Kakav mobilni telefon izabrati?

Pri odabiru pametnog telefona trebalo bi obratiti pažnju na pojedine karakteristike mobilnog telefona. Naime, na prvom mestu jeste operativni sistem. Kada se odlučite između IOS-a i Androida koji su na našem tržištu dominantni, onda se bira veličina ekrana.

Kod nas su posebno traženi IOS telefoni, ali zbog svoje cene su korisnicima manje pristupačni.

Takođe, kada je servis mobilnih telefona u pitanju, mnogo manje se čeka popravka Android uređaja.

Danas su u ponudi pametni mobilni telefoni koji imaju male, srednje i velike ekrane. U telefone koji imaju mali ekran spadaju modeli koji imaju ekran do 5 inča.

Ovi uređaji su danas slabo traženi, a isključivo služe za pozive i slanje tekstualnih poruka.

Kod modela koji imaju srednju veličinu ekrana, odnosno ekrane između 5 i 5.5 inča moguće je gledati multimedijalni sadržaj i slati poruke i pozivati bez ograničenja.

Cena im je nešto viša u odnosu na telefone koji imaju manje ekrane, a baterija im traje duže nego kod uređaja velikih ekrana.

Koja veličina ekrana je idealna?

Na tržištu se mogu pronaći različiti modeli, a interesantno je da proizvođači iz godine u godinu lansiraju modele koji imaju sve veće ekrane, pa ne čudi što je sve manje u ponudi mobilnih telefona sa malim ekranima.

Čini se da su danas na tržištu standard telefoni čiji ekran prelazi 5.5 inča, a istovremeno mogu da se koriste i za gledanje multimedijalnih sadržaja i za komuniciranje i slanje poruka.

Takođe, sve je više primetno da će ovaj standard da potraje na tržištu, a i danas, ali i ubuduće će dominirati na tržištu.

U svakom slučaju, koji god da je ekran u pitanju, posebno treba voditi računa. Servis mobilnih telefona nije nimalo povoljan ako dođe do problema sa ekranom, jer se nikada ne zna koliko će vremena biti potrebno za popravku.

Kakav je kvalitet ekrana?

Osim veličine, prilikom kupovine pametnog mobilnog telefona trebalo bi obratiti pažnju i na kvalitet samog ekrana. Možda se na prvi pogled čini da su svi ekrani istog kvaliteta, ali to ipak nije tako. Ekrani se razlikuju po samoj tehnologiji izrade što dalje utiče na ostale funkcionalnosti.

Među glavnim parametrima ističe se rezolucija, a preporučuje se kupovina modela koji imaju makar full HD rezoluciju. Određeni modeli imaju i quad-HD rezoluciju, a najnoviji modeli imaju i 4K rezoluciju koja će uskoro postati dominantni trend na tržištu.

Rezolucija ekrana doprinosi boljoj slici, pa što je rezolucija veća, to je slika bolja.

Prilikom izbora ekrana obratite pažnju i na svetlost ekrana, tačnije bogatstvo boja zato pažljivo odaberite model mobilnog telefona kako ne biste imali problema na dnevnom svetlu.

Razmotrite kvalitet ekrana i iz različitih uglova, pa ako ste zadovoljni viđenim, onda znate šta vam je činiti.

Bogatstvo boja direktno zavisi od toga na osnovu koje tehnologije je ekran napravljen. Ako pametni telefon ima AMOLED ekran on pruža bolje nijanse i zasićenje boja nego telefoni sa LCD ekranom.

Ako izaberete HDR ekran, sigurno ćete napraviti najbolji izbor, jer ćete dobiti kvalitetan kontrast boja i širok raspon boja koji će vam omogućiti da potpuno uživate u gledanju video i drugih multimedijalnih sadržaja.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...