Kako da završite fakultet u roku?

Iako vam nekada može delovati da je jako teško završiti fakultet i da vi to ne možete – varate se, naravno da možete! Uz jaku želju, i prateći naše savete, taj cilj je sasvim moguće ostvariti.

Evo kako završiti fakultet u roku, steći korisne navike i napraviti sjajnu polaznu stanicu za osvajanje budućnosti.

#1 Pravite planove

Ne kažu slučajno da je dobra organizacija pola završenog posla. Organizujte i planirajte svoje vreme dobro. Ovo je posebno važno kada ste student. Prva lekcija studentima je i da slušaju savete iskusnijih studenata kada je planiranje učenja u pitanju.

Procenite koliko vam je vremena potrebno da naučite jednu lekciju i na osnovu toga napravite plan učenja. Trudite se da budete sasvim realni kada pravite planove. Budite svesni da nisu svi predmetu, kao ni sve lekcije, jednake težine. Ako vam je čitanje 10 strana iz jednog predmeta oduzelo sat vremena, ne mora da znači da vam 10 strana iz drugog predmeta neće oduzeti duplo više. Isto tako, ukoliko smatrate da vam je za spremanje ispita dovoljno tačno 20 dana, uračunajte odmah barem 23. Nikada ne znate šta će se desiti u međuvremenu što vam može poremetiti planove. Možda vam se ta 3 dana samo neće učiti, ali opet dovoljno je da ne spremite ispit na vreme.

ekipa-za-ucenje-na-fakultetu

#2 Poštujte napravljene planove

Ovo je možda i osnovno pravilo, jer planovi ne vrede ništa ukoliko ih se ne pridržavate! Ukoliko ste rešili da spremite kolokvijum za samo dva dana, a danas popodne odete na kafu sa društvom, sutra uveče negde izađete – računajte da kolokvijum nećete spremiti. Planove ste pravili kako biste sebi olakšali učenje i kako biste imali neke smernice, zato se trudite da ih što je više moguće ispunjavate.

#3 Odvojite vreme za sebe i za odmor

Opet vezano za planove. Kada planirate, dajte sebi neke realne rokove – u to vreme uračunajte i vreme provedeno sa prijateljima, izlaske, omiljeni hobi, ili jednostavno odmaranje uz neki dobar film ili seriju. Izuzetno je važno da posvetite vreme sebi kako vam se život ne bi pretvorio samo u knjigu i učenje, zbog čega ćete stalno biti nezadovoljni. Fakultet jeste važan, ali nije jedina stvar na svetu. Družite se, odmarajte, jer će vam posle svake pauze biti lakše da učite nego da sedite ceo dan za knjigom. Svakako, imajte meru – ni previše česte pauze nisu poželjne.

#4 Informišite se o  fakultetu i profesorima

Raspitajte se koje predmete imate u toj godini, kakvi su profesori i koliko su zahtevni, odakle je najbolje spremati ispit, da li su to knjige ili beleške sa predavanja? Informacije o predmetima možeš pronaći na samom sajtu fakulteta, kao i u raznim studentskim grupama na društvenim mrežama. Korisni saveti o načinu učenja i studiranju se mogu naći i na studentskim portalima. Jedan mali savet: ne verujte previše starijim kolegama kada vam pričaju o pojedinim predmetima i profesorima, jer je njihov stav subjektivan, zavisi od iskustva koji su oni lično imali sa datim predmetom, te je stoga veoma tepko pronaći nekoga ko će objektivno predstaviti situaciju. Ne dajte se preplašiti, možda je baš „najteži“ predmet ono što vama leži, a „najgori“ profesor neko s kim ćete se odmah razumeti. Savete uzimajte sa rezervom.

#5 Pročitajte gradivo dan ili dva nakon predavanja

ucenje-kasno-nocu

Gradivo nam je najsvežije dan ili dva nakon predavanja koje odslušamo, te bi stoga bilo najbolje ako je moguće da još u toku istog dana pročitamo ono što smo slušali. Tada ćemo upamtiti najveći deo onoga što bi trebalo naučiti i kada sledeći put uzemo da čitamo istu lekciju, biće nam već poznato i lakše za učenje. Još jedan savet za učenje: ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte – nikada niste pročitali lekciju dovoljno puta. Pažljivo čitajte, ponekad vam se stvari čine jednostavnim i kao nešto što već znate, ali kada se udubite u gradivo shvatite da možda baš i ne znate sve. Ponekad bude kasno da se to ispravi.

#6 Odlazite u čitaonicu i pronađite društvo za učenje

Ukoliko ne možete da se skoncentrišete kod kuće zbog toga što vam stalno zvoni telefon, televizor je previše blizu i teško mu je odoleti, ukućani i komšije su bučni i ometaju vas – najbolje bi bilo da pronađete čitaonicu u kojoj možete da učite. To može biti čitaonica na fakultetu koji studirate, na nekom od fakulteta koji su bliže vašoj kući, ili čitaonice Gradske ili Narodne biblioteke. Čitaonice su sjajne jer pružaju mir i tišinu, bez preteranog ometanja, a takođe tu možete upoznati i društvo za učenje. Mnogo je lakše kada imate sa kim da delite slatke studentske muke, kao i da provodite pauze. Čitaonice nisu tako dosadne kako zvuče!

#7 Nije strašno ukoliko nekad i padnete ispit

Kažu da niste student dok ne padnete ispit prvi put. Normalno je ne naučiti sve i ponekad biti nedovoljno spreman. Možda niste dovoljno puta prešli neko pitanje, a ono vam je baš zapalo na odgovaranju, možda je profesor bio loše volje ili jednostavno niste mogli da se setite šta bi trebalo da ispričate i pali ste ispit. Ništa strašno, svakome se to dešava. Bitno je samo da ne dozvolite da vas to obeshrabri i da se potrudite da se sledeći put bolje pripremite. Kako ne biste došli u situaciju da ne znate pitanja, trudite se da ne igrate na kartu sreće i da pred svaki ispit pređete sva pitanja koja dolaze u obzir. Sreća vas je možda poslužila jednom, ali budite sigurni da neće svaki put.

I evo jednog saveta za kraj. Nema ničega bez knjige. Planovi su prazni ako se ne poštuje njihova suština, zato pravac po knjigu i srećno studiranje!

Sponzorisani tekstovi:

Loading...