Kako oprati starke?

Platnene patike poznatije kao Starke, bile su i te kako popularne u prošlom veku, a i danas su se na velika vrata vratile u modu. Slobodno možemo reći da ovaj tip obuće zapravo nikada i ne izlazi iz mode, već da se samo pojavljuje i podseća nas na svoju autentičnost u naletima i u razmacima od po nekoliko godina.

Starke nose kako muškarci, tako i žene. Od belog ili bež osnovnog modela ovih patika, kroz decenije postojanja razvilo se mnoštvo novih modela, varijanti sa ukrasima, cirkonima, bodljama, a pored plitkih pojavile su se i duboke starke.

Takođe, počelo se sa izradom Star patika u svim mogućim bojama, pa tako danas srećemo i zelene, crvene, roze, teksas i brojne druge varijante. Ipak, bele su nekako i dan danas najpopularnije.

kako-oprati-starke

Nekoliko saveta kako da očistite svoje starke

Starke jesu idealan model patika koji se slaže i odlično kombinuje uz svaku garderobu i uz svaki stil. Možete ga nositi uz farmerice i teksas jaknu, uz i te kako popularne kožne pantalone, ali i uz kratke mini i midi suknje i haljinice. Pravila nema, a ovaj model idealan je za tople prolećne dane, ali i za letnje večeri i jesenje Miholjsko leto.

Međutim, kao i svaka druga obuća, dešava se naravno da se usled gradske prašine i prljavštine i vaše drage starsice uprljaju, pa i da ne budu baš tako bele kao kada ste ih kupili. Ili se zaprljaju cele ili je to primetno samo na đonu. Može se desiti i da vas neko nenamerno nagazi na ulici, ili vas je zadesio pak iznenadni jeselji, prolećni ili letnji pljusak.

Postavlja se pitanje kako najbolje očistiti naše patike, a da ih pri tom naravno ne oštetimo i da njihov vek trajanja bude što duži. Mi vam nudimo nekoliko opcija, a vi izaberite onu koja vam najviše odgovara i za koju smatrate da je „najbezbolnija“ za vašu obuću.

Mašinsko pranje patika

Jedan od najlaksih načina za pranje vaših patika jeste da ih ubacite u mašinu za veš. Pri tom, čak i ako su patike bele, nemojte mašinu paliti na 90 stepeni, jer se može desiti da dođe do odlepljivanja ili kakvog drugog oštećenja đona. Najbolje je prati ih na 40 ili na 60 stepeni, a prethodno ih obavezno stavite u kakvu pamučnu vrećicu ili staru jastučnicu i zatvorite kako ne bi ispale u mašinu i tako bile u direktnom kontaktu sa bubnjem, jer ih on može oštetiti.

Ovako osigurane patike će se veoma lepo oprati i na nižoj temperaturi sa malo dodatog praška. Pobrinite se takođe i da skinete pertle pre pranja i da ih operete zasebno, ali i ako ih ostavite zajedno sa patikama neće se loše oprati. Osigurane starke od direktnih udara u bubanj možete slobodno iscediti i centrifugom kako se ne bi u njima zadržao višak vode i omogućio lakše odlepljivanje. Sušite ih na tamnijem mestu, na promaji ili makar negde gde nema direktnog izlaganja sunčevim zracima, jer postoji rizik da direktna svetlost napravi žute fleke na njima.

Ručno čišćenje starki

Ako ste protivnik mašinskog pranja obuće i smatrate da će se patike tako oštetiti ili odlepiti, onda ih možete jednostavno očistiti i ručnim pranjem. Za ručno pranje je najbolje da izaberete što kvalitetniji deterdžent, i po mogućstvu onaj koji ne ostavlja plave ili zelene tragove, dakle čisto beli.

Deterdžent razmutite u toplu vodu (ne vrelu) i ostavite patike da odstoje neko vreme. Zatim se poslužite nekom manjom četkom ili pak starom četkicom za zube i istrljajte patike, kako platno tako i gumeni deo. Ostavite ih negde na promaji da se cede i suše.

Ukoliko se patike slabije peru, možete u vodu dodati i malo sode bikarbone i sirćeta. Takođe kakav izbeljivač bi verovatno bio pogodnan izbor. Vi sami možete napraviti pastu od 1 kašike sode bikarbone, 1 kašike sirćeta i vode, i istrljati patike a zatim ih ostaviti da stoje u mlakoj vodi. Deterdžent za sudove takođe čini dobru stvar za ovaj tip obuće. Pojedinci koriste i kombinaciju kiselog mleka sa sirćetom ili sodom za adekvatno čišćenje starki.

Kako očistiti đon od gume na patikama?

Ako vam se zaprljao samo đon malo više, dok je platno u izvesnoj meri i čisto, možete ga očistiti na nekoliko načina.

Prvi način je upotreba alkohola ili acetona, kojim ćete nakvasiti blaznicu ili pak kakvu pamučnu staru krpu ili peškir. Fino natopljeni pamuk, očistiće gumu vaših starki i ona će ponovo biti blistavo bela.

Moćnu kombinaciju u vidu sirćeta, sode bikarbone i vode od kojih spravljate pastu smo već pomenuli u gornjem delu teksta, međutim, sličnu pastu možete napraviti i ako pomešate malo vode sa praškom tako da dobijete gustu smesu. Ribanje možete izvršiti kakvom manjom četkicom.

Limun takođe čini čuda kod izbeljivanja vaših patika. Iscedite malo limuna i oribajte gumu. Ostavite 15 minuta da stoji, a potom isperite.

Pasta za zube može biti korisna za čišćenje brojnih stvari po kući, a u ovom slučaju i za gumu vaše bele obuće. Na staru četkicu za zube nanesite pastu i protrljajte gumu. Isperite i dobijate idealno čiste i obnovljene star patike.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...