Kako očistiti srebro? Pogledajte uputstvo!

Srebrni nakit je zbog svoje pristupačne cene, ali i vrlo lepog i prefinjenog izgleda, čest izbor pri kupovini, bilo da se radi o nekom finom aksesoaru kojim ćete obradovati sebe ili želite da odaberete elegantan i lep poklon za dragu osobu. Osim u juvelirstvu, srebro se koristi i za izradu raznih finih kućnih predmeta, pribora i ukrasa.

Njegova efektna i nenametljiva boja i sjaj ipak imaju jednu manu, zbog koje predmeti izrađeni od srebra zahtevaju posebnu negu. Ogrlice, prstenje, minđuše i drugi nakit od srebra tokom vremena gubi svoj sjaj. Tamna patina koju dobija oksidacijom može da mu da i karakterističan izgled, koji starisnkom nakitu dodaje određeni šarm, ali uglavnom ne izgleda privlačno na moderno dizajniranim eksesoarima od srebra.

Ovaj plemeniti metal je u obliku nakita stalno izložen različitim vremenskim uslovima, suncu, hladnoći, morskoj soli, ukoliko ga nosimo na more i raznim svakodnevnim sredstvima sa kojima dolazimo u dodir. Takođe je konstatntno u dodiru sa ljudskim znojem, kao i celim arsenalom kozmetičkih preparata koje upotrebljavamo tokom tuširanja, pranja ruku i slično. Na njega takođe utiče i stalan dodir sa vodom.

Kako očistiti srebro

Kako čuvati srebrni nakit?

Najefikasniji savet za održavanje sjaja i boje srebrnog nakita je vrlo jednostavan, ali većini ljudi uglavnom nepraktičan. Najbolje je da se srebrni nakit skida posle nošenja u određenim prilikama i odlaže u kutiju za nakit. Nikada ne odlagati srebrni nakit u kesu sa drugim nakitom, posebno ako taj drugi nakit nije izrađen od srebra.

Preporučljivo je da se nakit skida prilikom kupanja, tuširanja, pranja ruku, kupanja u moru ili bazenu, pranja posuđa i slično. Većina obožavatelja srebrnog nakita se najčešće ni po koju cenu ne želi odvajati od svojih omiljenih ukrasa, no, postoje dobri saveti kako da srebro ipak zadrži svoj sjaj i ako se stalno nosi.

Kao osnovna nega srebrnog nakita se podrazumeva bar jednom mesečno poliranje nakita najjeftinijom običnom četkicom za zube. Savetuje se da se srebrni nakit osvežava kupkom pripremljenom za tu svrhu, koja će mu vratiti blistavost. Sredstva i namirnice koje sigurno posedujemo u kući mogu nam efikasno pomoći da svoj srebrni nakit i predmete negujemo i održavamo sjajnim i lepim.

Kako očistiti srebro uz pomoć svakodnevnih kućnih sredstava

Srebro se može efikasno očistiti u kućnoj varijanti i to uz pomoć stvari koje svako domaćinstvo verovatno poseduje. Uz malo nege i pažnje, srebrni nakit će biti ponovo čist i blistav, gotovo kao nov.

Pasta za zube – Pasta za zube je najčešći praktičan predlog za čišćenje srebra. Ona je bogata fluoridom i lepo uklanja tamni sloj sa srebra, vraćajući mu prvobitni sjaj. Na četkicu za zube naneti pastu i trljati srebro dok se ne primeti razlika.

Deterdžent – Deterdžent za sudove ili ručno pranje, blag i bez fosfata, može da posluži i za čišćenje srebra. Nanosi se na četkicu i trlja kao i kod primene paste za zube.

Pepeo od cigareta – Sakupiti pepeo iz pepeljare, otprilike u količini nakita koji se čisti i istrljati nakit uz pomoć četkice. Kada se pomeša sa vodom, pepeo pravi hemijski spoj koji efikasno uklanja naslage sa srebrnih predmeta.

Limun – Limun je takođe odličan za čišćenje srebrnog nakita. Narezati limun na malo deblje kriške i njima protrljati srebrni nakit, nekoliko puta. Za još efikasniji rezultat je preporučljivo da se umesto običnog ispiranja vodom nakit potopi u posudu sa vodom i razmućenom sodom bikarbonom. Soda bikarbona i limun imaju izbeljujući efekat i vraćaju sjaj srebrnom nakitu. Osim toga, odlična su kombinacija i za druge postupke čišćenje, jer nisu agresivni i ostavljaju prijatan miris.

Soda bikarbona – Osim za natapanje nakita prilikom čišćenja limunom, soda bikarbona može da se koristi i zasebno. Primenjuje se u jednostavnom trljanju srebrnog nakita uz pomoć četkice.

Sirće – Pored brojnih korisnih svojstava koja ima, sirće je efikasan preparat za čišćenje srebra. Potrebnoe je jednostavno namočiti sirćetom vatu i istrljati nakit. Pošto ono ostavlja jak miris, savetuje se da se nakit posle čišćenja potopi u malo vode sa par kapi limunovog soka.

Alkohol i talk za bebe – Kombinacija alkohola, odnosno alkoholnog pića poput rakije i pudera za bebe odličan je kućni tretman za srebrni nakit. Nakit, novčić ili predmet od srebra preko noći ostaviti u ovoj mešavini i ujutro će već imati svoj stari sjaj.

Preporučuje se  da se srebrni nakit bar povremeno očisti blagim sapunom i čistom krpom. Pri svakom od navedenih postupaka treba voditi računa da se nakit ili predmet od srebra ne ogrebe i ne ošteti. Dodatna pažnja je potrebna ukoliko je u pitanju nakit koji, osim srebra, sadrži ukrase ili intarzije od emajla, drago ili poludrago kamenje, prirodnu smolu ili druge detalje.

 

 

Sponzorisani tekstovi:

Loading...