Facebook Shop veliki je trenutak za društvenu trgovinu

Godinama je društvena trgovina na zapadu bila dosjetka u šali – niz propalih platformi i nezgrapnih dugmadi “kupi” koje nikada nisu stekle privlačnost ili zarobile maštu korisnika.

Tada je, gotovo preko noći, socijalna trgovina (što je ako niste znali spajanje e-trgovine sa značajkama društvenih mreža) postala stvarnost. Kupljive čiode su stigle (i ostale) na Pinterestu. Možete provjeriti na Instagramu. I sada možete kupovati na Facebooku.

Facebook je odavno najavio uvođenje trgovina širom Facebooka i Instagrama. Ta će značajka omogućiti tvrtkama da kreiraju digitalne izloge trgovina na kojima mogu ugostiti ‘kataloge’ svojih proizvoda, s vezama za kupnju proizvoda na web mjestu prodavača ili direktno na Facebooku.

Trgovine će imati još istaknutije prisustvo na Instagramu, s namjenskim dugmetom Instagram Shop koji će se krajem ove godine nastaniti na navigacijskim trakama korisnika na početnom ekranu aplikacije – u skladu s Instagramovom poviješću kao platforme pogodne za e-trgovinu, kuće bezbrojnih utjecajnih osoba i mala preduzeća koja koriste njegovo vizuelno sučelje za promociju i prodaju svojih proizvoda.

U planu je i širenje trgovina putem Facebookovih aplikacija za društveni chat WhatsApp i Messenger dalje.

Može vam se oprostiti ako pomislite: “Čekajte, zar već niste mogli kupovati na Facebooku i Instagramu?” I bili biste u pravu – tehnički smo već imali Facebook Marketplace, raniji nalet na društvenu trgovinu pokrenut 2016. godine, kao i Checkout na Instagramu, uveden 2018. godine.

Čak je i WhatsApp u 2019. godini dodao neke funkcije e-trgovine s funkcijom kataloga za svoju aplikaciju WhatsApp Business, koja je omogućavala preduzećima da kreiraju izlog u aplikaciji na kojoj su navedeni proizvodi za prodaju – iako su se transakcije i dalje odvijale izvan WhatsAppa.

Ono što Shops predstavlja za Facebook, stoga je manje nagli prelazak na društvenu trgovinu – na koju već godinama, s različitim stupnjem uspjeha, probija – nego jedinstveni pristup na svim platformama. Ali to ga ne čini ništa manje značajnim.

Planovi za pokretanje trgovina bili su već gotovi prije nego što je zahvatila kriza sa koronavirusom – naravno, jer bi bilo jako teško preokrenuti nešto tako veliko u roku od nekoliko mjeseci – ali Facebook je značajno ubrzao svoj razvoj kako bi iskoristio ogroman pomak ka internetskoj kupovini koja se trenutno odvija usred pandemije, kao i pružanju malim preduzećima koja se bore jednostavan način da prodaju putem Interneta.

Facebook je daleko od jedine tehnološke platforme koja se pomaknula kako bi ispunila iznenadnu potražnju za mrežnim rješenjima za kupovinu i ponudila spas preduzećima: prošlog mjeseca Google je trgovcima u SAD-u omogućio uvrštavanje proizvoda na Google Shopping, još jedan razvoj koji je bio već je u izradi, ali je ubrzan zahvaljujući krizi koronavirusa.

Shopify je ponovo pokrenuo svoju aplikaciju za praćenje paketa Dođite kao „Kupovina“, transformišući je u nešto mnogo sličnije tržištu, u potezu za koji su mnogi predviđali da će je staviti u konkurenciju s Amazonom; nedavno se udružio s Pinterestom kako bi pokrenuo novu aplikaciju unutar Shopifya koja trgovcima pruža brz način za učitavanje kataloga na Pinterestu i pretvaranje njihovih proizvoda u igle za kupovinu.

Ali potez Facebooka može biti značajniji od svih ovih, s obzirom na njegov status titana svijeta društvenih medija i vlasnika tri izuzetno popularne društvene mreže (Messenger kao dio Facebooka u tome računam, iako danas se češće tretira kao zaseban proizvod).

Iako ne mislim da će Facebook preko noći pretvoriti u Amazonovog najvećeg rivala, mnoga poduzeća već su uspostavila prisustvo na Facebooku i Instagramu – a Facebook im je upravo pružio mogućnost prodaje proizvoda direktno putem svoje platforme.

A onima koji prvi put žele uspostaviti trgovinu, Facebook i Instagram su poznate platforme s bogatstvom članaka s uputama i vodičima o tome kako započeti, što značajno smanjuje barijeru za ulazak.

Pokretanjem Shops-a, Facebook se takođe udružio sa osam različitih nezavisnih platforma za kupovinu, uključujući Shopify, BigCommerce i Woo, što će nesumnjivo olakšati tranziciju preduzećima koja su osnovana sa ovim platformama.

Shopify je najavio da će pokrenuti “novi, objedinjeni Facebook kanal” koji trgovcima omogućava da svoje poslovanje Shopify automatski povežu s Facebookom na jednom mjestu, a da se istovremeno iskustvo učini prilagođenim svakoj pojedinoj aplikaciji.

Neki komentatori primijetili su da predstavljanje Shops predstavlja odmak od Facebookovih “korijena” kao čisto oglašivačkog posla prema e-trgovini, stavljajući ga u direktnu konkurencijuh poput Amazona i eBaya.

Međutim, u konačnici, Trgovine će najviše koristiti Facebookovom oglašivačkom poslu, dajući tvrtkama više poticaja za kupnju Facebook oglasa za oglašavanje njihovih trgovina – i omogućavajući Facebooku da prikuplja podatke o transakcijama kupovine o svojim korisnicima, koje može koristiti za ciljanje oglasa.

Stoga je lansiranje Shopsa dvostruka prednost pružanja Facebook oglašavanja pucanj u ruku, a istovremeno i pozicioniranje da iskoristi uspon usvajanja internetske kupovine koji će izgleda trajati i nakon kraja pandemije.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...