Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo V

Slovo V je jedno od lakših slova kada je u pitanju zanimljiva geografija, jer ima po nekoliko rešenja za svaki pojam.

Ako vi ipak ne možete da se setite nekog od njih, onda pogledajte naše predloge pa naučite.

Iznenadite protivnike bogatstvom vašeg znanja.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-v

Država na slovo V

Država koju smo odabarali jeste Vatikan.

Vatikan je najmanja država na planeti, kako po površini tako i po broju stanovnika. U Vatiknu živi svega 836 stanovnika. Zbog toga je i jedna od najpoznatijih. Ona se nalazi u Italiji, okružena gradom Rimom što je čini enklavom. Poglavar kataločke crkve – Papa, proglašen od strane Kolegijuma kardinala, ima apsolutnu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. I kao takav je apsolutni monarh u Evropi, i to jedini.

Ostale države na slovo V su: Venecuela, Vels, Vijetnam

Grad na slovo V

Jedan od najponatijih gradova u Srbiji na slovo V jeste Valjevo.

Nalazi se u zapadnom delu Srbije, a pripada Kolubarskom okrugu. Takodje, ono je sedište upravnog okruga Kolubare. Valjevo je jedan od najrazvijenijih gradova Srbije. U njemu su živeli brojni poznati naučnici, pesnici i književnici.

Drugi gradovi na slovo V su: Vršac, Vrbas, Val

Planina na slovo V

Veoma lepa planina koja je takodje veoma poznata jeste planina Vitorog.

Ona se nalazi u Republici Srpskoj, a u sastavu je planinskog sistema Dinare. Vrh Vitogora koji je najviši iznosi 1906 metara. Bogat je raznovrsnom faunom, od kojih su najpoznatiji vuk, mrki medved tetreb. A takodje je bogat i raznovrsnom florom.

Druge planine na slovo V su: Vardenik, Vlašić, Vujan, Vidojevica

Reka na slovo V

Postoji mnogo reka na slovo V, i svaka je jednako vredna pomena, a mi smo odabrali reku koja se zove Volga.

Reka Volga je poznata i kao najduža reka u Evropi. Dugačka je 3.534 kilometara, a protiče kroz Rusiju. Drugi naziv reke Volge je Ra – tako su je nazivali stari Grci. Izvor Volge je u Valdajskom gorju, a njen tok se uliva u Karpijsko more. Postoji čak 200 pritoka, odnosno reka, rečica i potoka.

Ostale reke na slovo V su: Vltava, Visla, Vardar, Vlasina, Vipava

Životinja na slovo V

Od mnogobrojnih životinja na slovo V mi ćemo vam predložiti Vuka.

Vuk je jedna od najpoznatijih životinja. Nalazi se u divljini, a možemo ga videti i u zoološkom vrtu. On pripada rodu Canis, i srodnik je domaćem psu. Veličina vukova se razlikuje u zavisnosti od toga na koje području žive. Najveći vuk postiže dužinu od 160 centimetara, dok najmanji vuk postiže svega 80 centimetara. Vukovi su čoporativne životinje, i veoma ih je teško pripitomiti. Hrane se drugim životinjama, uglavnom biljojedima, i s obzirom da su mesožderi i da su krvoločni ljudi imaju strah od njih.

Druge životinje na slovo V su: Veverica, Vrana, Vidra, Vetruška

Biljka na slovo V

Jedno od najlepših biljki jeste Vrba.

Vrba pripada rodu Salix, i postoji čak 350 vrst. Uglavnom je to drveće, mada se može javiti u obliku žbuna. Vrbu ćete lako prepoznati po njihovoj kori, ispucala je i siva. Grane vrbe su izuzetno elastične i tanke. Raste uglavnom pored reka ili močvara jer joj prijaju vlažnija područja. Jedna od najpoznatijih vrba jeste žalosna vrba.

Ostale biljke na slovo V su: Visibaba, Višnja, Vranilovka

Sponzorisani tekstovi:

Loading...