Kako pravilno nalakirati nokte?

Nokti, kako na rukama tako i na nogama, treba da budu pre svega negovani i uredni. Međutim, u poslednje vreme žene se takmiče koja će imati lepše i bolje ukrašene nokte. Lakiranje noktiju je proces koji kod žena zahteva posebnu pažnju i trud, a sve je stvar prakse i vežbanja.

Pre nego što počnete da lakirate nokte, prvo skinite stari lak. Najbolje je da umesto acetona, koji može oštetiti nokte, koristite odstranjivače za nokte na bazi ulja. Da biste oblikovali nokat i postigli odgovarajuću dužinu i glatkoću koristite grickalicu i turpiju. Zatim potisnite kožicu oko noktiju kako bi nokatna površina bila što veća. Budite pažljivi jer je kožica noktiju jako osetljiva i ukoliko se posečete može doći do infekcije nokta.

Od velikog značaja je takozvani bazni lak za nokte, odnosno podloga za lakiranje koja će popuniti sve neravnine i rupice na noktu. Takođe, bazni lak stimuliše proizvodnju keratina i na taj način jača nokte. Kada se bazni lak osuši, možete preći na sam proces lakiranja nokta željenim lakom.

Prilikom lakiranja od posebne važnosti je da vam pokreti ruke budu precizni i pažljivi, odnosno da ruka ne drhti. Nanesite lak celom dužinom nokta, od korena ka vrhu. Nakon što ste namazali prvi sloj, pustite da se lak osuši, a zatim namažite još jedan sloj. Dakle, dva sloja laka za nokte su sasvim dovoljna. Ukoliko nanesete više od toga lak će vam se brže oguliti tokom obavljanja svakodnevnih radnji. Nakon što ste naneli dva sloja laka, namažite i završni sloj, odnosno bezbojni lak za nokte. Najbolje je da lak sušite prirodnim putem, ali možete koristiti i male trikove sa fenom ili hladnom vodom.

Zapamtite da lak nikada ne treba da lakirate pre spavanja, jer ćete u toku spavanja sigurno zakačiti noktom za posteljinu. Nokti će ujutru izgledati grozno, a najgore je to što tada verovatno nećete imati vremena da ih ponovo lakirate.

Postoje neki mali trikovi kada je u pitanju lakiranje noktiju. Na primer, ako je vaša nokatna ploča malo šira ili ako su vam nokti okrugli, nemojte da lakirate celu površinu nokta. Lakirajte sredinu nokta, a rubove ostavite nenalakirane jer na taj način ćete vizuelno izdužiti nokte.

Preporučuje se da nokte ne lakirate više od jednom u toku nedelje, jer svaki odstranjivač laka za nokte isušuje nokte. Zato bi bilo dobro da uvek sa sobom nosite hidratantu kremu, jer ona osim što hidrira ruke, takođe i nokte čini zdravijim.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...