Kako očistiti srebro?

Srebro vremenom gubi sjaj jer potamni ili se na njemu u stalnom dodiru sa kožom skupljaju masnoća i mrtve ćelije kože. Zato ga je potrebno redovno čistiti.

Srebrni nakit možete brzo i lako očistiti pomoću nekih namirnica koje verovatno uvek imate u kući. Osim nakita, ovim sredstvima takođe možete ispirati i srebrno posuđe ili novčiće. Ispiranje se uglavnom odvija na isti način, bilo koje sredstvo za čišćenje da koristite. Preporučuje se uvek da srebro isperete hladnom vodom uz pomoć komada vate ili mekane krpe.

Čišćenje pomoću pepela od cigareta. Najbolji način da očistite srebro jeste da pomešate pepeo od cigarete i sok od limuna ili vodu. Potopite krpu u dobijenu tečnost i njom istrljajte srebrne predmete, a nakon toga izglancajte mekom krpom.

Čišćenje pomoću sode bikarbone. Da biste očistili srebro sodom bikarbonom potrebni su vam 1 kašika sode bikarbone, 1 kašika morske soli, 1 aluminijumska folija, aluminijumski tiganj i mali peškir. Prvo napunite tiganj vodom, dodajte so i ostavite da proključa. Zatim sklonite tiganj sa šporeta i sav srebrni nakit stavite u njega, pa dodajte malo sode bikarbone. Držite srebro oko 20 minuta u tiganju, a zatim ga izvadite i obrišite mekanim čistim peškirom.

Čišćenje pomoću limuna. Limun takođe može poslužiti za čišćenje srebra. Narežite ga na kriške i njima protrljajte nakit. Zatim se preporučuje da srebro potopite ne u običnu vodu, nego u vodu u kojoj je razmućena soda bikarbona, a poznato je da je kombinacija limuna i sode bikarbone idealna za čišćenje domaćinstava.

Čišćenje pomoću paste za zube. Takođe, pasta za zube može poslužiti za čišćenje srebra jer je bogata fluoridom. Nanesite pastu na četkicu i trljajte jedan po jedan deo nakita, dok ne primetite razliku.

Čišćenje pomoću blagog deterdženta ili praška. Blagi deterdžent za pranje sudova ili prašak za pranje rublja mogu pomoći i u čišćenje srebrnog nakita. Nanesite male količine deterdženta ili praška na četkicu i ribajte deo po deo. Obavezno koristite deterdžent koji ne sadrži fosfat.

Čišćenje pomoću sirćeta. Sirće takođe može biti veoma efikasno za čišćenje srebra. U činiju naspite sirće, namočite komad vate i njime trljajte nakit. Srebrne lančiće možete ostaviti da prenoće u sirćetu, a sutradan ih isperite mlakom vodom. Da biste otklonili jak miris sirćeta, ostavite nakit da stoji u vodi sa nekoliko kapi soka od limuna.

Čišćenje pomoću alkohola, rakije i pudera. Još jedan od načina za čišćenje srebrnog nakita jeste mešavina alkohola, rakije i pudera za bebe. Srebrni nakit i novčiće možete da ostavite u alkoholu preko noći i ujutru ćete videti sjajne rezultate.

Čišćenje pomoću kečapa. Ako je vaš srebrni nakit pocrneo, tamne mrlje možete ukloniti pomoću kečapa. Potrebno je samo da nakit uronite u kečap na nekoliko minuta ili da ga trljate četkicom umočenom u kečap. Nakon toga isperite ga vodom i obrišite mekom krpom.

Čišćenje pomoću ocata. Srebro se može čistiti i pomoću ocata. Dovoljno je samo da umočite srebro u ocat i da ga čistite četkicom za zube oko 20 minuta.

Za bilo koji način za čišćenje da se odlučite, budite pažljivi da ne biste oštetili srebro.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...