Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo U

Još jedno u nizu zanimljivih slova kada je u pitanju igra Zanimljiva geografija.

U daljem teksu pročitajte rešenja koja smo mi uspeli da pronadjemo, i pročitajte opise kako biste lakše zapamtili i saznali nešto više o tom rešenju.

Na kraju odnesite pobedu u ovoj zanimljivoj igri!

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-u

Država na slovo U

Jedna od država čiji naziv počinje ovim slovom jeste Ukrajina.

Nalazi se na istoku Evrope, a susedne države su: Rusija, Belorusija, Poljska, Slovačka, Madjarska, Rumunija i Moldavija. Ima izlaz na dva mora – Crno i Azovsko more. U Ukrajini se govori Ukrajinskim jezikom, a osim njega bitan je i Ruski jezik koji je veoma zastupljen. Najveći gradovi  u Ukrajini su Kijev, on je i glavni grad, zatim Harkov, pa Odesa.

Ostali gradovi na slovo U su: Uganda, Urugvaj, Uzbekistan

Grad na slovo U

Manje poznat ali veoma lep i važan grad – Udine.

Ovaj grad nalazi se u Italiji, tačnije u njenom severnom delu. Veoma je važan grad u ovom delu Italije. Središte je Frijuli oblasti, istorijski važne, u kojoj se govori Friulski jezik. U ovom gradu mogu se videti neke od najlepših crkvi i palata. Najpoznatiji je stari grad, sa katedralom koja je veoma posećena.

Ostali gradovi na slovo U su: Užice, Uranopolis, Ulcinj, Uroševac

Planina na slovo U i reka na slovo U

Naziv Ural dele jedna planina i jedna reka, pa smo rešili da ih obe malo detaljnije opišemo.

Planina Ural nalazi se u Zapadnoj Rusiji, a prostire se od severa ka jugu. Visoka je 1895 metara, a dugačka je 2100 kilometara. Planina Ural prolazi kroz čak tri klimatskih zona. Takodje, deli se na pet sekcija: Polarni, Subpolarni, Severni, Srednji i Južni Ural. Mnogi poznati gradovi nalaze se u ovoj regiji a neki od njih su: Pečora, Perm, Serov i Orsk. Planina Ural i Reka Ural čine prirodnu granicu dva kontinenta – Evrope i Azije.

Reka Ural kao što smo već napomenuli, protiče kroz Rusiju, a takodje i Kazahstan. Njen tok dugačak je 2428 kilometara. Izvorište joj je u Južnom Uralu, i njen tok vodi do Kaspijskog jezera u koje se uliva. Njene važnije pritoke su Sakmara i Utva, a gradovi koji se nalaze na obalama over eke su Uralsk, Magnitogorsk, Orsk i Orenburg.

Ostale planine na slovo U su: Učka, Uzlomac, Udrč

Ostale reke na slovo U su: Ub, Una, Uvac

Životinja na slovo U

Životinja koju smo odabrali za malo detaljniji opis jeste Ulješura.

Ulješura je vrsta kita, i pripada porodici sisara. Njena dužina iznosi oko 18 metara, a težina i do 50 tona. Ova životinja poseduje najveće zube od svih živih bića na planeti. Zanimljivo je to da zube ima samo na donjoj vilici, pa se postavlja pitanje kako jede. Hrani se uglavnom lignjama. Glava im je velika, pravougaonog oblika, a ostatak tela im se sužava. Prijaju im veće dubine, od oko 300 metara, a u vodi se mogu zadržati i više od sat vremena.

Ostale životinje na slovo U su: Umbra, Ugor

Biljka na slovo U

Izuzetno zdrava biljka – Urma.

Drugačije se naziva Datula. Stablo ove biljke može dostići više od 20 metara, i prekriveno je osušenim listovima. Na vrhu se nalaze razgranati listovi koji dostižu dužinu od 6 metara. Zapravo, ova biljka slična je palmi. Jestiv je plod, koji se i zove urma. Modre je boje sa košticom u sredini, obložen tankim slojem kože koja se skida i mesnatim delom koji je veoma zdrav.

Ostale biljke na slovo U su: Uva, Uresnica

Sponzorisani tekstovi:

Loading...