Kako popraviti vid i vežbe za oči

Najrazvijeniji čulni organ u telu jesu oči. Zapravo, mnogo je veći deo mozga usmeren na održavanje funkcija vida nego na druga čula: sluh, ukus, dodir ili miris.

Obično o vidu ne razmišljamo kao o posebnom daru, ali kada dodje do oštećenja vida dali bismo sve samo da možemo opet da ga povratimo. 

Bolesti oka

Najčešći oblici poremećaja vida su nepravilnosti u prelamanju zraka svetla, tj. načinu na koji se zraci svetla prelamaju u oku i slike prenose u mozak. Zbog greške u prelamanju svetlosti dolazi do poremećaja kao što su kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam. Odlubljenje mrežnjače, slepilo za boje ili noćno slepilo sistematski su poremećaji vida koji imaju za posledicu iskrivljen ili netačan vid. Još neke od bolesti oka jesu: mrena, konjuktivitis, glaukom i degeneracija očne mrlje.

Kako popraviti vid i vežbe za oči

Simptomi bolesti oka

  • Nejasna slika predmeta koji se nalaze na velikoj udaljenosti upućuje na kratkovidost ili miopiju. Kratkovida osoba mora da drži knjigu blizu očiju kad čita i mora da sedi u prvim redovima u učionici ili u bioskopu kako bi jasno videla.
  • Nejasna slika predmeta koji se nalaze na maloj udaljenosti upućuje na dalekovidost ili hiperopiju.
  • Uspravne ili vodoravne crte koje se čine nejasne ili nepravilne ukazuju na astigmatizam. Astigmatizam je obično prisutan kod rodjenja i s godinama se obično ne pogoršava niti popravlja.
  • Bljeskanje pred očima, sitni predmeti koji lebde pred očima ili iznenadni gubitak centralne ili periferne slike mogu da ukazuju na odlubljenje mrežnjače. Iako se ne radi o bolnoj pojavi neophodno je lečenje. Ako se mrežnjača brzo ne priljubi, izvor hranljivih materija, ćelije umiru i može doći do slepila.
  • Poteškoće razlikovanja crvene i zelene boje pri slabom svetlu znak su slepila za boje ili daltonizam. Slepilo za boje javlja se uglavnom kod muškaraca.
  • Otežano raspoznavanje predmeta pri slabom svetlu znak je noćnog slepila. Pravi uzroci ove bolesti nisu poznati, ali mogu biti povezani sa bolestima jetre, nedostatkom vitamina A ili bolestima mrežnjače.

Kako popraviti vid?

Vid se može poraviti na više različitih načina. Postoje konvencionalni načini lečenja vida, kao i alternativni načini lečenja.

Konvencionalno lečenje poremećaja kao što je kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam zasniva se prvenstveno na prepisivanju korektivnih sočiva. Drugi poremećaji kao što su mrena, degeneracija očne mrlje i odlubljenje mrežnjače leče se operativnim zahvatom.

U našem članku, veću pažnju posvetićemo alternativnim načinima lečenja oka. Alternativni načini lečenja sastoje se od uzimanja dodatnih količina vitamina i minerala čiji nedostatak može da ubrza nastanak poremećaja vida i smanjivanje napetosti preopterećenog oka. Oni mogu da upotpune delovanje konvencionalnih lekova koje je oftalmolog prepisao za lečenje poremećaja vida.

Akunpuktura

Akunpuktura jeste tradicionalna kineska metoda lečenja koja se naslanja na prirodnu sposobnost tela da odmori preopterećene oči, ublaži glavobolje i umanji naprezanje očiju usled dugog čitanja ili rada na računaru. Ako ste kratkovidi, dalekovidi ili bolujete od astigmatizma, pokušajte sa vežbama koje deca u Kini izvode na početku školskog dana:

  • Stavite oba palca na gornji deo očne duplje, pored hrpta nosa i snažno masirajte.
  • Stavite hrbat nosa između palca i kažiprsta, a zatim pritisnite nekoliko puta.
  • Kažiprsitma pritisnite i masirajte kost ispod očiju, pored nosa.
  • Stavite kažiprste na slepoočnice, na bočne strane glave iza očiju i masirajte.

Lečenje lekovitim biljem

Kamilica i vidova trava

U narodnoj medicini poznato je da kamilica i vidova trava pospešuju vid. Ukoliko vas oči svrbe, nadražene su pokušajte da ih isperete na neki od sledećih načina: nakvasite 2 do 3 kašike cveta kamilice ili 1 kašiku osušene vidove trave u pola litra ključale vode. Ostavite da se prohladi i ocedite. Stavite pola kašike u flašicu s kapaljkom i isperite svako oko nekoliko puta na dan.

Peršun

Za bolji vid možete koristiti čaj ili oblog od peršuna. Čaj od peršuna se priprema tako što se dve ili tri kašike sitno seckanog peršunovog lista stave u vodu i kuvaju. Nakon toga, kada je čaj skuvan potrebno ga je procediti i ostaviti da se ohladi. Nakon što je čaj ohlađen možete ispirati oči sa njim nekoliko puta na dan, a uz to možete pripremiti i oblog od peršunovog lista vrlo jednostavno. Sve što je potrebno jeste da isitnite peršunov list, ostavite ga da pusti sok, a zatim uz pomoć vate koju ste namočili u sok i koju ste potom stavili na očne kapke, poboljšate svoj vid.

Ruzmarin i bosiljak

Ruzmarinov list i bosiljak u kombinaciji sa maslinovim uljem odličan su lek za poboljšanje vida. Od ovih sastojaka možete napraviti ulje za poboljšanje vida. Sve što vam je potrebno jesu 1 kašika sitno iseckanog lista i cveta bosiljka, 2 kašike sitno iseckanog lista ruzmarina i 300 gr maslinovog ulja. Sve ove sastojke pomešati, sipati u flašu i držati na toplom 30 dana uz povremeno mućkanje. Nakon toga naneti ulje na gazu ili vatu i mazati oči dva do tri puta na dan.   

Takodje, ukoliko vas bole oči, očni kapci su vam crveni i natečeni isprobajte ovaj recept: stavite debelu krišku svežeg krastavca na zatvorene kapke i opustite se 15 do 30 minuta.

Ishrana

Održavanje zdravog vida zavisi od dobijanja dovoljnih količina vitamina A, koji ima ključnu ulogu u sposobnosti oka da se prilagodi raznim stepenima svetlosti. Poznato je da se vitamin A u velikim količinama nalazi u šargarepi, te se preporučuje njeno koznumiranje u što većim količinama. Osim šargarepe od povrća poželjno je jesti i brokoli, spanać, kelj, beli luk zato što pospešuju vid.

Od voća možete jesti borovnicu, brusnicu ili avokado.

Poznato je da je riba bogata omega tri masnim kiselinama koje su neophodne za zdravlje naših očiju. Poželjno je jesti ribu dva puta sedmično, a najkorisnije jesu: tuna, sardine, losos, bakalar.

Takodje, da biste pospešili vid ili usporili razvoj bolesti oka, potrebno je da prestanete da konzumirate rafinisani šećer. Ukoliko ste pušač prestanite da pušite i boravite što više na svežem, nezagađenom vazduhu.

Ukoliko želite da sačuvate vid, neophodno je da jednom godišnje idete na preglede kod oftalmologa, jer što pre se bolest otkrije, veće su verovatnoće da će biti izlečena. Čuvajte vaše oči, jer one su ogledalo duše.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...