Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo Ž

Verovatno jedno od najtežih, ako ne i najteže slovo, kada je u pitanju zanimljiva geografija jeste slovo Ž.

Ali, zato smo mi tu da pomognemo. Uspeli smo da pronadjemo poneko rešenje, tako da, budite bez brige.

U nastavku teksta pogledajte rešenja i dobro ih zapamtite, pa onda odnesite pobedu u ovoj zanimljivoj igri!

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-z

Država na slovo Ž

Nažalost, država na slovo Ž ne postoji, ili mi ne znamo za nju. Zaista smo se potrudili da je pronadjemo ali bezuspešno, tako da ovo polje ostaje prazno. 🙁

Grad na slovo Ž

Kada je u pitanju grad, da vas oraspoložimo, imamo rešenje – Ženeva.

Ženeva pripada državi Švajcarskoj, a odnosi tutulu drugog grada po veličini. Nalazi se tačno na mestu gde se u reku Ronu uliva Ženevsko jezero. To ga čini jednim prelepim i vrlo zanimljivim gradom. Osim toga, Ženeva se smatra veoma bitnim gradom iz razloga što igra jednu od važnijih uloga u svetskoj politici. Sedište je mnogih medjunarodnih organizacija, od kojih je jedna Ujedinjenih naroda. Možda ste čuli za Eskaladu; e pa upravo se održava u Ženevi i smatra se za veoma veliki i zanimljiv dogadjaj. Takodje, jedna od veoma bitnih stvari koja se vezuje za ovaj grad jeste najstarije sveučilište koje je smešteno baš tu, u Ženevi.

Drugi gradovi na slovo Ž su: Županja, Žepče, Žrnov

Planina na slovo Ž

Možda ne tako poznata, ali itekako vredna pomena, jeste planina Željin.

Nalazi se u centralnom delu Srbije, tačno izmedju planina Kopaonika, Goča i Ibra. Zbog toga spada u niz Kopaoničkih planina. Njen najviši vrh dostiže visinu od 1.785 metara. Nekada je planina Željin bila poznata po rudama olova. Medjutim, sada je poznatija po mineralnim izvorištima,i po bogatstvu šume. Takodje, jedno od poznatih stvari koje se vezuju za ovu planinu jeste termalni izvor mineralne vode, koja ima temperaturu od čak 80 stepeni a koji se nalazi uJošaničkoj banji.

Druge planine na slovo Ž su: Žar, Žabljak, Žaba

Reka na slovo Ž

Reka za koju ste možda čuli – Željeznica.

Reka Željeznica je reka koja se nalazi u državi Crnoj Gori. Njen tok se uliva dalje u Jadransko more u mestu Bar. Ona je sve do 1878 godine bila granica dveju država, i to Osmanlijskog carstva i Austrije. A kasnije je bila granica izmedju Crne Gore i Austrougarske, do 1918 godine.

Ostale reke na slovo Ž su: Žana, Žepa

Životinja na slovo Ž

Jedna od najizanimljivijih životinja čiji naziv počinje slovom Ž jeste Žirafa.

Ona je sisar a pripada redu papkara. Živi u Africi. Ona je najviša životinja; Mužjaci mogu dostići visinu čak i do 5.5 metara, i težinu od 1.300 kilograma. Mužjaci su uvek teži i viši od ženki, one su za nekih 100 centimetara niže i za oko 100 kilograma lakše. Srodnici žirafa su jeleni, antilope i goveda a u istu grupu sa žirafama spadaju okapi. Zanimljivo je to da ne postoje dve žirafe sa identičnim šarama, dakle sve su različite, iako na prvi pogled izgledaju jednako. A najpoznatije su po dugačkom vratu koji im olakšava da jedu lišće sa velike visine, to jest sa velikih drveća, a otežava im da jedu sa poda, pa zbog toga žirafe kada pasu razmaknu i saviju noge.

Druge životinje na slovo Ž su: Žaba, Ždral

Biljka na slovo Ž

Veoma lekovita biljka – Žalfija.

Ona je višegodišnja biljka, a stablo joj je visoko oko 50-90 centimetara. Boja listova je srebrnozelenasta, zbog toga što ima dosta dlaka na listu. Boja cvetova je plavo-ljubičasta ili roze-bela. Žalfiju možete sem po lepom i specifičnom izgledu da prepoznate i po jakom upečatljivom mirisu. Smatra se za jednu od najstarijih biljaka koje imaju lekovito dejstvo. Često se koristi za čaj (koriste se listovi i to oni rani u maju) koji najčešće služi za ispiranje ustiju zbog toga što ubija bakterije, a dobar je i za bolest tuberkulozu jer izaziva povećano znojenje.

Druge biljke na slovo Ž su: Žen Šen, Žuti noćurak, Drvo života (može i ono da prodje 😀 )…

Sponzorisani tekstovi:

Loading...