Kako lepo urediti prostor ispred kuće?

U vremenu kada se desetinama kvadrata mere moderni domovi ispred kuća, u urbanoj sredini ako imate dvorište, to je pravi luksuz.

Za dvorište se može reći da je vlastiti kutak prostora na otvorenom, otvorena igraonica za decu, potencijalno mesto za uzgoj voća i povrća, komadić prirode samo za vas i vaše ukućane.

Međutim, kako uživati u čarima dvorišta?

Najpre ga uredite na pravi način, a zatim ga redovno održavajte. Osnova svakog lepog dvorišta jeste travnjak. Travnjak koji se redovno održava, zdrav i kvalitetan travnjak svakako je lepši od bilo koje druge dekoracije.

Pravi jedan prirodni tepih po kojem možete hodati bosi i po kojem se deca mogu bez problema igrati. Uz travnjak svakako je nezaobilazno cveće i drveće koje svako dvorište treba da ima. A onda sledi i baštenski nameštaj. Obavezan je sto uz dodatak silikonske mušeme, zatim stolice ili klupe i uživanje je zagarantovano.

Upravo je vrt ispred kuće prava oaza koja bi trebalo da bude i ogledalo kreativnosti, a evo kako da kreirate prostor u skladu sa okruženjem.

Ako želite lep dizajn, to ne znači da morate da da unajmite skupog pejzažnog arhitektu, već bi trebalo da razmotrite konkretne ideje i obavezno obratite pažnju na osnovno vrtlarsko pravilo. Pre nego što bilo šta zasadite i sagradite, prvo dobro razmislite!

Koja je svrha dvorišta?

Pre realizovanja ideja promislite u koju svrhu će se prostor ispred kuće koristiti. Šta želite da uradite kako bi kuća lepše izgledala? Hoćete li u dvorištu organizovati žurke, okupljanja i pripremati roštilj?

Ili ćete postaviti igračke za decu? Da li će deci biti ugodno da se igraju u ovom okruženju?

Upravo su sve ovo pitanja o kojima bi trebalo prvo da razmislite, pa tek onda da se bacite na posao. Ako znate da ćete imati dovoljno zašite od sunca, buke sa ulice i da ćete zaista dvorište koristiti onda ga tako i uredite.

Koje biljke posaditi u dvorištu?

Lepo i funkcionalno dvorište mora redovno da se održava. Biljke treba redovno zalivati, travu kositi, orezivati drveće i cveće i o zemlji treba redovno brinuti. Biljke treba prilagoditi samom prostoru, jer one na kraju i definišu izgled samog vrta.

Za malo dvorište pogodni su patuljasto drveće i voćke, a prema obliku same krošnje razlikuju se pendulasto drveće, stubasto i okruglo, ali i drveće neformalnih oblika. U ćoškovima dvorišta treba saditi biljke koje imaju stubaste krošnje, jer će vrt tako izgledati mekše i zaobljenije.

Pendulaste biljke bi trebalo staviti na ulaz u kuću, a biljke neformalnih oblika se mogu posaditi uz ivice i najčešće služe za veća dvorišta. Drveće raskošnih krošnji poslužiće kao zaštita od neželjenih pogleda i od buke.

Biljke treba prilagoditi i tilu gradnje kuće, pa ako je kuća u minimalističkom stilu, onda raskošne biljke najpre dolaze u obzir.

Cveće birajte prema obimu brige koju zahteva, kvalitetu zemlje i osunčanosti samog vrta. Ukoliko volite vrtlarstvo i imate vremena da redovno održavate biljke, onda je pravo vreme da nabavite najrazličite ukrasne biljke za svoje dvorište. Ako pak i nemate mnogo vremena, onda izaberite one biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...