Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo T

Još jedno u nizu laganih slova, za koje smo pronašli dosta rešenja.

U nastavku teksta pročitajte pa naučite sve države, gradove, planine, reke, životinje i biljke čiji naziv počinje slovom T.

Takodje, naučite nešto više o tim pojmovima, pa iznenadite svoje suparnike dobrim i bogatim znanjem!

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-t

Država na slovo T

Verovatno jedna od najlepših država sveta, po ukusu mnogih, jeste Tajland.

Ona se nalazi na jugoistoku Azije, a njen nekadašnji naziv bio je Sijam. Njene susedne države su Mjanmar, Laos, Kambodža i Malezija. Ima izlaz na Južno Kinesko more i Tajlandski zaliv. Najbrojniji narod ove države se naziva Tai, a nakon njih najbrojniji su Laosi. U Tajlandu je najčešće zastupljena Budistička religija. U ovoj državi vlada tropska klima, što je idealno ukoliko poželite letovanje u januaru ili februaru.

Ostale države na slovo T su: Tadžikistan, Tajvan, Togo, Tonga, Turska, Tuvalu, Tanzanija, Trinidad i Tobago, Tunis, Turmekistan

Grad na slovo T

Lep grad u našoj okolini – Tuzla.

Nalazi se u Bosni i Hercegovini, a pripada tuzlanskom kantonu. Industrijski je centar, a pored toga i privredni, obrazovni i kulturni. Ovaj grad poznat je po tome što je bogat solju, odakle i potiče popularna Tuzlanska so. U Tuzli su se rodili neki od najboljih književnika, a neki od njih su: Meša Selimović, Matija Divković i Derviš Sušić.

Ostali gradovi na slovo T su: Trebinje, Tunis, Toledo, Tivat

Planina na slovo T

Popularna planina vredna pomena jeste Tara.

Ova planina nalazi se na zapadu Srbije, a oivičena je kanjonom Drine. Ogranci se protežu od Kremanske doline do Djetinja, i na kraju se dodiruje sa Zlatiborom. Deli se na tri celine: Zvijezda, Crni vrh i Tara u užem smislu. Tara je proglašena nacionalnim parkom 1981 godine. Proučavali su je brojni naučnici od kojih je najpoznatiji Josif Pančić, koji je upravo na Tari otkrio sada poznatu Pančićevu omoriku, koja predstavlja endemsku vrstu.

Ostale planine na slovo T su: Tavor, Treskavica, Tresibaba, Trebava

Reka na slovo T

Bitna i veoma poznata reka – Tamiš.

Reka Tamiš izvire u Rumuniji, tačnije u takozvanim Rumunskim karpatima. Njen sliv dalje ide do Banata, zatim kroz Pančevo gde se uliva u veliku reku Dunav. Dužina toka ove reke iznosi 359 kilometara, od kojih 241 protiče kroz Rumuniju. Tamiš ima dosta manjih pritoka a neke od njih su: Slatina, Sebeš, Bistra reka, Poganiš, i tako dalje.

Ostale reke na slovo T su: Tara, Toplica, Tisa, Temza, Tigar, Tarim

Životinja na slovo T

Jednako lepa i opasna životinja na slovo T jeste Tigar.

On pripada porodici mačaka, rodu Panthera i sisar je. Najveća je mačka na svetu. Najpoznatiji je Bengalski tigar, i on čini čak 80% populacije tigrova. Stanište tigrova je Bangladeš, zatim Butan, Nepal, Mjanmar i Indija. Tigrovi mogu dostići težinu od 120-250 kilograma, i visinu od 2.4-3.2 metara. Medju tigrovima, najveći je Sibirski a najmanji Sumatranski. Mesožderi sui  hrane se plenom koji ulove, najčešće drugim sisarima.

Ostale životinje na slovo T su: Tvor, Tarantula, Tetreb, Tapir

Biljka na slovo T

Izuzetno zdrava biljka koju bi često trebali da konzumiramo – Trnjina.

Trnjina je zapravo vrsta šljiva, a u narodu je poznata i po nazivu divlja šljiva. Najčešće se uzgaja u Evropi, zatim na zapadu Azije i  severu Afrike. Ova biljka sazreva u jesen, a bogata je vitaminom C, zatim organskim kiselinama i invertnim šećerom. Od trnjina možete praviti sok, džem, slatko, rakiju, a takodje je možet jesti sirovu što se najčešće preporučuje. Veoma pozitivno deluje na digestivni trakt, želudac i pluća.

Ostale biljke na slovo T su: Tatula, Tušt, Tisa

Sponzorisani tekstovi:

Loading...