju crnovrh, bakina dušica ili origanj. Višegodišnja je biljka a pripada porodici usnatica. Koristi se za razna jela jer daje veoma lep i specifičan ukus. Najčešće se koristi za picu, makarone, špagete i razne vrste salata kao i soseve.

Druge biljke na slovo O su: Ovas, Orah, Ohrideja

Sponzorisani tekstovi:

Loading...