Kako koristiti kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje poseduje brojna lekovita svojstva i koristi se kako u ishrani, tako i u kozmetici. Ono može da bude veoma korisno za vašu kosu. Ako redovno koristite kokosovo ulje sačuvaćete kosu od oštećenja, sprečićete opadanje kose i pojavu sedih. Kokosovo ulje hrani kožu glave i prodire u unutrašnjost vlasi.

Takođe, ono ubrzava rast kose i obnavlja ispucale krajeve, a deluje i kao odličan regenerator. Velika prednost kokosovog ulja je što je potpuno prirodno i ne sadrži nikakve veštačke sastojke i dodatke.

kako-koristiti-kokosovo-ulje-za-kosu

Kokosovo ulje ima antioksidantska, antigljivična i antibakterijska svojstva i poseduje više hranljivih sastojaka nego ostala prirodna ulja. Antimikrobna svojstva u kokosovom ulju sprečavaju pojavu različitih infekcija vlasišta. Kokosovo ulje sadrži proteine koji hrane kosu i snabdevaju je potrebnim nutrijentima.

Upotrebe kokosovog ulja

Za oštećene krajeve. Dokazano je da će kokosovo ulje imati bolje efekte ako se nanese pre pranja kose i ako se ravnomerno rasporedi duž vlasi. Najbolje bi bilo da kokosovo ulje utrljate u kosu pre spavanja i sutradan da ga isperete mlakom vodom. Dovoljno je da uzmete 2 supene kašike kokosovog ulja i da utrljate prvo u koren kose, a zatim da rasporedite sve do krajeva. Prevelika količina ulja može ostaviti masne tragove na vašem jastuku, pa budite umereni.

Za uklanjanje peruti. Kokosovo ulje može da pomogne i u borbi protiv peruti. Potrebno je da kosu operete blagim biljnim šamponom, a zatim da isperete mlakom vodom i pritom nemojte koristiti nikakve dodatne regeneratore i balzame. Kosu protrljajte peškirom, a zatim vrhovima prstiju nanesite kokosovo ulje na kožu glave laganim kružnim pokretima. Pustite da deluje oko 10 minuta, a zatim isperite. Potrebno je da koristite kokosovo ulje 2-3 puta sedmično nakon pranja kose. Međutim, ukoliko imate mnogo peruti ili seboreju, najbolje je ipak da se javite vašem dermatologu. Dokazano je da kokosovo ulje može da bude i efikasan lek protiv vaški i gnjida.

Za brži rast kose. Kokosovo ulje snabdeva kosu hranljivim materijama koje su neophodne za njen rast i razvoj. Ono sadrži velike količine triglicerida srednjeg lanca koji pokreću rast kose. Dovoljno je da držite ovo ulje 2-3h na kosi, a zatim da ga isperete mlakom vodom i blagim šamponom.

Za rutinsku negu kose. Čak i ako nemate problema sa oštećenom kosom i sa peruti, možete koristiti kokosovo ulje da biste poboljšali kvalitet vaše kose i dali joj dodatni sjaj. Ako redovno budete koristili kokosovo ulje, vaša kosa će biti zdravija, sjajnija i bujnija.

Maska za kosu sa kokosovim uljem

Veoma lako možete sami napraviti masku od kokosovog ulja, koja će vam pomoći da obnovite ispucale i oštećene vrhove kose. Za ovu masku biće vam potrebno hladno ceđeno kokosovo ulje, 2 kašike meda od bagrema ili šumskog meda i pola banane.

U šoljicu kafe stavite 1, 5 kašičicu kokosovog ulja i stavite šoljicu u šerpu sa toplom vodom da se ugreje. U drugoj posudi ispasirajte pola banane, dodajte 2 supene kašike meda i dobro izmešajte. Zatim u tu smesu sipajte kokosovo ulje i odstranite sve grudvice i žilice od banane, da vam se kasnije ne bi zamrsile u kosi. Za to možete koristiti cediljku. Nakon toga još jednom dobro promešajte sve sastojke i vaša maska za kosu sa kokosovim uljem je gotova.

Ovu masku za kosu ravnomerno nanesite preko cele kose i držite je 40 minuta na glavi zajedno sa kesom, a zatim isperite kosu i operite uobičajenim šamponom. Koristite ovu masku od kokosovog ulja 2-3 puta sedmično i rezultati će brzo biti vidljivi. Ako nemate vremena da pripremite ovu masku, dovoljno je da koristite i samo kokosovo ulje i da ga držite na glavi tokom noći, kao što smo već ranije spomenuli.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...