Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo Z

U nastavku teksta pročitajte rešenja za slovo Z, koje vam lako može biti ponudjeno u igri zanimljiva geografija.

Potrudili smo se da izdvojimo nekoliko rešenja za svaki pojma uz mali opis odabranog kako bi lakše mogli da zapamtite.

Pogledajte rešenja, pa naučite i budite pobednik!

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-z

Država na slovo Z

Država koju smo odabrali jer smatramo da je zanimljiva i da bi bilo lepo naučiti nešto više o njoj jeste Zimbabve.

Ova država se nalazi na jugu Afrike, tačnije izmedju reka Zambezi i Limpopo, jezera Karibe i Viktorijinih vodopada. Zbog toga je ova država izuzetno lepa i zanimljiva. Susedne države su Mozambik, Zambija, Bocvana i Južnoafričkom republikom. Glavni grad države Zimbabve je Harare. U Zimbabve-u predsednik ima jednodomni parlament i izvršnu vlast. S obzirom da pripada afričkim državama, stopa pismenosti iznosi čak 90%.

Ostale države na slovo Z su: Zambija, Zair, Zapadna Samoa, Zelenortska republika

Grad na slovo Z

Jedan od gradova čiji naziv počinje slovom Z jeste Zagreb.

Zagreb je glavni grad Hrvatske, i ujedno najveći grad u toj državi. Zapravo on je nastao spajanjem Gardeca i Kaptola, dva srednjovekovna naselja. S obzirom da je glavni grad, on je središte Hrvatske u ekonomskom, kulturnom i naučnom smislu. Zagreb ima nekoliko veoma važnih kulturnih ustanova, od kojih je jedna i Matica Hrvatska. Takodje i nekoliko znamenitosti kao što su Kaptol sa katedralom, groblje Mirogoj, Spomenik Banu Jelačiću, i tako dalje.

Ostali gradovi na slovo Z su: Zrenjanin, Zaječar

Planina na slovo Z

Jedna od najpoznatijih planina na našim prostorima je Zlatibor.

Dakle, nalazi se u Srbiji. Površina je oko 1000km2. Najviši vrh se naziva Tornik a visina dostiže i 1.496 metara, zatim sledeći vrh Brijač sa 1.440 metara, Čigota sa 1.422 metara, i tako dalje. Zlatibor kao jedno od najpoznatijih letovališta i zimovališta, tokom godine poseti veoma dosta turista. Za to je izmedju ostalog zaslužna bujna vegetacija koja se odlikuje velikim pašnjacima i livadama, na kojima se mogu naći veoma retke i jako lepe vrste biljaka. Takodje, listopadne šume su izuzetno zastupljenje što omogućava svež i čist vazduh. Kulturu su obeležile crkvene brvnare koje se mogu naći na raznim mestima,kao i crkve, spomenici i etno sela.

Druge planine na slovo Z su: Zlatar, Zelengora

Reka na slovo Z

Reka za koju ste sigurno čuli – Zapadna Morava.

Prolazi kroz centralni deo Srbije, a dugačka je 308 kilometara. Nastaje tako što se se spoje tri reke: Djetinja, Skrapež i Golijska moravica i to u mestu Tašti. Dalje Zapadna Morava zajedno sa Južnom Moravom čini Veliku moravu. Njen tok prati pravac zapad-istok, i zbog toga preseca mnoge planine i regije, i razdvaja Šumadiju od juga zemlje. Voda ove reke upotrebljava se za navodnjavanje, a iz istog razloga napravljeno je i veštačko jezero zvano Parmenac. Osim toga, sliv je bogat rudama uglja, hroma i magnezijuma.

Ostale reke na slovo Z su: Zambezi, Zeta

Životinja na slovo Z

Mnogima veoma zanimljiva i simpatična životinja – Zec.

Postoje divlji i pitomi zečevi, to jest oni koji žive u divljini i oni koje možete držati u kući ili u dvorištu. Ova zanimljiva životinja pripada rodu sisara – red paglodar. Zec može da dostigne težinu od 2.5-4.0 kilograma, a dužine od 48-75 centimetara. Pitomi zeka može da živi i do 12 godina, dok divlji zeka uglavnom živi oko 4 godine. Zečevi nisu druželjubive životinje već su samotnjaci. Najaktivniji su noću, i veoma se uspešno čuvaju od ostalih životinja koji ih love jer su veoma brzi. Divlji zec može dostići brzinu od 70km/h. Biljojedi su a omiljena hrana im je trava, zeleniš, kora mladog drveća, kao i kupus i šargarepa što je već poznato.

Druge životinje na slovo Z su: Zmija, Zebra

Biljka na slovo Z

Biljka kojoj vredi posvetiti malo više teksta jeste Zova.

Mnogima poznata i kao Bazga, višegodišnja je biljka. Raste u obliku listopadnog drveta ili žbuna i dostiže visinu od 3-10 metara. Prepoznaćete je po boji kore koja je sivosmedja, kao i po granama koje su zelene boje ali sa ispucalim belim crtama. Takodje i po cvetovima koji su žuto-bele boje. Zove ia izuzetno prijatan i specifičan miris. Od nje se može praviti sok ili čaj, koji služi kao lek za odredjene bolesti. Koristi se isključivo cvet koji je bogat vitaminom C, sluzi, pektinom, i tako dalje, pa se iz tog raloga koristi za lečenje temperature i groznice.

Ostale biljke na slovo Z su: Zdravac, Zlatica, Zamija

Sponzorisani tekstovi:

Loading...