Kako izabrati najbolju kuhinjsku ploču za svoj dom?

Pronalaženje pravog materijala za kuhinjsku ploču može biti prava noćna mora ako na vreme ne krenete i ne informišete se dobro o svim opcijama koje su dostupne na tržištu.

Danas je tržište preplavljeno kuhinjskim radnim pločama koje su napravljene od prirodnog kamena i veštački dobijenih materijala.

Na prvi pogled to sve može da Vam deluje isto ili slično, ali verujte nije, jer svaki od tih materijala ima svoja specifična svojstva koja se možda ne uklapaju u Vaš životni stil.

Pred Vama je mali vodič kroz najzastupljenije kuhinjske radne ploče kod nas na tržištu i ovde možete pročitati koje su to glavne karakteristike svakog materijala, njegovi benefiti i mane.

Svaki od ovih materijala ima svoje pozitivne i negativne aspekte i bolje se dobro informišite pre nego što se odlučite za kupovinu.

Granitne kuhinjske radne ploče

Ako želite postojanu, lepu, izdržljivu i laku za održavanje radnu kuhinjsku ploču granit je materijal koji je pravi izbor za Vas.

Granit je prirodni kamen koji dolazi u različitim bojama, šarama i krasi ga bogata venska struktura.

Ono što će obradovati svaku domaćicu je spoznaja da su granitne ploče otporne na mrlje, toplotu i ogrebotine.

Granitne ploče nije potrebno dodatno zaliti ili zaptivati sa zaštitnim materijalima kao što je to slučaj sa mermerom.

Mermerne kuhinjske radne ploče

Mermer je materijal koji ne izlazi iz mode i koji jeste prvi izbor svih kupaca jer izgleda elegantno, vanvremenski i sofisticirano.

Kao i granit, mermer dolazi sa različitim šarama i ne postoji mogućnost da dobijete već viđenu radnu ploču, jer su sve unikatne.

Kod ovog prirodnog kamena morate biti oprezni sa čišćenjem i otklanjanjem fleka, jer mermer ne podnosi kisele namirnice i može da požuti ako fleku od limuna, vina ili paradajza predugo ostavite na radnoj površini. O

vo pravilo važi i za fleke od vina i kafe. Ako budete koristili neabrazivna sredstva za čišćenje i na vreme uklanjali fleke sa kuhinjske površine, mermerna ploča može godinama da Vam traje.

Kvarcne kuhinjske radne ploče

Ploče za kuhinje napravljene od kvarca su idealne za sve vlasnike domova koji obožavaju formu i oblik mermera ali žele da taj materijal ima otpornost i žilavost granita.

Kvarc je materijal koji se dobija veštačkim putem i koji u sebi sadrži sve benefite mermera i granita.

Kuhinjske podloge od kvarca dolaze u raznim dezenima, sa različitim šarama i veoma su izdržljive za razliku od nekih drugih materijala.

Kvarcne radne ploče u sebi sadrže 95% prirodnog kvarca i samo 5% vezivnog tkiva, veoma lako se održavaju i nisu zahtevne za čišćenje.

Jedinama mana kvarcnih kuhinjskih ploča je ta što ne izdržavaju visoke temperature i morate paziti ako ostavljate vruće šerpe na kuhinjskim površinama.

To je veštački dobijen kamen i velika toplota može da izazove topljenje smole koja je deo sastavnog tkiva. Koje su najveće prednosti i mane kvarcnih radnih ploča, možete pročitati ovde.

Koji još postoje materijali za izradu kuhinjske radne ploče?

Gore pobrojana tri materijala su najbolja za izradu kuhinjskih radnih ploča, ali u nastavku ostavljamo i spisak od čega se još mogu napraviti radne ploče za kuhinje.

  • Drvene kuhinjske ploče
  • Ploče od nerđajućeg čelika
  • Kuhinjske ploče od laminata
  • Betonske kuhinjske ploče
  • Ploče od keramičkih pločica

Sponzorisani tekstovi:

Loading...