Kako napraviti prirodni melem za opekotine

U zavisnosti od površine kože zahvaćene opekotinama i ozbiljnosti povrede, opekotine se dele u tri kategorije-prvog, drugog i trećeg stepena.

U slučaju opekotina trećeg stepena, neophodna je stručna pomoć jer spadaju u najozbiljnije, dok kod opekotina prvog i drugog stepena možete sami sebi pružiti prvu pomoć.

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke od prirodnih losiona za opekotine, kojih ima zaista mnogo i koji vam mogu biti od velike pomoći ako imate tegobe poput crvenila, bolova i  peckanja usled opekotina, uključujući i one nastale od prevelikog izlaganja suncu. Neke od njih sigurno već imate u kući, a pojedine meleme možete napraviti sami u svom domu.

Kako napraviti prirodni melem za opekotine

Prirodni melemi za opekotine:

Kaša od kamilice. Poparite 50 g mlevene kamilice sa 3 dl ključalog mleka, pa procedite. U drugoj posudi potopite 50 g lanenog semena u 2 dl mleka i ostavite da odstoji 3 sata. Pomešajte obe smese i time mažite bolna mesta.

Ulje od kantariona. Tri kašike suvih cvetova kantariona prelijte sa 2 dl maslinovog ulja i ostavite da odstoji 10 dana u dobro zatvorenoj staklenoj posudi. Nakon toga, dobijeni ekstrakt procedite kroz gazu i njime mažite opekotine na koži.

Losion od krastavca. Narendajte jedan veći krastavac i iz njega iscedite sav sok. Dodajte četvrtinu šoljice glicerina i četvrtinu šoljice ružine vodice i sve dobro promešajte. Mažite time kožu tri puta dnevno.

Kupka od zobi. Napunite kadu, pa u nju dodajte tri šoljice zobene kaše, pola šoljice sode bikarbone i jednu šoljicu suvih cvetova kamilice. Ako želite, sve ove sastojke možete da umotate u gazu i da je stavite ispod slavine u kadi kako bi voda direktno curila na nju.

Tinktura od lavande. Pomešajte 60 ml destilovane vode, devet kapi eteričnog ulja lavande i dve kapi eteričnog ulja nane. Umočite vatu u ovu tinkturu, pa njome nežno prelazite po opečenoj koži.

Dodatni saveti:

Kod opekotina su se takođe pokazali kao delotvorni  sledeći postupci:

Stavite opečeno mesto pod mlaz tekuće hladne vode i pustite da voda teče oko pola sata. Ovaj postupak je veoma važno sprovesti, kako bi naredna sredstva mogla brže i bolje da zaleče opekotine.

– Umočite dva parčeta čiste tkanine u hladno mleko. Izvadite jedno, stavite na bolno mesto i pustite da deluje 15 minuta. Potom vratite to parče u mleko, a izvadite drugo koje se natapalo, stavite na ranu i sklonite nakon 15 minuta. Ponavljajte ovaj postupak sat vremena. Mleko je veoma efikasno domaće sredstvo protiv opekotina.

– Nakon što opekotinu istretirate mlazom hladne vode, premažite je medom. Naime, med sadrži moćne prirodne sastojke, koji će ubrzati zaceljivanje opečenog mesta na koži. Osim toga, med veoma brzo otklanja bol i smanjuje šansu da na opečenom mestu ostane ožiljak.

– Za manje površine zahvaćene opekotinama možete koristiti i vrećice crnog čaja, budući da čaj sadrži tanin koji ubrzava zaceljivanje kože. Umočite kesice crnog čaja u hladnu vodu i stavite na povređeno mesto.

– Napravite smesu od 300 g mleka u prahu, 2 kašičice soli i 7 dl vode. Natopite tkaninu u ovu tečnost, stavite je na opekotinu i ostavite da stoji 20 minuta.

– Stavite veću količinu jogurta na opečeno mesto i ostavite da deluje 15 minuta. Zatim isperite.

– Premažite opečenu kožu jabukovim sirćetom.

– Kriške hladnih krastavaca, jabuka ili krompira stavite direktno na opekotinu.

– Opekotine na koži možete tretirati i pastom za zube, soja sosom, sokom od crnog luka, paradajzom, belancetom i aloe verom.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...