Kada je jeftina struja i kako je uštedeti?

Zašto se to događa i na koji način se unapred možete pobrinuti za to da vas naredni račun za struju neprijatno ne iznenadi, pokušaćemo da proverenim i konkretnim argumentima objasnimo kroz sadržaj tekst koji je pred vama.

Šta osim pojaćane potrošnje struje može uticati na porast duga za struju?

Potrošnja struje, obračunava se a samim tim i naplaćuje po različitim tarifama koje zavise u odnosu na doba dana odnosno noći kada je potrošnja struje aktivna. To znači, da se dug na vašem računu za struju, može čak i drastično razlikovati od duga na računu za prošli mesec ili od duga na računu za neki od predhodnih meseci. To se dešava čak i onda kada iz meseca u mesec koristite identične kućne aparate i kada ti aparati vrše potrošnju struje isti ili bar približno isti broj sati svakog meseca.

Dakle ono što je ključni faktor koji utiče na iznos duga je to da li su u toku meseca u toku rada vaši aparati trošili skupu ili jeftinu struju.

Kada je jeftina struja i kako je uštedeti

Kada je jeftina struja?

U elektroprivrednom sistemu Srbije, funkcioniše pravilo da je potrošnja jeftine struje svim potrošačima omogućena svakodnevno i to u letnjem periodu u vremenskom intervalu od 22:00h uveče do 06:00h ujutru i u zimskom periodu od 23:00h uveče do 07:00h ujutru.

U ovom periodu, svim potrošačima, isporučuje se takozvana jeftina struja, odnosno struja koja se obračunava po jeftinoj tarifi.

Međutim, ono što je potrebno da takođe znate, jeste da je potrošnja jeftine struje, raspoređena po zonama potrošnje.

Koje zone potrošnje jeftine struje postoje?

Postoji zelena i plava zona potrošnje jeftine struje.

U okvir zelene zone potrošnje jeftine struje, ulazi potrošnja do 350 kwh.

U okvir plave zone potrošnje jeftine struje, ulazi potrošnja od 351 kwh do 1600 kwh.

Potrošnja struje preko 1600 kwh sati na mesečnom nivou, obračunava se kao potrošnja koja ulazi u crvenu zonu i obračunava se kao potrošnja skupe struje.

Potrošnja skupe struje, obavlja se i u svakom vremenskom intervalu koji u letnjem periodu odstupa od vremenskop perioda od 22:00 h uveče do 06:00h ujutru i u zimskom periodu od 23:00 h uveče do 07:00 h ujutru.

Koliko dnevno možete da potrošite struje u kojoj zoni jeftine struje?

Oslanjajući se na činjenice koje su vezane za vreme trajanja jeftinog tarifiranja struje i na zone u toj tarifi, može se izvesti zaključak da dnevno (odnosno u toku svake noći) u toku meseca možete da potrošite 11,67 kwh stuje po jeftinoj tarifi u zelenoj zoni i 53,33 kwh struje po takođe jeftinoj tarifi, ali u plavoj zoni.

Preostala potrošnja struje koju izvršite u toku meseca, obračunava se, a samim tim i naplaćuje kao potrošnja struje po višoj tarifi.

Ipak, ako uzmemo za primer da je za rad jednog od najvećih potrošača struje kao što je recimo TA peć od 3kwh, za period rada od 8 sati dovoljno potrošiti dnevno 24 kwh odnosno mesečno 720 kwh struje, jasno je da je količina stuje koja se isporučuje u jeftinoj tarifi dovoljna da pokrije veći deo vaših dnevnih odnosno mesečnih potreba za strujom.

Drugim rečima, ukoliko na akumulaciju TA peći potrošite mesečno 720 kwh jeftine struje, ostaje vam još više nego duplo toliko preostalih kwh sati za potrošnju po takođe jeftinoj tarifi. Te preostale kwh možete potrošiti recimo za rad bojlera ili nekog drugog aparata (veš mašine recimo) koji možete uključiti noću.

Na taj način potrošnje struje možete značajno umanjiti svoj dug za struju na mesečnom nivou.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...