Kako brzo porasti u visinu prirodnim putem?

Organizam raste onda kada hormoni rasta deluju na njegove ćelije, tkiva i organe. Ti hormoni se proizvode u četiri žlezde (hipofiza, štitna žlezda, pankreas i polna žlezda), a ukoliko samo jedna od njih ne funkcioniše pravilno, dolazi do problema sa rastom. Takođe, bilo kakva odstupanja u radu nervnog sistema mogu negativno uticati na rast.

Koliko ćete biti visoki uglavnom zavisi od vaših genetskih predispozicija, odnosno od toga koliko su visoki vaši krvni srodnici. Međutim, nasledni faktor nije presudan, pa visina može zavisiti i od drugih faktora, kao što su spoljašnja sredina, ishrana, klima, opšte zdravstveno stanje itd. Na visinu se donekle može i uticati, ali to je moguće samo u periodu puberteta.

kako-brzo-porasti-u-visinu-prirodnim-putem

Poznato je da devojčice najviše rastu između 11. i 13. godine (prva faza puberteta), dok dečaci najbrže i najviše rastu od 13. do 15. godine (druga faza puberteta). Devojčice prestaju da rastu u 14. ili 15. godini života, dok se rast dečaka završava u 16. ili 17. godini. U nastavku slede neki od saveta kako možete ubrzati rast u toku puberteta.

Konzumiranje što više mleka i mlečnih proizvoda. U periodu puberteta dečaci i devojčice treba da piju što više mleka i da jedu što više mlečnih proizvoda, da bi na taj način obezbedili svom koštanom tkivu dovoljne količine kalcijuma. S obzirom da dužina kostiju utiče na visinu, dimenzije našeg tela (među njima i visina) zavise od konstitucije i forme skeleta.

Konzumiranje namirnica bogatih bakrom. Bakar ima važnu ulogu u razmeni materija u tkivima kostiju, hrskavice i kože. Najbogatiji izvori bakra su morski plodovi, riba, iznutrice, grašak, orasi i zeleno povrće. Pogrešno je verovanje da treba jesti što više mesa zbog belančevina koje ono sadrži. Istina je da  se u mesu nalaze supstance potrebne za razvoj organizma, ali se ono teško apsorbuje i vari i zato ga treba jesti umereno.

Igranje košarke ili rukometa. Fizička aktivnost je najdelotvorniji način za regulisanje rada hormona i za pravilnu razmenu materija u organizmu. Košarka i rukomet su sportovi koji najviše mogu pomoći da izrastete u visinu jer se tada skeletni sistem isteže i dostiže se određena visina. U ovim sportovima kičma je sve vreme ispravljena i dosta se skače. Upravo zato se u pubertetu najviše preporučuje igranje košarke ili rukometa.

Izbegavanje teretane. Ono što je bitno u periodu puberteta je da ne idete u teretanu jer vežbanjem u teretani mišići se povećavaju, a smanjuje se visina.

Pravilno držanje. Ono što je takođe važno u periodu puberteta i što može uticati na visinu jeste to da sedite uspravno i da uvek imate pravilno držanje, da ne bi došlo do krivljenja kičme.

Razgovor sa stručnim licem. Ako i pored igranja košarke, ishrane bogate mlečnim proizvodima i pravilnog držanja, i dalje ne rastete u visinu najbolje je da se obratite svom lekaru. Možda je u pitanju prirodna činjenica, a to je da hipofiza ne luči dovoljno hormona rasta. U tom slučaju dolazi do patuljastog rasta, dok spreveliko lučenje ovog hormona dovodi do takozvanog gigantizma i do visine od 2 m.

 

Sponzorisani tekstovi:

Loading...