Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo Š

Poslednje slovo u nizu, ne bi trebalo da vam zadaje probleme. Postoji rešenje za svaki pojam, i mi smo ga pronašli.

Sada na vama ostaje da ih naučite, baš kao i prethodne, i da postanete majstor za igru Zanimljiva geografija!

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-s

 

Država na slovo Š

Lepa i bogata zemlja čiji naziv počinje slovom Š jeste Švedska.

Švedska se nalazi u Severnoj Evropi, tačnije na Skandinaviji. Susedne države su: Norveška, Finska i Danska. Ima izlaz Botnijski zaliv i Baltičko more. Ova zemlja prepoznatljiva je po slaboj naseljenosti, kao i brojnim šumama, dakle sasvim mirnom i zdravom prirodom. Glavni i najveći grad Švedske jeste Stokhlom. Drugi gradovi su Geteborg, Upsala, Helsinborg, i tako dalje. Švedska se godinama vodi kao monarhija.

Ostale države na slovo Š su: Šri Lanka, Španija

Grad na slovo Š

Jedan od gradova na slovo Š jeste Štutgart.

Ovaj grad nalazi se u Nemačkoj, tačnije u pokrajini Baden-Virtemberg. On je i glavni grad ove pokrajine, a takodje i najveći grad. Neke od znamenitosti ovog grada su: Zgrada opera, Stari ured, Kuća privrede, zatim vrtovi palate Ludvigzburg, muzej Mercedez Benz, Usamljena palata i stadion Štutgarta.Jedan od poznatijih dogadjaja se održava u ovom gradu – Folkfest.

Ostali gradovi na slovo Š su: Šabac, Šamac

Planina na slovo Š

Poznata planina iz regiona – Šar planina.

Nalazi se na granici izmedju dve države, Makedonije i Srbije. Ona pripada Dinarskim planinama, a širina je oko 20 kilometara. Najviši vrh ove planine zove se Titov vrh a njegova visina iznosi 2748 metara. Zatim Mal Turčin sa visinom od 2707 metara, potom Bakrdan sa 2702 metara i Bristavec sa visinom 2675 metara. Šar planina je bogata lepim šumskim predelima, kao i prostranim livadama, sa različitim vrstama biljaka.

Ostale planine na slovo Š su: Švarcvald, Šator

Reka na slovo Š

Manje poznata reka – Špreja.

Ova reka nalazi se u Nemačkoj, tačnije, njen tok protiče kroz Berlin, Saksoniju i Bradenburg. Izvorište joj je u Lužičkim brdima,a uliva se u reku Hafel. Reka Špreja dugačka je 400 kilometara.

Ostale reke na slovo Š su: Šelda, Šujica

Životinja na slovo Š

Opasna ali veoma zanimljiva životinja – Škorpija.

Škorpija pripada paukolikim životinjama, i smatraju se najstarijom vrstom zglavkara. Najčešće se mogu naći u tropskim predelima, ispod lišća ispod kojeg provode dan. Noćne su životinje, i noću love. Dužina škorpije obično iznosi od13-25 centimetara. One ispuštaju otrov koji uglavnom nije smrtonosan ali je jako bolan.

Ostale životinje na slovo Š su: Šakal, Šišmiš

Biljka na slovo Š

Ukrasna biljka – Šimšir.

Zimzelena je vrsta, i pripada istoimenom rodu. Najčešće se uzgaja u Alžiru, Španiji, Francuskoj i Grčkoj. Šimšir raste nalik žbunu, ali može dostići visinu od 8 metara. Listovi su jajastog oblika, i veoma lepo mirišu. Prijaju mu i visoke i niske temperature, što znači da nije zahtevna biljka. Lekovito dejstvo nije poznato ali se od šimšira izradjuju razni ukrasni oblici.

Ostale biljke na slovo Š su: Šljiva, Šipak

Sponzorisani tekstovi:

Loading...