Kako izabrati odgovarajući stolnjak?

Nedavno sprovedena studija pokazala je da lepo ukrašen sto i moderan stolnjak zapravo mogu uticati na ukus hrane i poboljšati ga. Kako je to moguće?

Dakle, zahvaljujući modernim stolnjacima hrana na stolu može izgledati primamljivije, a samim tim se i način na koji doživljavamo hranu menja.

Piknik u dvorištu, večere na terasi, doručak tokom vikenda ili svečana večera biće posebnije, svečanije i elegantnije ukoliko se sto ukrasi lepim i elegantnim platnenim stolnjacima, salvetama i drugom dekoracijom.

Ukoliko želite da vaš svečani ručak prođe bez mnogo mrlja, onda se posebno preporučuju silikonske mušeme.

Veoma lako se čiste, a odlične su i za ručak na terasi ili piknik u prirodi.

A evo nekoliko saveta kako da odaberete pravi stolnjak.

Kvalitet, pre svega!

Ključ za lep i funkcionalno postavljen sto leži u kvalitetu. Budući da stolnjaci treba da prežive prosipanje, mrlje i često pranje, onda je neophodno izabrati tkanine dobrog kvaliteta koje se neće raspasti ili rašiti nakon drugog pranja.

U ovom slučaju plaćate, ne samo komad platna, već i estetski izgled stola, ali i poseban osećaj koji nastaje kada se okupite za stolom.

Idealno bi bilo da se stolnjaci prave od mekanih, prirodnih vlakana poput platna ili pamuka. Možete kupiti sintetičke, ali to nije to.

Prekrivači za sto napravljeni od platna imaju visoko upijajuća svojstva i dugotrajni su. To ih čini održivim, a često se uz čaršav za sto biraju i silikonske mušeme koje uglavnom imaju dekorativnu funkciju.

Za razliku od sintetičkih vlakana, stolnjak ne postaje sjajan kada je izložen toploti pegle i zapravo postaje bolji sa svakim pranjem.

Izaberite boje stolnjaka u skladu sa prilikom!

Nakon što odaberete tkaninu, uzmite u obzir boju vašeg stolnjaka. Ako želite formalniji izgled, odaberite bele prekrivače, prljavo bele ili boju slonovače.

Ako želite da dodate malo boje na svoj sto, odaberite set koji se uklapa u dekor vašeg doma, ali ne preterujte.

Uskladite se sa bojama vašeg posuđa ili odaberite prekrivač u boji zidova ili zavesa. Najjednostavnija opcija je kupovina stolnjaka u pastelnoj boji zajedno sa nekoliko kompleta salveta.

Na taj način mogu da se mešaju i podudaraju čaršav i salvete prema vremenu i prilikama.

Mušeme, a naročito silikonske mušeme daju neformalan, ali gostoljubivi izgled svakom stolu i čine da se i najobičnija večera ili doručak učini posebnim.

Kako izabrati odgovarajuće salvete?

Sve manje se danas biraju platnene salvete, jer se teže održavaju u odnosu na papirne koje služe za jednokratnu upotrebu.

Međutim, još uvek ima onih koji vole da uživaju u potpuno uređenom i dekorisanom stolu kojem posebnu notu daju platnene salvete. Ipak, održavanje ovih salveta podrazumeva njihovo redovno pranje i peglanje.

Zahvaljujući modernim tehnologijama i tehnici posebnog pranja, tkanina postaje izuzetno mekana na dodir.

Ukoliko pripremate posebnu svečanost, onda su pravi izbor platnene salvete. Danas su dostupne različite nijanse, od najtamnijih do najsvetlijih boja.

Kvalitetna tkanina, odlično ukombinovane boje i posebno aranžiran sto učiniće gozbu posebnom, a sigurni smo da će i vaši gosti biti oduševljeni.

Uz malo truda o vašoj većeri će se dugo pričati, zato dajte mašti na volju!

Sponzorisani tekstovi:

Loading...