Kako da PVC stolarija zablista nakon zime?

Iako je PVC stolarija laka za održavanje i jedan od njenih glavnih benefita je upravo to što se lako čisti; to nije razlog da je zanemarite posle grejne sezone dolaskom proleća.

Čišćenje PVC stolarije nakon zimskih meseci trebalo bi da Vam postane rutina jer upravo Vam je ova stolarija smanjila energetske izdatke i očuvala toplinu unutar zidova Vašeg životnog prostora.

Takođe prolećno čišćenje PVC stolarije je bitno jer na taj način osiguravamo funkcionalnost i besprekoran rad u nadolazećem letnjem periodu.

Prvo i osnovno što trebate uraditi je obrisati sve okvire prozora i vrata vlažnom krpom da uklonite sve nečistoće i prašinu.

Kada ste uklonii nataloženu prljavštinu tokom zime sledi pranje stakala na vratima i prozorima. Ovo je potrebno uraditi pogotovo ako je zima bila vlažna sa čestim padavinama i jakim smogom.

Zimski smog naročito u urbanim delovima naselja sadrži mnogo oksida azota, čađi i sumpor-dioksida koji ostaje zalepljen na stolariji i jedino ga možete skinuti vlažnom krpom.

Kvalitetna PVC stolarija proverenih proizvođača ima letnji i zimski režim rada prozora i vrata, i na proleće je potrebno zimski režim prebaciti na letnji.

Ako ne znate za ovo ili niste sigurni na kom režimu se nalaze Vaši prozori potrebno je da napravite kratki i laki test uz pomoć lista papira. List papira je potrebno da stavite između rama i krila prozora i zatvorite prozor pazeći da Vam deo papira ostane napolju.

Ako list papira bez muke možete izvući iz rama prozora i pritom ga ne pocepate to znači da je prozor u letnjem režimu rada. Ako pokušate da izvučete papir iz rama i tom prilikom ga pocepate to znači da je prozor u zimskom režimu rada.

Ova dva režima se razlikuju jer imaju različita svojstva, zimski režim je odgovoran za maksimalnu uštedu toplotne energije dok traje grejna sezona, a letnji režim prozora je odgovoran za čuvanje dihtung gume. Zašto je važno sačuvati dihtung gume na prozorima u toku letnje sezone?

Pa, zato što se leti često otvaraju krila i ako je prozor u zimskom režimu pritisak na gumu je previše jak i može doći do oštećenja. Ako na jesen zaboravima da stavimo stolariju u zimski režim rada to znači da ćemo imati značajne toplotne gubitke u toku grejne sezone.

Menjate režim rada prozora tako što podešavate šraf koji se nalazi na istoj strani prozora gde se nalazi i ručica za otvaranje. Imbus ključem okrećete šraf koji se nalazi u blizini šarke i na taj način menjate silu potiska rama na dihtung traku.

Kada ste regulisali režim rada stolarije i očistili stakla i ramove potrebno je sve metalne delove dobro oprati i podmazati ako ima potrebe za tim. Kada podmažete šarke, brave i ručke povećavate funkcionalnost pokretnih delova stolarije.

Kada ste podmazali sve što treba na red stižu drenažni otvori za odvod vode i njihova provera. Preko zime u ove otvore nakuplja se prašina koju je potrebno ukloniti i očistiti.

Nekad se ovi otvori napune lišćem i zapuše odvod, što najčešće rezultira vlažnim zidom jer voda curi kroz prozor.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...