Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo S

Dvadeset i prvo slovo u azbuci prilično je lagano kada je u pitanju igra Zanimljiva geografija.

Pronašli smo rešenja za svaki pojam, i to više njih, što znači da na vama ostaje samo da ih naučite.

Naučite rešenja i naučite par korisnih informacija o odredjenim državama, gradovima, rekama, i tako dalje. pa iznenadite sve vašim bogatim znanjem.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-s

Država na slovo S

Jedna od najzanimljivijih država na slovo S jeste San Marino.

Nalazi se na jugu Evrope, tačnije na istoku oboda planine Apenini. Ova država je okružena državom Italijom. Smatra se jednom od najstarijih država sveta, i nekada je pripadala Rimskom carstvu. I dan danas je zavisna od Italije, iako se vodi kao zasebna država. San Marino je takodje jedna od najmanjih država na svetu.

Ostale države na slovo S su: Srbija, Salvador, Senegal, Slovačka, Samoa, Sejšeli, Sirija, Slovenija, Sudan

Grad na slovo S

Lep grad vredan pomena jeste Sofija.

Sofija je glavni grad države Bugraske, a ujedno i najveći sa nešto više od milion stanovnika. Smatra se jednim od najstarijih gradova u Evropi, i na veoma je pogodnom položaju. Neke od najpoznatijih znamenistosti koje možete videti u ovom gradu su: Sofijski univerzitet “Sveti Kliment Ohridski”, Parlamentarni trg, Dvorac kultur i Hram Svetog Aleksandra Nevskog.

Ostali gradovi na slovo S su: Subotica, Sombor, Split, Solun, Smederevo

Planina na slovo S

Popularna planina o kojoj ćemo napisati par reči jeste Stara planina.

Poznata i po nazivu Balkan, zbog toga što pripada sastavu Balkanskih planina koje se prostiru od Crnog mora do Vrške čuke. Najviši vrh Stare planine zove se Botev a visok je 2376 metara. Zatim Midžor sa visinom od 2169 metara, potom Tri čuke sa 1937 i Srebrna glava sa 1933 metara visine. Na ovoj planine možete videti bogatu floru i faunu, kao i prelepe planinske predele.

Ostale planine na slovo S su: Stolovi, Sokolovica, Suvobor, Suva planina

Reka na slovo S

Najpoznatija reka u našem regionu – Sava.

Protiče jugoistokom Evrope, a njen tok je dugačak 940 kilometara. Protiče kroz Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku i Bosnu. Nastala je tako što su se reke Sava Dolinka i Sava Bohinjka spojile kod mesta Radovljica. Nekoliko poznatih gradova leži na ovoj reci, a neki od njih su Ljubljana, Zagreb, i Beograd.

Ostale reke na slovo S su: Sana, Studenica, Sena, Strma

Životinja na slovo S

Životinja za koju svi znamo, a mnogima od nas je najdraža – Slon.

Pripada porodici sisara, i sve vrste su biljojedi. Mnogi se čude, jer njihova težina i visina ne asocira na biljke, ali oni su strogi biljojedi. Hrane se isključivo lišćem i travama. Pomoću njihove duge surle lako mogu da dohvate visoko drveće. Njihova težina može iznositi do tone, visina oko 7 metara i životni vek 70 godina. Jedina životinja koja poseduje sva četiri kolena jeste upravo slon. Najčešće nastanjuju Afrički kontinent.

Ostale životinje na slovo S su: Svinja, Soko,Smudj, Sova, Som

Biljka na slovo S

Prelepa biljka na slovo S jeste Suncokret.

On je jednogodišnja biljka, a njegovo ime potiče iz grčkog jezika i znači „Sunce“. Pripada porodici glavočika. Njegov koren može biti duboko u zemlji, čak do 3 metara, a visina mu dostiže do 2 metara. Ova biljka potiče iz Amerike, a danas se uzgaja širom sveta, a najviše u Nemačkoj, Rusiji i Francuskoj. Od suncokreta dobijamo ulje i semenke koji su veoma korisni za naše zdravlje.

Ostale biljke na slovo S su: Smilje, Smokva, Stevija

Sponzorisani tekstovi:

Loading...