Kako posvetliti kosu? Pogledajte savete!

Postoji izreka “kad neznaš šta da promeniš na sebi – promeni boju kose” Plava kosa je od davnina bila simbol ekstravagancije, neobičnosti , valjda zbog toga što je na svetu vrlo malo plavih ljudi. Zbog toga je  privlačila i privlači  pažnju kako muškaraca tako i žena. Žene su se od davnina dovijale na razne načine kako bi prosvetlele svoju kosu. Poznata američka glumica Merilin, bila je i ostala jedan od simbola plavuša.

Danas je na tržištu dostupno nebrojano preparata koji prosvetljavaju kosu. Vrlo često su oni veoma agresivni pa pored toga što dobijemo željenu nijansu, dobijemo isušenu kosu sa oštećenim i iskrzanim krajevima, postoje i preparati koji garantuju prirodni sastav  a postoje i prirodni preparati za to.

Prilikom upotrebe prirodnih preparata važno je postupke ponoviti nekoliko puta kako bi se došlo do željenog efekta.Takodje, potrebno je duže držanje preparata na kosu a najbolji efekat se postiže ako je tretirana kosa i malo zagrejana, što se može postići stavljanjem kape za tuširanje ili obične najlon kese na glavu.

Neki od prirodnih sastojaka  su limun, med, cimet i kamilica, jabukovo sirće, vitamin „C“, soda bikarbona.Većinu ovih namirnica svaka žena ima u kući i koristi u ishrani a evo i nekoliko novih načina za njihovu primenu i u tretiranju kose.

Kako posvetliti kosu

Posvetljavanje kose limunovim sokom

Zbog kiseline koje u sebi ima, limun je odličan sastojak za prosvetljavanje kose.Mana mu je što dosta isušuje kosu, ali svakako je manje oštećuje od nekih hemijskih preparata.

U plastičnu ili staklenu činiju pomešajte četiri kašika maslinovog ulja i četiri- pet kašika limunovog soka, kada se lepo ujednači, nanesite na kosu, možete sundjerčićem utapkati ili sipati u prskalicu pa poprskati kosu, lepo utrljalte, kako bi sva kosa bila obuhvaćena,  sakupite i preko stavite kapu.Ostavite da stoji nekoliko sati. Posle tretmana isprati kosu i naneti joj balzam.

Posvetljivanje pastom od cimeta

Cimet sadrži salicilate koji pored toga što deluju antiupalno kada se koristi daju ovoj namirnici mogućnost da u ovom slučaju, posvetli kosu.

U činiju sipajte cimet i postepeno dolivajte mlake vode uz mešanje, kako bi se dobila žitka masa, nanesite na kosu i pustite da odstoji pa isperite.

Posvetljivanje kamilicom

Nežna i krhka kamilica pored toga što će dati sjaj i mekoću vašoj kosi, uspeće da je i posvetli.

Skuvajte jak čaj od kamilice, deset kesica na 1l vode, pustite da se ohladi pa nanesite na kosu, jednostavno sipajte kao kada ispirate  vodom nakon šamponiranja, posle toga je pustite da se prirodno osuši, ne koristite fen, možete je osušiti na suncu.

Posvetljivanje medom

Med sadrži u sebi hidrogen peroksid koji će učiniti kosu svetlijom a istovremeno će je zahvaljujući mnoštvom hranljivih sastojaka  i  hidrirati.

Pomešati tri kašike meda sa jednom kašikom mlake vode i dobijenu smesu nanesite na kosu,ostavite da odstoji celo po podne ili prespavajte tako pa ujutru isperite.

Posvetljivanje jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće sadrži veliku količinu askorbinske kiseline, zbog toga  se preporučuje za beljenje kose ali i za redovno pranje kose.i ako ima jak misris, posle ispiranja se ne oseća. Najjednostavniji način je staviti ga u pumpicu i isprskati kosu.

Posvetljivanje vitaminom „C“

Vitamin „C“ kao i jabukovo sirće, sadrži askorbinsku kiselinu i od njega se može dobiti odlična pasta za kosu. Smrvite deset tabletica i dodajte dve kašike balzama za kosu, lepo ujednačite i odbijenu smesu nanesite na kosu.Pustite da odstoji par sati pa isperite.Nije potrebno stavljati balzam posle ispiranja jer ga je već bilo u pasti.

Posvetljivanje sodom bikarbonom

Pomešajte tri kašike sode bikarbone sa kašikom balzama, napravite pastu i nanesite na kosu. Ostavite da odstoji par sati pa isperite.

U letnjem periodu posvetlećete kosu izlaganjem suncu.

Takodje, jedan manje prirodan,ali ne toliko štetan način je upotreba hidrogena.

Pomešajte jednaku količinu hidrogena sa jednakom količinom šampona i nanesite na kosu. Ostavite da odstoji 15-20 minuta i isperite. Posle toga obavezno nanesite regenerator na kosu jer hidrogen isušuje kosu.

Nemojte očekivati da ćete od crnke ili brinete dobiti nordijsko plavu boju kose. Ovim načinom ćete uspeti da dobijete nekoliko nijanse svetliju boju kose nego što je vaša, ali na potpuno prirodan i neagresivan način. Prilikom nanošenja, izbegavajte koren kose a takodje može doći do peckanja ali je to normalna reakcija. U zavisnosti od dužine kose zavisiće  i koliko će vam količina smese trebati. Za dužu kosu duplirajte mere, za kraću umanjite.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...