Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo R

Polako ali sigurno, došli smo i do slova R. Nekima omiljeno, a nekima ne…

Nadamo se da će vama postati omiljeno kada budete naučili rešenja koja smo pripremili za vas, i kada budete odneli pobedu u igri Zanimljiva geografija.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-r

Država na spilovo R

Najpopularnija država na slovo R jeste Rusija.

Nalazi se delom na istoku Evrope a delom na severu Azije. Rusija je najveća država na svetu sa površinom većom od 17 miliona kilometara kvadratnih. Glavni grad Rusije je Moskva. Susedne države su: Norveška, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Belorusija i Ukrajina. Ima izlaz na Severni ledeni i Tihi okean, takodje ima izlaze na nekoliko mora (Baltičko, Azovsko, Barencovo, Belo, Karsko, Laptevsko, Beringovo, itd). Neke od značajnih znamenitosti su Crkva Svetog Vasilija, Rostovski krmelj i Mamajev kurgan.

Ostale države na slovo R su: Rumunija, Ruanda

Grad na slovo R

Najpoznatiji grad na svetu – Rim.

On je glavni grad države Italije, a ujedno i najveći u toj državi. U Evropskoj Uniji zauzima četvrto mesto po veličini. Nakon Atine, Rim se smatra jednim od najdugovečnijih gradova. Nalazi se na mestu gde se reka Anijen i Tibar spajaju. Rim je poznat po svojim gradjevinama, od kojih su najpoznatije: Koloseum, Fontana Di Trevi, trg Popolo, spomenik Viktoru Emanuelu II, Rimski forum, vila Borgeze i palata Kvirinal. U samom centru Rima nalazi se najmanja država na svetu – Vatikan.

Ostali gradovi na slovo R su: Ruma, Roterdam, Rodos, Rovinj

Planina na slovo R

Najznačajnija planina u našem region – Rtanj.

Nalazi se na istoku Srbije, a pripada Karpatima. Najviši vrh ove planine zove se Šiljak i dostiže visinu od 1565 metara. Rtanj planina je piramidalnog oblika, zbog kojeg postaje jako popularna s godinama. Mnogi je posećuju zbog toga, a i iz razloga što je prilično laka za planinarenje. Bogata je raznim vrstama biljaka kao i pogledom koji se pruža sa njenog vrha.

Ostale planine na slovo R su: Rudnik, Radan, Romanija

Reka na slovo R

Jedna od najvažnijih reka Evrope – Rajna.

Dužina njenog toka iznosi 1234 kilometara, i zbog toga je ona najduža reka u Evropi. Izvire u Švajcarskoj, tačnije u Alpima, zatim dalje protiče kroz Nemačku, Francusku i Holandiju. Uliva se u Severno more. Njeno ime potiče iz keltskog jezika od reči Renos koja u prevodu znači “ona koja teče”.

Ostale države na slovo R su: Rona, Rzav, Resava, Rasina

Životinja na slovo R

Opasna i zanimljiva životinja na slovo R jeste Raža.

Spadaju u rušljoribe, odnosno ribe koje imaju hrskav skelet. Telo im je spljošteno, peraja duga sa strane tela, i rep dugačak za otrovnom bodljom na vrhu. Neke vrste imaju električni organ koji može izazvati veliki strujni udar. Nisu pokretne pa iz tog razloga veći deo vremena provode u pesku pod vodom.

Ostale životinje na slovo R su: Rak, Rovac, Ris, Rakun, Roda

Biljka na slovo R

Malo poznata a veoma lekovita biljka na slovo R jeste Ribizla.

Ribizla je bobičasto voće, raste u obliku grozda na tankim granama. Bobice su veličine graška, a ponekada i manje, i crvene su boje, dok su listovi zeleni. Osim crvenih ribizli zastupljene sui  crne i bele, ali dosta redje. Ribizla obiluje vitaminom C, i kao takva odlična je za pročišćenje krvnih sudova.

Ostale biljke na slovo R su: Raskovnik, Rastavić, Ren, Ruža

Sponzorisani tekstovi:

Loading...