Kako očistiti zlato

Nakit je nezaobilazan modni detalj i treba uvek da sija. Zlato ne gubi boju, ali u direktnom dodiru sa kožom ili sa vodom skuplja razne masnoće i kamenac, pa ga zato redovno treba čistiti.

Takođe, često se dešava i da zlato ispod 18 karata potamni. U nekim slučajevima je najbolje da tražite pomoć od zlatara, ali postoje načini na koje sami možete očistiti svoje zlato. Mi ćemo vam dati neke savete kako pravilno da očistite vaše narukvice, prstenje, ogrlice i ostali nakit od zlata.

Deterdžent za sudove. U činiju tople vode naspite nekoliko kapi deterdženta za sudove i pomešajte da se napravi pena. Takođe, možete dodati i sodu bikarbonu jer ona dodatno uklanja prljavštinu i fleke. Uzmite mekanu četkicu za zube i njom očistite svaki komad nakita. Nemojte da koristite tvrdu četkicu za zube jer ona može da ošteti površinu nakita. Takođe, postoje i specijalne četke za čišćenje nakita. Nakon što ste četkicom očistili, isperite svaki komad nakita toplom vodom, a zatim osušite na pamučnoj krpi.

Prašak. Zlato takođe možete čistiti praškom koji je rastvoren u vodi i zatim osušiti suvom krpom.

Amonijak. Zlato možete da čistite i amonijakom, ali koristite samo male količine amonijaka, jer u suprotnom njegovo jako dejstvo može oštetiti zlato ili ga potamneti. Pomešajte amonijak sa vodom u razmeri 1:6, a zatim držite zlato u toj smesi oko 1 minut. Najbolje rešenje je da pomoću filtera sav nakit umočite i izvučete u isto vreme. Zatim zlato isperite mlakom vodom i stavite na pamučnu krpu da se osuši.

Sapun. Ako imate nakit koji retko nosite i koji je počeo da gubi sjaj biće dovoljno da ga operete vodom i nekim neutralnim sapunom, a useke na nakitu iščetkajte, kao i u prethodnim slučajevima, mekom četkicom. Nakon pranja nakit osušite suvom mekanom krpom.

Alkohol. Alkohol može poslužiti za čišćenje zlatnog prstena koji na sebi nema kamenje. Potrebno je samo nakratko da uronite prsten u alkohol i lagano da ga iščetkate.

Ako na nakitu ima i dragog kamenja, dovoljno je samo da ga prebrišete krpom umočenom u sapunicu, da ga isto tako isperete i obrišete vlažnom krpom. Nemojte ga prati u običnoj vodi, pošto hlor nagriza drago kamenje. Nakon pranja proverite da li je svo kamenje na broju.

Ovo su neki od načina na koje možete čistiti vaš zlatni nakit. Ipak, budite pažljivi pri pranju zlatnog nakita jer zlato je mekan metal i može se prilikom čišćenja oštetiti.

Ukoliko vas zanima više informacija o samom zlatu, njegovoj vrednosti i slično, o tome se možete informisati na ovom sajtu.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...